Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έλλειψη δεξιοτήτων: οι περιφέρειες και οι δήμοι επιθυμούν περισσότερους μαθητευόμενους και ασκούμενους εν κινήσει

Έλλειψη δεξιοτήτων: οι περιφέρειες και οι δήμοι επιθυμούν περισσότερους μαθητευόμενους και ασκούμενους εν κινήσει

Καίριος ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην προώθηση των μαθησιακών εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των στόχων που έχουν τεθεί για το 2030 για τη συμμετοχή εκπαιδευομένων και μαθητευομένων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) σε διεθνή προγράμματα μαθησιακής κινητικότητας. Σε μια σειρά συστάσεων που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 18ης Απριλίου, τόνισαν ότι η συνεργασία των τοπικών και των περιφερειακών αρχών είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της κινητικότητας των ταλέντων και την ενδυνάμωση της Ένωσης για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η γνωμοδότηση που εκπόνησε ο κ. F. Decoster (FR/Renew E.), μέλος του περιφερειακού συμβουλίου Hauts-de-France, υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τις δεξιότητες και την κινητικότητα, η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει την ΕΕ ελκυστικότερη για τα ταλέντα σε παγκόσμιο επίπεδο και να διευκολύνει την εσωτερική τους κινητικότητα για την αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων εργατικού δυναμικού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Ωστόσο, οι περιφέρειες και οι πόλεις υποστήριξαν ότι θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικοί στόχοι και μέτρα για την προώθηση της κινητικότητας των εκπαιδευομένων και των μαθητευόμενων ΕΕΚ. Επί του παρόντος, οι στόχοι αυτοί ανέρχονται στο 8 %. Πρότειναν να αυξηθεί ο στόχος συμμετοχής των εκπαιδευομένων ΕΕΚ (συμπεριλαμβανομένων των μαθητευομένων) από το 15 % που πρότεινε η Επιτροπή στο 20 % έως το 2030 και να καθοριστούν ειδικοί στόχοι για την αύξηση της κινητικότητας των μαθητευόμενων στο 40 % όλων των εκπαιδευομένων ΕΕΚ. Τόνισαν επίσης τη σημασία της διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στην κινητικότητα για τις ευάλωτες ομάδες.

Οι τοπικές αρχές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενσωμάτωση των μετακινούμενων εκπαιδευομένων και στην προώθηση των τοπικών μαθησιακών πολιτισμών. Θα πρέπει να συμμετέχουν στον καθορισμό και την εφαρμογή σχεδίων κινητικότητας και να εξουσιοδοτούνται με προγράμματα κατάρτισης, τεχνική βοήθεια και πλατφόρμες ανταλλαγής γνώσεων για την ενθάρρυνση της κινητικότητας, δήλωσαν τα μέλη της ΕτΠ. Το ευρωπαϊκό δίκτυο περιφερειακών και τοπικών συμβούλων, ως φορείς προώθησης της κινητικότητας εντός των τοπικών κοινοτήτων, θα πρέπει να αποτελεί μέρος της στρατηγικής.

Ευρώπη της κινητικότητας των εκπαιδευομένων

Η γνωμοδότηση της ΕτΠ προέτρεψε τη δημιουργία μιας «Ευρώπης της κινητικότητας των εκπαιδευομένων» με βάση τις βέλτιστες πρακτικές κινητικότητας που εφαρμόζονται ήδη στις διασυνοριακές περιφέρειες. Συνιστά τη δημιουργία διασυνοριακών μακροπεριφερειών, με τη συνεργασία των τοπικών και περιφερειακών αρχών, των κέντρων επαγγελματικής αριστείας, των κοινωνικών εταίρων και των ΜΜΕ, για την προώθηση οικοσυστημάτων και δικτύων που εγγυώνται υψηλής ποιότητας κατάρτιση και ενισχύουν την ευρωπαϊκή κινητικότητα των εκπαιδευομένων ΕΕΚ.

Οι γλωσσικοί φραγμοί αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην κινητικότητα. Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες ζήτησαν την προώθηση της πολυγλωσσίας και της υποχρεωτικής διδασκαλίας γλωσσών προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία των προγραμμάτων κινητικότητας.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες ζητούν να δρομολογηθεί το πιλοτικό σχέδιο για τις πράσινες πόλεις του Erasmus που θα προσφέρει στους νέους περιόδους πρακτικής άσκησης που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Erasmus+ μέσω των 100 πράσινων πόλεων και των 100 δικτύων αποστολών για το κλίμα – ουδέτερες πόλεις.

Προκειμένου να προσελκύσει και να διατηρήσει το εκπαιδευτικό προσωπικό, η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της κινητικότητας και της συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και για την τυποποιημένη αναγνώριση των δεξιοτήτων και των προσόντων σε όλα τα κράτη μέλη.

Τέλος, η γνωμοδότηση ζητεί να συμπεριληφθούν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στο «Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην ΕΕ» και στην επικείμενη δήλωση για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) για το 2025.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024