Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Pornhub: Γιατί επιζητά ένα «βαρετό πορνό» και ποια η σημασία της σεξουαλικής έκφρασης;

Pornhub: Γιατί επιζητά ένα «βαρετό πορνό» και ποια η σημασία της σεξουαλικής έκφρασης;

«Θέλουμε το πορνό να είναι βαρετό», λένε οι ιδιοκτήτες του Pornhub.

Να μπει τέλος στο πορνό ή να ξεκινήσει μια διαδικασία κανονικοποίησής του;

Ο νέος ιδιοκτήτης του Pornhub φαίνεται πως θέλει να αλλάξει την προσέγγιση ως προς το πορνό, καλώντας τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να καταδιώκουν τις εν λόγω ιστοσελίδες και αντ’ αυτού να υπερηφανεύονται για τη σεξουαλική έκφραση και να βοηθήσουν να γίνει το πορνό φυσιολογικό και «βαρετό».

Ωστόσο η τοποθέτησή του εγείρει ερωτήματα, ειδικά μετά τις καταγγελίες ότι ανήλικοι χρήστες είναι εγγεγραμμένοι στο Pornhub, στις οποίες απάντησε πως η συζήτηση γύρω από το γεγονός ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε ενήλικες, έχει γίνει «βαρετή», όπως και η χρήση της κάνναβης.

Παράλληλα ο ίδιος φαίνεται να συγχέει την σεξουαλική έκφραση με τη βιομηχανία πορνό, θεωρώντας, όπως λέει πως το πορνό θα πρέπει να γίνει πιο προσιτό, πιο «καθημερινό».

Είναι άραγε αυτή η λύση;

Οι ανήλικοι χρήστες

Όλα ξεκίνησαν αφότου η καναδική εταιρεία Ηθικών Κεφαλαιακών εταίρων – (ECP) αγόρασε τη μητρική εταιρεία του Pornhub MindGeek πριν από τρεις μήνες, φέρνοντας υπό τον έλεγχό της μια σταθερή σειρά άλλων ιστότοπων, συμπεριλαμβανομένου του YouPorn.

Η εξαγορά έφερε επίσης μια θάλασσα από νομικά προβλήματα, όταν οι ιστότοποί της αποσύρθηκαν από την αμερικανική πολιτεία της Γιούτα τον Μάιο, αφού διατάχθηκαν να επαληθεύσουν τις ηλικίες των χρηστών.

Στη Γαλλία, οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων και οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται εδώ και μήνες σε συνομιλίες για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ο νόμος του 2020 για την επαλήθευση της ηλικίας. Δύο από τους ιστότοπους της MindGeek δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή καμία επαλήθευση ηλικίας και αντιμετωπίζουν δικαστική απόφαση στις 7 Ιουλίου που θα μπορούσε να τους απαγορεύσει.

«Δεν θέλουμε καθόλου ανήλικους χρήστες στους ιστότοπούς μας», δήλωσε ο ιδρυτής της ECP Σόλομον Φρίντμαν σε συνέντευξή του στο AFP.

Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε την ιδέα ότι το βάρος πρέπει να πέσει στους ιστότοπους, ζητώντας αντ’ αυτού από τα λειτουργικά συστήματα να βρουν μια λύση.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τις λύσεις επαλήθευσης της ηλικίας που κάνουν δύο πράγματα: προστατεύουν αποτελεσματικά τα παιδιά και δεν εκθέτουν προσωπικά δεδομένα», δήλωσε.

«Η μόνη λύση που επιτυγχάνει και τους δύο αυτούς στόχους είναι η επαλήθευση με βάση τη συσκευή ή το πρόγραμμα περιήγησης», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ένα πολύ απλό βήμα για την Google και την Apple».

Οι καταγγελίες για βιασμούς και σεξ με ανήλικους

Η MindGeek βρέθηκε σε δύσκολη θέση το 2020, όταν οι New York Times δημοσίευσαν ισχυρισμούς ότι οι ιστότοποί της φιλοξενούσαν υλικό που απεικόνιζε βιασμούς και σεξ με ανηλίκους.

Το άρθρο προκάλεσε ισχυρές πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες και η Visa και η MasterCard σταμάτησαν την επεξεργασία των πληρωμών.

Οι ιδιοκτήτες πέρασαν δύο χρόνια προσπαθώντας να πουλήσουν την εταιρεία, η οποία εδρεύει σε μεγάλο βαθμό στον Καναδά, αλλά έχει μια πολύπλοκη εταιρική δομή που εκτείνεται σε πολλούς φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη, με την επίσημη έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Οι νέοι ιδιοκτήτες στους οποίους περιλαμβάνονται δύο δικηγόροι, ένας πρώην αστυνομικός και ένας Ιταλός επενδυτής που έκανε την περιουσία του με τη νόμιμη πώληση κάνναβης, επιθυμούν να αποστασιοποιηθούν από τους ισχυρισμούς των New York Times.

Ο Φρίντμαν δήλωσε ότι η εταιρεία είχε αλλάξει εντελώς τα τελευταία χρόνια.

Καυχήθηκε ότι οκτώ εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου είχαν κατέβει το 2021, ισχυρισμός που το AFP δεν μπορεί να επαληθεύσει.

«Ένα αίτημα αφαίρεσης περιεχομένου οδηγεί αυτόματα στην αφαίρεση του περιεχομένου», είπε. «Το επανεξετάζουμε μετά την αφαίρεσή του».

Επιπλέον, οι ανεβάζοντες έπρεπε να παρέχουν στοιχεία ταυτότητας, όλο το περιεχόμενο σαρώνεται από αλγορίθμους για να φιλτράρεται το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και στη συνέχεια εξετάζεται από το προσωπικό της εταιρείας πριν φτάσει στον ιστό.

Άλλο βιομηχανία του πορνό και άλλο σεξουαλική έκφραση;

Ο Σόλομον δήλωσε ότι οι ιστότοποί τους ήταν ακόμη σε απευθείας σύνδεση στη Λουιζιάνα, καθώς οι κανόνες είναι ελαφρώς διαφορετικοί — δεν απαιτείται να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες.

Είπε ότι δεν θέλει να προδικάσει τυχόν αποτελέσματα στη Γαλλία, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ιστότοποί του να αναγκαστούν να αποσυρθούν.

Το θέμα έχει ανέβει στην πολιτική ατζέντα από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να καταστήσει την προστασία των παιδιών από το πορνό προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή πέρυσι.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» την πρόσβαση των παιδιών σε ιστοσελίδες πορνό, προκάλεσε ευθέως την ECP να εξηγήσει πώς θα συμμορφωθεί με τον νόμο.

Ο Σόλομον δήλωσε ότι επικοινώνησε με το γραφείο του Μπαρό και υποσχέθηκε να συντάξει σύντομα μια έκθεση, επιμένοντας ότι η εταιρεία του δεσμεύεται να «μιλήσει ανοιχτά και με υπερηφάνεια για τη βιομηχανία πορνό».

«Νομίζω ότι η κοινωνία έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση όπου είμαστε υπερήφανοι για τη σεξουαλική έκφραση», δήλωσε.

«Το γεγονός ότι είναι για ενήλικες θα γίνει βαρετό, όπως ακριβώς το γεγονός ότι η (νομιμοποιημένη) κάνναβη στον Καναδά έχει γίνει βαρετή».

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024