Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Αναφορές για επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία - Ανησυχία ότι επίκειται εισβολή στη Ράφα

Live: Αναφορές για επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία – Ανησυχία ότι επίκειται εισβολή στη Ράφα

Live οι εξελίξεις στο in - Οι σοροί 180 Παλαιστινίων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο - Φονικές επιδρομές του Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Γάζα ανέσυραν τα σώματα 180 Παλαιστινίων που βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, δύο εβδομάδες μετά που οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή.

Μία από τις δύο τουλάχιστον αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα, στη νότια Γάζα, σκότωσε συνολικά 22 άτομα ανάμεσά τους 18 παιδιά και 3 γυναίκες- η πλειοψηφία από την ίδια οικογένεια -, σύμφωνα με τα αρχεία των νοσοκομείων της Λωρίδας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 14 ανθρώπους κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

06:00 Πολλά θύματα σε επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά θύματα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις πριν τα ξημερώματα σε περιοχές στην κεντρική και τη νότια Γάζα.

Αυτές περιλαμβάνουν πλήγματα πυροβολικού στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι και αεροπορικές επιδρομές στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπουρεΐτζ και Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα. Αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν, επίσης, τη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

05:30 Η λεπτή ισορροπία της Ιορδανίας ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας βρίσκεται παγιδευμένο ανάμεσα σε δύο περιφερειακές δυνάμεις και θα μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει σοβαρές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις εάν συνεχίσουν να αυξάνονται οι περιφερειακές εντάσεις.

Η αδύναμη θέση της Ιορδανίας συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε περιφερειακή ενέργεια – μια εντατικοποίηση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ ή μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα – μπορεί να έχει εμπρηστικές συνέπειες στο εσωτερικό.

«Οποιοσδήποτε επικείμενος ιρανο-ισραηλινός πόλεμος θα βάλει την Ιορδανία σε τεντωμένο σκοινί», δηλώνει στο Al Jazeera ο Sean Yom, ειδικός σε θέματα Ιορδανίας στο Temple University και συγγραφέας του From Resilience to Revolution.

«Δημόσια, πρέπει να μείνει έξω από τη σύρραξη. Δεν μπορεί να συμπαραταχθεί με κανέναν από τους αντιμαχόμενους», προσθέτει.

05:00 Ο Γκαντς ζητά από τον Μπλίνκεν επανεξέταση των κυρώσεων

Ο υπουργός Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου συνομίλησε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του ζήτησε η Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την απόφαση επιβολής κυρώσεων σε μια αμφιλεγόμενη μονάδα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), ανέφερε δημοσιογράφος του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, επικαλούμενος το γραφείο του Γκαντς

Προχθές Σάββατο, το Axios ανέφερε πως η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του τάγματος Netzah Yehuda που έχει επιχειρήσει στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα χθες πως θα αγωνιστεί εναντίον της επιβολής κυρώσεων σε βάρος οποιασδήποτε ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας.

04:30 Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζητούν κυρώσεις κατά του Ιράν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται αργότερα σήμερα Δευτέρα στην Ουκρανία για να συζητήσουν σχετικά με την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Θα επιδιωχθεί να κλειστεί συμφωνία για το πόσο μακριά θα πρέπει να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το προπερασμένο Σαββατοκύριακο.

Η ΕΕ έχει εφαρμόσει ήδη διάφορες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επικαλούμενη την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προμήθεια UAVs στη Ρωσία (περισσότερα εδώ).

04:00 Η Κατάεμπ Χεζμπολάχ ξαναρχίζει επιθέσεις κατά των ΗΠΑ

Η οργάνωση Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») ανακοίνωσε πως η ίδια και άλλες ιρακινές ένοπλες παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ, αφού δεν είδε παρά ελάχιστη πρόοδο στις συνομιλίες για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων κατά την επίσκεψη του ιρακινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό που έγινε πριν λίγο είναι μόνο η αρχή», τόνισε η Κατάεμπ Χεζμπολάχ, προφανώς αναφερόμενη σε επίθεση με ρουκέτες χθες Κυριακή από τομέα του βόρειου Ιράκ εναντίον βάσης στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία.

03:15 O Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί τον Γιοάβ Γκαλάντ για διαρροές σε κλειστές συνεδριάσεις

Ισραηλινά δημοσιεύματα της Κυριακής αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ξέσπασαν εντάσεις, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον υπουργό Ασφαλείας Γιοάβ Γκαλάντ για διαρροές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan , ο Νετανιάχου φέρεται να υπαινίχθηκε το θέμα αυτό λέγοντας: «Κάθε φορά που κάθομαι σε μικρές συνεδριάσεις με τον υπουργό Άμυνας, τον επικεφαλής της Μοσάντ και τον επικεφαλής της Shin Bet όλα διαρρέουν. Ξέρω ότι δεν είναι ο επικεφαλής της Μοσάντ και δεν είναι ο επικεφαλής του Shin Bet, οπότε ποιος θα μπορούσε να είναι;».

03:08 Ισραηλινοί κλείνουν το δρόμο μπροστά από φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα

Οι διαδηλωτές, που ανήκουν στο κίνημα Order 9, συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στον κόμβο Ντιμόνα του νότιου Ισραήλ, όπου απέκλεισαν τον δρόμο αφού έλαβαν την είδηση ότι φορτηγά με βοήθεια κατευθύνονταν από την Ιορδανία προς τη Γάζα.

Ακροδεξιοί Ισραηλινοί έχουν επανειλημμένα συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου οι πολίτες αγωνίζονται να επιβιώσουν εν μέσω σοβαρών ελλείψεων τροφίμων.

02:43 Διαδηλωτές στο Παρίσι δείχνουν αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της αστυνομικής βίας, ενώ παράλληλα έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φορώντας κεφιγιέ, φώναζαν συνθήματα όπως «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα» και «Αντιαποικιοκρατική αντιστασιακή αντισιωνιστική αντίσταση».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν ηγετικά στελέχη του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας, καθώς και μέλη του αριστερού κόμματος La France Insoumise (Η Ανυπόταχτη Γαλλία).

02:20 Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τους επιτιθέμενους σε αμερικανική βάση

Ο Ιρακινός πυρήνας μέσων ενημέρωσης για την ασφάλεια δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνες σε μια ευρεία περιοχή για να βρουν τους «παράνομους» που ευθύνονται για την επίθεση με ρουκέτες που είχε ως στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις σε βάση στη βορειοδυτική Συρία.

Σε ανακοίνωση των δυνάμεων ασφαλείας που μετέδωσε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται ότι βρέθηκε η βάση εκτόξευσης των ρουκετών.

01:53 Το μωρό που γεννήθηκε χθες από μητέρα που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα είναι σε σταθερή κατάσταση

Το μωρό το οποίο γεννήθηκε πρόωρα αφού η μητέρα του σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και έχει πάρει το όνομα Σαμπρίν Τζούντα.

Έχει τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα στο νοσοκομείο μητρότητας Al-Helal Al-Emairati στη Ράφα.

Το μωρό, που ζυγίζει 1,4 κιλά, γεννήθηκε με επείγουσα καισαρική τομή και είναι σταθερό και βελτιώνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Σαλάμα, τον γιατρό που το κουράρει.

Σε ισραηλινή επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας σκοτώθηκαν η μητέρα, ο πατέρας και η αδελφή του μωρού. Είναι εξαιρετικά σπάνιο στα ιατρικά χρονικά ένα μωρό να γεννηθεί ορφανό.

01:24 Ο Συνασπισμός Στόλου της Ελευθερίας σχεδιάζει να αποπλεύσει στις 24 Απριλίου για τη Γάζα

Ο διεθνής συνασπισμός σκοπεύει να αποπλεύσει αυτόν το μήνα στις 24 Απριλίου,  μεταφέροντας 5.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από 30 χώρες, με σκοπό να αμφισβητήσουν τον παράνομο ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Συνασπισμός Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition – FFC), μια διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, παρουσίασε τα σχέδια του για την αποστολή τριών πλοίων από το λιμάνι της Τούζλα στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Με περισσότερους από 1.000 επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, δικηγόρων και ακαδημαϊκών στο πλοίο, ο στολίσκος της Ελευθερίας της Γάζας έχει ως στόχο να παραδώσει βοήθεια απευθείας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διοργανωτές αναμένουν την άδεια από τις τουρκικές αρχές, έχοντας ήδη ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς για την αποστολή τους. Ο στολίσκος αποτελείται από άοπλους πολίτες, όλοι ενωμένοι στην ειρηνική αποστολή τους να αμφισβητήσουν τον αποκλεισμό. Ακτιβιστές από 12 εθνικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνοδευόμενοι από δημοσιογράφους, πρόκειται να συμμετάσχουν στην αποστολή, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την ανακούφιση των δεινών της Γάζας.

 01:00 Έξι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Μπούρκα

Υο Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι τραυματισμοί ήταν αποτέλεσμα βολής αληθινών πυρομαχικών από τις ισραηλινές δυνάμεις και ότι δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ένας αχυρώνας κάηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης εποίκων στην Μπούρκα, ανατολικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

00:36 Περισσότερα για την επίθεση από το Ιράκ προς αμερικανική βάση στη Συρία

Δύο πηγές ασφαλείας και ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού δήλωσαν ότι ένας εκτοξευτής ρουκετών που ήταν στερεωμένος στο πίσω μέρος ενός μικρού φορτηγού είχε σταθμεύσει στη συνοριακή με τη Συρία πόλη Ζούμαρ.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι το φορτηγό πήρε φωτιά από έκρηξη μη εκτοξευμένων ρουκετών την ίδια στιγμή που πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον ουρανό.

00:15 Η ισραηλινή αεροπορία πλήττει τον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε μαχητή της Χεζμπολάχ που λειτουργούσε στρατιωτική δομή στην περιοχή Kfar Kila στο νότιο Λίβανο.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι είχαν πλήξει πολλούς στόχους της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας.

Από τις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα που ακολούθησε, η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά. Τους τελευταίους μήνες, η συχνότητα και η σοβαρότητα των επιθέσεων έχουν αυξηθεί, οδηγώντας σε φόβους για μεγαλύτερη περιφερειακή ανάφλεξη.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 15 Μαρτίου 2024

00:07 Ισραηλινό drone καταρρίφθηκε στο νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που βρισκόταν σε πολεμική αποστολή στο νότιο Λίβανο.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή αλ-Αισίγια στο νότιο Λίβανο «πραγματοποιούσε τις επιθέσεις του εναντίον του ακλόνητου λαού μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

23:59 Η πλειοψηφία στο Ισραήλ δεν πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα νίκης στη Γάζα

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το ισραηλινό Κανάλι 13, το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν πιστεύει τη δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ βρίσκεται «ένα βήμα πριν από τη νίκη» στη Γάζα.

Μόνο το 16% των ερωτηθέντων φαίνεται να πιστεύει τον Νετανιάχου.

Ξεχωριστά, η δημοσκόπηση προβλέπει ότι η πολιτική συμμαχία «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντζ θα βγει νικήτρια σε τυχόν βουλευτικές εκλογές, με 30 έδρες- και το Λικούντ του Νετανιάχου ακολουθεί με 20 έδρες. Ο Γκαντζ και οι σύμμαχοί του θα έχουν πιθανότατα αρκετά για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και να εκθρονίσουν τον πρωθυπουργό, αντανακλώντας την οργή της κοινής γνώμης κατά του Νετανιάχου.

23:45 Ρουκέτες από το Ιράκ προς αμερικανική βάση στη Συρία

Δύο ιρακινές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Ζουμάρ, στο βόρειο Ιράκ, προς μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Συρία την Κυριακή.

Η επίθεση, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από τις αρχές Φεβρουαρίου, αφού οι υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις σταμάτησαν τις επιθέσεις που πραγματοποιούσαν.

Η είδηση της επίθεσης έρχεται μετά τους φόβους ότι η βία μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο, μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ ενός κορυφαίου Ιρανού στρατηγού στο προξενείο της Τεχεράνης στη Συρία, μια άμεση ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ και αναφορές για ισραηλινή επίθεση στο κεντρικό Ιράν.

23:26 Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται στο παλαιστινιακό χωριό Burqa κοντά στη Ραμάλα

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό, ανατολικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και έβαλαν φωτιά σε έναν αχυρώνα, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού, Sayel Kanaan, δήλωσε ότι οι έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό και προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα σπίτι στη βόρεια πλευρά και σε άλλα σπίτια στη δυτική πλευρά.

Ο Kanaan πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που προστατεύουν τους εποίκους έριξαν ηχητικές βόμβες και δακρυγόνα προς τους κατοίκους.

23:09 «Αναπόφευκτη η επιχείρηση στη Ράφα»

Ο Mohamad Elmasry, καθηγητής στο πρόγραμμα σπουδών μέσων ενημέρωσης στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι αναμένει ότι ο ισραηλινός στρατός θα ξεκινήσει σύντομα την επίθεση στη Ράφα που φοβόταν εδώ και καιρό, παρά τις ανθρωπιστικές συνέπειες για τους αμάχους.

«Φαίνεται ότι επίκειται. Το Ισραήλ προειδοποιεί εδώ και πολλές εβδομάδες ότι πρόκειται να εισβάλει στη Ράφα και στη συνέχεια, πριν από λίγες εβδομάδες, δήλωσε ότι έχει προσδιορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την εισβολή του», δήλωσε ο Elmasry. «Πιο πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν υπογράψει την εισβολή στη Ράφα με αντάλλαγμα το Ισραήλ να μην κλιμακώσει τις σχέσεις του με το Ιράν».

Με το Ισραήλ να μην μπορεί ακόμη να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των υπόλοιπων αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και της στρατιωτικής ήττας της Χαμάς, ο Elmasry έθεσε μερικούς πιθανούς λόγους για μια τέτοια επιχείρηση.

«Από μια άποψη το Ισραήλ μπορεί να προσπαθήσει να διασώσει κάτι από τον πόλεμο του στη Γάζα στρατιωτικά. Ίσως αυτό να είναι η διάσωση ομήρων, ίσως να είναι η δολοφονία ηγετών της Χαμάς και άλλα πιθανά πράγματα που θα μπορούσαν να αναφέρουν ως απόδειξη της νίκης», είπε.

«Ένας άλλος τρόπος για να το δούμε πιο κυνικά, το τελικό παιχνίδι του Ισραήλ είναι να προσπαθήσει να κάνει τη ζωή των κατοίκων της Γάζας αβίωτη, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το σχέδιο του για το μεγαλύτερο Ισραήλ. Αυτό σημαίνει τη μεταφορά του πληθυσμού εκτός της Γάζας».

22:54 Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σε Ισπανία και Τουρκία

Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Διαδήλωση στη Μαδρίτη

Αντίδραση γυναίκας όταν η διαδήλωση στη Μαδρίτη φωνάζει για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

22:39 «Ψευδείς διαρροές» από τη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ καταγγέλλει ο Νετανιάχου και καλεί σε παραιτήσεις

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να κατηγόρησε μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ, χωρίς να τα κατονομάζει, για διαρροές ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων και τους είπε να παραιτηθούν εάν δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τις αποφάσεις του πολιτικού κλιμακίου.

Σε σχεδόν πανομοιότυπα αποσπάσματα που μεταδόθηκαν από το Κανάλι 12 και το Kan TV, ο Νετανιάχου φέρεται να είπε στη συνάντηση: «Οι ψευδείς ενημερώσεις από τη διαπραγματευτική ομάδα βλάπτουν τις προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων. Σπέρνουν την απελπισία στις οικογένειες των ομήρων. Έχουν οδηγήσει τη Χαμάς να σκληρύνει τις θέσεις της. Και είναι ψευδείς».

Ο πρωθυπουργός φέρεται να πρόσθεσε: «Εάν υπάρχει κάποιος στη διαπραγματευτική ομάδα που δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί τις αποφάσεις του πολιτικού κλιμακίου και θέλει να δημιουργήσει ψευδείς, ανώνυμους τίτλους για πολιτικούς σκοπούς, θα πρέπει να δείξει κάποια αξιοπρέπεια και να μην είναι εδώ».

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο επικεφαλής της Μοσάντ David Barnea, ο επικεφαλής της Shin Bet Ronen Bar και ο υποστράτηγος των IDF Nitzan Alon.

Τα φερόμενα σχόλια του Νετανιάχου έρχονται τρεις ημέρες μετά την προβολή της ερευνητικής εκπομπής Uvda (Γεγονός) του Καναλιού 12 με συνεντεύξεις δύο μελών της διαπραγματευτικής ομάδας, που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας και ισχυρίστηκαν ότι ο Νετανιάχου φαίνεται να αδιαφορεί για την τύχη των ομήρων και έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωσή τους.

«Δεν μπορώ να πω ότι χωρίς τον Νετανιάχου θα υπήρχε συμφωνία, αλλά μπορώ να πω ότι χωρίς τον Νετανιάχου, οι πιθανότητες να γίνει συμφωνία θα ήταν καλύτερες», δήλωσε ένας από τους δύο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Kan, ο Νετανιάχου έχει επίσης κατηγορήσει στο παρελθόν τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant ότι διέρρευσε υλικό από συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν μόνο ο ίδιος, ο Gallant, ο Barnea και ο Bar. «Όλα διαρρέουν», φέρεται να είπε κατά την ολοκλήρωση μιας άλλης πρόσφατης συνάντησης. «Ξέρω ότι δεν είναι ο επικεφαλής της Μοσάντ ή ο επικεφαλής της Shin Bet, οπότε ποιος άλλος μπορεί να είναι;».

22:18 Οι νέοι ομαδικοί τάφοι ένδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου

Ο William Schabas, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου, μίλησε στο Al Jazeera για τις νομικές επιπτώσεις των ομαδικών τάφων που βρέθηκαν στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ.

Είπε ότι οι ομαδικοί τάφοι «αποτελούσαν πάντα ένδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, είτε αυτό συνέβαινε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην Ουκρανία και τώρα στη Γάζα».

«Υπάρχει η υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου να φροντίζουμε ώστε οι νεκροί να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, να θάβονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα δικαιώματα και να μπορούν να ταυτοποιηθούν από τους συγγενείς τους. Και τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να γίνεται. Επομένως, το Ισραήλ έχει πολλές εξηγήσεις να δώσει», είπε.

Το γεγονός ότι ορισμένα από τα πτώματα ήταν δεμένα «παραπέμπει σε εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες» και απαιτεί πλήρη ποινική διερεύνηση με σκοπό την απόδοση ευθυνών στους δράστες, δήλωσε ο Schabas.

Ο αρμόδιος θεσμός για τη δίωξη των δραστών, σημείωσε, είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο, όπως είπε, «έδωσε προσοχή» και διερεύνησε αμέσως τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν έξω από το Κίεβο το 2022.

Στην περίπτωση των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες εξέφρασαν την οργή τους. Αντίθετα, η έλλειψη οργής που εκφράστηκε γύρω από τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα, λέει ο Schabas, υποδεικνύει «τα δύο μέτρα και σταθμά» που «ήταν πάντα χαρακτηριστικό της στάσης απέναντι στο Ισραήλ από τους υποστηρικτές του, τις διάφορες δυτικές κυβερνήσεις με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες».

22:05 Οι καταλήψεις φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης επιστρέφουν στο Κολούμπια

Τρεις ημέρες αφότου περισσότεροι από 100 φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές του Κολούμπια τέθηκαν υπό κράτηση επειδή αρνήθηκαν να διαλύσουν την κατάληψή τους κατά της «γενοκτονίας στη Γάζα», οι σκηνές στήθηκαν ξανά το απόγευμα της Κυριακής.

Σε έναν παρακείμενο χώρο από το αρχικό σημείο κατάληψης – ακριβώς έξω από την κεντρική βιβλιοθήκη της πανεπιστημιούπολης – έχουν στηθεί 10 σκηνές στη σειρά. Μερικές εκατοντάδες φοιτητές είχαν κατασκηνώσει, πολλοί φορώντας παλαιστινιακές μαντήλες και μάσκες.

21:50 ΟΗΕ: Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι μπροστά σε αυτόν τον φρικτό πόνο

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, μοιράστηκε εικόνες και μαρτυρίες Παλαιστίνιων φωτορεπόρτερ, που δείχνουν αυτό που περιέγραψε ως «την απόλυτη καταστροφή και τον σπαραγμό που εξαπέλυσε ο κτηνώδης πόλεμος στη Γάζα».

«Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτόν τον φρικτό πόνο», ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

21:27 Ποιο είναι το τάγμα Netzah Yehuda που κινδυνεύει με κυρώσεις από τις ΗΠΑ και η σχέση του με τους εποίκους στο Ισραήλ

Το τάγμα Netzah Yehuda, ή «Ιουδαία για πάντα», είναι μια μονάδα υπερορθόδοξων Εβραίων στρατιωτών που βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει προορισμός για ακροδεξιούς εποίκους, αναφέρει το AJ.

Οι έποικοι είναι Ισραηλινοί πολίτες που ζουν σε παράνομους οικισμούς σε παλαιστινιακή γη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το 2022, περίπου την εποχή που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την έρευνα κατά του τάγματος για περιστατικά βίας κατά Παλαιστινίων πολιτών, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε ένα άρθρο που περιέγραφε το «μακρύ ιστορικό κακής συμπεριφοράς της ταξιαρχίας, καθοδηγούμενο από μια ιδεολογία που έχει ενστερνιστεί από το κίνημα των εποίκων».

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος της άμυνας που είχε μιλήσει στη Haaretz  είπε ότι η διάλυση του Netzah Yehuda «θα ήταν μια κήρυξη πολέμου για την ηγεσία των εποίκων», προσθέτοντας ότι «η άποψή τους επί τόπου είναι ότι αυτό το τάγμα τους ανήκει, ότι είναι μια δύναμη που εργάζεται για την επιχείρηση εποικισμού».

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Bezalel Smotrich, ο οποίος είναι και ο ίδιος έποικος, έχει διατυπώσει ότι υπάρχει σαφής ιδεολογικός δεσμός μεταξύ των κοινοτήτων των εποίκων και των στρατιωτών που υπηρετούν στην ταξιαρχία.

«Ως έποικος, σας λέω ότι οι κάτοικοι χαίρονται κάθε φορά που η Netzah Yehuda αναπτύσσεται στον τομέα τους», έγραψε ο Smotrich στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

21:12 Επτά νεκροί σε ισραηλινό χτύπημα στη Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν απόψε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο ένα σπίτι δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Το Wafa, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι της οικογένειας al-Nuwayri στον καταυλισμό.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ και η γύρω περιοχή έχουν δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες.

21:01 Πλήθος κόσμου στις κηδείες των 14 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη

Θρήνος στις κηδείες των Παλαιστινίων

Πλήθος κόσμου

Σε διαδήλωση εξελίχθηκαν οι κηδείες των 14 Παλαιστινίων

20:45 «Καμπανάκι» ΟΗΕ για τη βία στη Δυτική Όχθη

Ο Tor Wennesland, Ειδικός Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά για την αυξημένη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Wennesland ζήτησε να αποφευχθεί «περαιτέρω κλιμάκωση – οι επιθέσεις κατά αμάχων πρέπει να σταματήσουν, συμπεριλαμβανομένης της βίας των εποίκων».

«Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και η περιφερειακή αστάθεια αυξάνεται, η σταθερότητα στη Δυτική Όχθη είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν ζωντανές οι προοπτικές για ειρήνη», πρόσθεσε.

20:32 Ισραηλινά στρατεύματα σκοτώνουν Παλαιστίνια στην κοιλάδα του Ιορδάνη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του πυροβόλησαν μια Παλαιστίνια που επιχείρησε να μαχαιρώσει στρατιώτες σε σημείο ελέγχου στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Κανένας από τους στρατιώτες δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό στο σημείο ελέγχου Χάμρα, αλλά η γυναίκα πέθανε αφού εμπόδισαν ασθενοφόρα να την προσεγγίσουν, δήλωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναγνώρισαν τη γυναίκα ως τη Μανάλ Σαουάφτα, 40 ετών, από την Τούμπας, στη βορειοανατολική κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

20:15 Ο Σολτς καλεί τον Νετανιάχου να αποφύγει την κλιμάκωση

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν την κατάσταση της περιοχής, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ο καγκελάριος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση», είπε ο εκπρόσωπος.

20:03 Διαδήλωση στο Παρίσι υπέρ της Παλαιστίνης

Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και για να στηρίξουν τους κατοίκους της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Οι 51 οργανώσεις αφιέρωσαν τη διαμαρτυρία στη μνήμη όλων των νεαρών «θυμάτων των εγκλημάτων της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και των φυλακών», ενώ τόνισαν επίσης τη δυσχερή θέση των παιδιών στη Γάζα.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι μισοί περίπου είναι παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF.

19:51 Ο Γκαντζ ευχαριστεί τον Μπλίνκεν για την υποστήριξη των ΗΠΑ, προειδοποιεί κατά των κυρώσεων σε μονάδα των IDF

Ο υπουργός και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ευχαριστώντας τον για την υποστήριξη της Αμερικής κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν και για την ψήφιση του νομοσχεδίου βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κογκρέσο.

Ο Γκαντζ προειδοποίησε επίσης τον Μπλίνκεν για την τελευταία πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στο υπερορθόδοξο τάγμα Netzah Yehuda, χαρακτηρίζοντάς το διπλό λάθος, δεδομένου ότι θα βλάψει τη νομιμότητα του Ισραήλ σε καιρό πολέμου και δεν έχει καμία δικαιολογία, δεδομένου ότι το Ισραήλ διαθέτει ισχυρή δικαιοσύνη και ότι όλες οι μονάδες των IDF υπόκεινται σε επίσημες διαταγές συμβατές με το διεθνές δίκαιο.

Ο Γκαντζ είπε στον Μπλίνκεν ότι είναι απαραίτητο να αρχίσει να συζητείται «η επόμενη μέρα» στη Γάζα με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της περιοχής, για να ασκηθεί επίσης πολιτική πίεση στη Χαμάς.

19:42 Αυξημένη δραστηριότητα ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Ράφα

Ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα στη νότια Γάζα, λέει ότι οι περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που αναζητούν καταφύγιο στην περιοχή έχουν γίνει μάρτυρες μιας αύξησης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, στρατιωτικά τετρακόπτερα επιτήρησης έχουν αυξημένη δραστηριότητα στον ουρανό ενώ ακούγεται διαρκώς ένα βουητό.

«Ακούμε αυτό το βουητό από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ράφα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια περαιτέρω «εντατικοποίηση» των ισραηλινών στρατιωτικών προσπαθειών.

Είπε ότι η περιοχή έχει ήδη υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς και ότι η αυξημένη επιτήρηση θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει «μια πιθανή στρατιωτική εισβολή» παρόμοια με τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Χαν Γιούνις, η οποία βρίσκεται επίσης νότια του θύλακα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι ο στρατός της χώρας του θα αυξήσει την πίεση στη Χαμάς τις «επόμενες ημέρες».

19:33 Ισραηλινός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματα που μετά από επίθεση της Χεζμπολάχ την Τετάρτη

Ο ταγματάρχης Dor Zimel, αναπληρωτής διοικητής ενός λόχου της ταξιαρχίας Nahal, ο οποίος τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην επίθεση της Χεζμπολάχ στο χωριό Arab al-Aramshe, υπέκυψε στα τραύματά του.

19:24 Στους 22 οι νεκροί από το χτύπημα στη Ράφα – Ανάμεσά τους 18 παιδιά

Τα ισραηλινά πλήγματα στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή σκότωσαν 22 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Το πρώτο ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα σκότωσε έναν άνδρα, τη σύζυγό του και το 3χρονο παιδί τους, σύμφωνα με το κοντινό νοσοκομείο του Κουβέιτ, το οποίο παρέλαβε τις σορούς. Η γυναίκα ήταν έγκυος και οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν το μωρό, ανέφερε το νοσοκομείο.

Το δεύτερο χτύπημα σκότωσε 17 παιδιά και δύο γυναίκες, όλα από μια μεγάλη οικογένεια, σύμφωνα με τα αρχεία του νοσοκομείου. Ο Mohammed al-Beheiri δήλωσε ότι η κόρη του, Rasha, και τα έξι παιδιά της, το μικρότερο 18 μηνών, ήταν μεταξύ των νεκρών.

19:17 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τα συνεργεία της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας αποκάλυψαν έναν ομαδικό τάφο, με 180 πτώματα, μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Nάσερ στη Χαν Γιούνις της Γάζας.
  • Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι υποστηρίζει ότι ο στρατός δεν γνωρίζει για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν κυρώσεις στο τάγμα Netzah Yehuda.
  • Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απαίτησε την επιβολή «άμεσων κυρώσεων» κατά της Παλαιστινιακής Αρχής ως απάντηση στις αναφερόμενες αμερικανικές κυρώσεις κατά της στρατιωτικής μονάδας.
  • Τουλάχιστον 485 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.900 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων και εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
  • Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αντιταχθεί» στο βέτο των ΗΠΑ στην υποψηφιότητα της Παλαιστίνης για τον ΟΗΕ και να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

19:10 Το Ιράν φέρεται να βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ για νέες πυρηνικές διαπραγματεύσεις

Το Ιράν βρίσκεται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Υπό τον τίτλο «Σώζοντας τη συμφωνία εν μέσω πολεμικής κρίσης», η ιρανική εφημερίδα Shargh (πρόσκειται στους Μεταρρυθμιστές) επικαλείται σε δημοσίευμά της ενημερωμένες πηγές που αναφέρουν ότι η ιρανική αποστολή του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συντονίζει τις συνομιλίες. Σύμφωνα με τη Shargh, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκερί δεν ηγείται πλέον των διαπραγματεύσεων, αλλά ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία διεξήχθησαν και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως αν οι συνομιλίες διεξήχθησαν με εκπροσώπους των ΗΠΑ ή όχι. Ωστόσο, δήλωσε ότι το Ιράν ενδιαφέρεται για μια «διπλωματική λύση» στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με σχολιαστές, η ηγεσία της Τεχεράνης θέλει να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ ως μοχλό πίεσης για να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015, το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σε αντάλλαγμα για την αποκλιμάκωση που απαιτεί η Δύση, θα υπάρξουν νέες πυρηνικές διαπραγματεύσεις. Στόχος είναι η άρση των κυρώσεων που παραλύουν το Ιράν.

Στο ίδιο πλαίσιο κατηγοριοποιείται και η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τεχεράνη του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι.

19:04 Ομάδα δικαιωμάτων ζητά να διερευνηθεί ο ρόλος των εταιρειών τεχνολογίας και των πλατφορμών μέσων ενημέρωσης στις δολοφονίες αμάχων στη Γάζα

Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και των διεθνών πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

«Οι εταιρείες αυτές πρέπει να λογοδοτήσουν, εάν διαπιστωθεί ότι είναι συνένοχες ή ότι δεν έχουν λάβει επαρκείς προφυλάξεις για την αποτροπή της πρόσβασης στις πληροφορίες των χρηστών και την εκμετάλλευσή τους», δήλωσε η Euro-Med Human Rights Monitor.

Υπάρχουν συχνές αναφορές ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί μια σειρά από τεχνολογικά συστήματα που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη για την παράνομη παρακολούθηση των Παλαιστινίων, ανέφερε η ομάδα.

«Η Google και το Ισραήλ συνεργάζονται σε διάφορες τεχνολογικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του Project Nimbus, το οποίο παρέχει στον ισραηλινό στρατό εργαλεία για την αυξημένη παρακολούθηση και την παράνομη συλλογή δεδομένων των Παλαιστινίων, διευρύνοντας έτσι τις ισραηλινές πολιτικές άρνησης και δίωξης, καθώς και άλλα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού».

Ειδικά αυτό το έργο έχει προκαλέσει σημαντικές επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οδηγώντας δεκάδες υπαλλήλους της εταιρείας σε διαμαρτυρίες και παραιτήσεις, ενώ άλλοι απολύθηκαν λόγω των διαμαρτυριών τους.

Η ομάδα πεδίου του Euro-Med Monitor δήλωσε επίσης ότι κατέγραψε μαρτυρίες Παλαιστίνιων πολιτών, οι οποίοι, ως συνέπεια της δραστηριότητάς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιλέχθηκαν ως ύποπτοι από το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει λάβει καμία στρατιωτική δράση.

18:59  Τα «τσούγκρισαν» η Μπέρμποκ με τον Νετανιάχου;

Το Βερολίνο κάνει λόγο για «παραπλανητική» απόδοση του διαλόγου, το ισραηλινό Channel 13 για «ένταση» μεταξύ τους. Μπέρμποκ.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή. Η πάντα καλά ενημερωμένη εφημερίδα Bild δημοσίευσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ρεπορτάζ με τον εκρηκτικό τίτλο «Τεράστιο σκάνδαλο πίσω από κλειστές πόρτες», κάνοντας αναφορά σε έναν καυγά μεταξύ της Αναλένας Μπέρμποκ και του Iσραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών τον επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη μαζί με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Κάμερον.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

18:54 Το υπουργείο Υγείας αναγνώρισε 2 εφήβους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Χεβρώνα

Λαμβάνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τους δύο Παλαιστίνιους εφήβους που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό βόρεια της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο Υγείας τους αναγνώρισε ως Mohammed Jabarin, 19 ετών, και Mousa Jabarin, 18 ετών.

Ο στρατός υποστήριξε νωρίτερα ότι δύο «τρομοκράτες» έφτασαν στον κόμβο Beit Einun και ο ένας προσπάθησε να μαχαιρώσει τους Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ ο άλλος άνοιξε πυρ εναντίον της μονάδας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι οι γιατροί εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν τους δύο εφήβους.

18:46 Αντεπιτίθεται ο Μπεν Γκβιρ – Άτομα σαν τον Γκαντζ δεν πρέπει να έχουν θέση στο υπουργικό συμβούλιο

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Κνεσέτ, ενόψει των διακοπών για τις γιορτές του Πάσχα, ότι «οι υπουργοί που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους δεν πρέπει να κάθονται στο υπουργικό συμβούλιο».

Όμως ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ κατηγόρησε τον Γκαντζ ότι βλάπτει την ασφάλεια του κράτους σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το πρόσωπο που έβλαψε την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, που οδήγησε την έννοια του περιορισμού και της παράδοσης στη Χαμάς, έθεσε σε κίνδυνο τους στρατιώτες του Γκολάνι, έφερε εργάτες από τη Γάζα, άνοιξε τα σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη, έκλεισε τις ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και φιλοξένησε [τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς] στο σπίτι του, είναι ο Γκαντζ», ανέφερε ο Μπεν-Γκβίρ, αναφερόμενος στη θητεία του Γκαντζ ως υπουργού Άμυνας μεταξύ 2020 και 2022.

«Κατά τη γνώμη μου, κάποιος σαν αυτόν δεν θα έπρεπε να κάθεται στο υπουργικό συμβούλιο», πρόσθεσε.

18:27 Πλάνα του Al Jazeera από την «ενέδρα» των Ταξιαρχιών Κασάμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το AJ έχει αποκτήσει βίντεο από μια πολύπλοκη ενέδρα που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Κασάμ, στην πόλη an-Nabi Elyas στην πόλη Qalqilya της βόρειας Δυτικής Όχθης.

Η ομάδα δήλωσε ότι η ενέδρα οδήγησε στον τραυματισμό τουλάχιστον δύο Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη.

18:11 Η αστυνομία καλεί ξανά καθηγήτρια πανεπιστημίου για ανάκριση

Δύο ημέρες μετά την αποφυλάκισή της, η ισραηλινή αστυνομία κάλεσε την καθηγήτρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Nadira Shalhoub-Kevorkian για άλλη μια ανάκριση, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Alaa Mahajna.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η καθηγήτρια Shalhoub-Kevorkian αφέθηκε ελεύθερη από την προφυλάκιση μετά τη σύλληψή της στις 18 Απριλίου.

Η Shalhoub-Kevorkian, γνωστή αντισιωνίστρια, συνελήφθη ως ύποπτη για υποκίνηση, αφού εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τους ισχυρισμούς για σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των επιθέσεων υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και επειδή φέρεται να αποκάλεσε τους Ισραηλινούς «εγκληματίες».

Η Shalhoub-Kevorkian είναι Παλαιστίνια πολίτης του Ισραήλ. Είναι επίσης καθηγήτρια νομικής και ειδικός σε θέματα τραύματος, κρατικών εγκλημάτων και εγκληματολογίας, επιτήρησης και μελετών γενοκτονίας.

17:58 Ο ΥΠΕΞ της Τουρκία καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στο βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

«Είναι άδικο που δεν επιτρέπεται στην Παλαιστίνη να γίνει μέλος του ΟΗΕ. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτή την αδικία και να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαυριτανό ομόλογό του Mohamed Salem Ould Merzoug στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Φιντάν δήλωσε ότι συζήτησαν τη «συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα».

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες είναι «πολύ αλληλέγγυες» στο θέμα της Γάζας και κάλεσε για «επείγουσα κατάπαυση του πυρός και αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας».

17:45 Τη Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου για την αποτυχία των συνομιλιών

Όπως αναφέραμε προηγουμένως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα αυξήσουμε τη στρατιωτική και πολιτική πίεση στη Χαμάς, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας και να επιτύχουμε τη νίκη μας».

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής όλες οι προτάσεις για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων έχουν απορριφθεί ευθέως από τη Χαμάς και ότι «αντί να υποχωρήσει από τις ακραίες θέσεις της, η Χαμάς οικοδομεί τη διαίρεση στο εσωτερικό μας και αντλεί ενθάρρυνση από τις πιέσεις που ασκούνται στην ισραηλινή κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, το μόνο που κάνει είναι να αυστηροποιεί τους όρους της για την απελευθέρωση των ομήρων μας».

17:23 Γκαντζ: Οι υπουργοί που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους δεν πρέπει να κάθονται στο υπουργικό συμβούλιο

Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι η ηγεσία της χώρας πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι «οι υπουργοί που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους δεν πρέπει να κάθονται στο υπουργικό συμβούλιο».

Σε δήλωση που έκανε στην Κνεσέτ, ο Γκαντζ είπε ότι οι κρίσιμες συζητήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο θα πρέπει να γίνονται και τα Σάββατα και τις αργίες, «επειδή οι όμηροι δεν έχουν χρόνο και οι στρατιώτες δεν σταματούν στο πεδίο της μάχης.

Οι ηγέτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και σίγουρα δεν θα πρέπει να προσπαθούν να περάσουν νόμους και αποφάσεις που βλάπτουν την ασφάλεια και τα πολιτικά μας συμφέροντα». Ο Γκαντζ είπε επίσης: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον πόλεμο και στη συνεργασία όλων – δεν πρέπει να ευνοήσουμε έναν τομέα ή μια ομάδα».

17:18 Νετανιάχου: Τις επόμενες μέρες θα αυξήσουμε την πολιτική και στρατιωτική πίεση στη Χαμάς

«Τις επόμενες ημέρες θα αυξήσουμε τη στρατιωτική και πολιτική πίεση στη Χαμάς. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσουμε τους ομήρους και να πετύχουμε τη νίκη», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερα από τις δηλώσεις του στη συνέχεια.

17:04 Χαμενεΐ: Το Ιράν κατέδειξε την ισχύ του απέναντι στο Ισραήλ

«Το πόσοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν και το πόσοι από αυτούς έπληξαν τον στόχο τους δεν είναι το πρωταρχικό ερώτημα, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πως το Ιράν κατέδειξε την ισχύ του κατά την επιχείρηση», δήλωσε σήμερα ο Χαμενεΐ.

Νωρίς προχθές, Παρασκευή, εκρήξεις ακούστηκαν στην ιρανική πόλη Ισφαχάν σε αυτό που πηγές είπαν πως ήταν μια ισραηλινή επίθεση, όμως η Τεχεράνη υποβάθμισε το συμβάν και είπε πως δεν έχει σχέδια για αντίποινα — μια απάντηση που φάνηκε μετρημένη προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος σε όλη την περιοχή.

«Στην πρόσφατη επιχείρηση, οι ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν τα κόστη και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ, καλώντας τους στρατιωτικούς αξιωματούχους να «αναζητούν αδιάκοπα τη στρατιωτική καινοτομία και να μαθαίνουν τις τακτικές του εχθρού».

16:49 «Βρήκαμε σώματα χωρίς κεφάλια» – Συγκλονιστικές περιγραφές για τους ομαδικούς τάφους στο Νάσερ

«Βρήκαμε πτώματα χωρίς κεφάλια, σώματα χωρίς δέρματα και σε ορισμένα είχαν κλαπεί τα όργανά τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου Τύπου στη Γάζα αναφερόμενος στους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στην περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις.

Μετά την αποχώρηση της ισραηλινής κατοχής, περισσότερα από 180 πτώματα έχουν βρεθεί σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ. Στα πτώματα περιλαμβάνονται ηλικιωμένες γυναίκες, παιδιά και νεαροί άνδρες.

Οι διασώστες διηγήθηκαν ότι είδαν σορούς που βρέθηκαν μέσα σε πλαστικές σακούλες με εβραϊκά γράμματα πάνω τους. Πολλά από τα πτώματα είχαν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους, υποδεικνύοντας ότι εκτελέστηκαν πριν θαφτούν σε αυτούς τους ομαδικούς τάφους.

16:38 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σκότωσε ύποπτο που αποπειράθηκε να μαχαιρώσει στρατιώτες σε σημείο ελέγχου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο X ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν «έναν τρομοκράτη» που προσπάθησε να μαχαιρώσει Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο σημείο ελέγχου Μπεκάα κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

«Οι μαχητές απάντησαν με πυρά και εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη. Δεν υπάρχουν απώλειες στις δυνάμεις μας», ανέφερε η ανακοίνωση.

16:20 Οι IDF επαινούν τη δράση του τάγματος Netzah Yehuda – «Δεν γνωρίζουμε για την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων»

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι υποστήριξε στο «Χ» ότι ο στρατός δεν γνωρίζει την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στο τάγμα Netzah Yehuda.

«Εάν ληφθεί απόφαση για το θέμα, θα εξεταστεί» και «ο ισραηλινός στρατός εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για να διερευνήσει κάθε ασυνήθιστο περιστατικό με βάση τα γεγονότα και σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε στα εβραϊκά.

Ο Hagari δήλωσε ότι «οι στρατιώτες του Netzah Yehuda συμμετέχουν τώρα στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας με θάρρος και επαγγελματισμό, διατηρώντας τις αξίες και το πνεύμα του [ισραηλινού στρατού] και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

16:00 Ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός ζητά κυρώσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ζήτησε την επιβολή «άμεσων κυρώσεων» κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, ως απάντηση στην «πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν» να βάλει στη μαύρη λίστα το τάγμα του ισραηλινού στρατού Νετζάχ Γεχούντα.

Η μονάδα του στρατού που έχει εγκατασταθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αξιωματούχους του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε στο Χ ότι έγραψε επιστολή στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συγκαλέσει απόψε το υπουργικό συμβούλιο πολιτικής και ασφάλειας για να επιβάλει κυρώσεις στην ΠΑ, κατάσχοντας τα κεφάλαιά της και διατυπώνοντας «μια σειρά αυστηρών κυρώσεων κατά των παλαιστινιακών τραπεζών».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:49 485 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον Οκτώβριο

Τουλάχιστον 485 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.900 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων και εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο κατηγορεί το Ισραήλ ότι «παρεμποδίζει σκόπιμα» τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η πολιτική αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και επιδεινώνει τα δεινά των αμάχων», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ισραηλινοί περιορισμοί στη μετακίνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση και έχουν περιορίσει την πρόσβαση του πληθυσμού στη βασική υγειονομική περίθαλψη».

15:40 Το ισραηλινό κράτος είπε στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι το σώμα κρατούμενου υψίστης ασφαλείας πρέπει να κρατηθεί για πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων

Η Εισαγγελία του Ισραήλ έδωσε μια προκαταρκτική απάντηση σε μια αίτηση για την απελευθέρωση της σορού ενός κρατούμενου ασφαλείας, του Ουαλίντ Ντάκα, για ταφή.

Το ισραηλινό κράτος ζήτησε από το σωφρονιστικό σύστημα να συνεχίσει να κρατά τη σορό τουλάχιστον μέχρι τις 5 Μαΐου, προκειμένου να εξεταστεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ανταλλαγή για την απελευθέρωση ομήρων και αγνοουμένων.

«Μόνο μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να κρατηθεί η σορός του τρομοκράτη για τον σκοπό της απελευθέρωσης ομήρων και αγνοουμένων, θα υπάρχει περιθώριο να ζητηθεί ο καθορισμός των προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση της κηδείας για τα μέλη της οικογένειας του τρομοκράτη», αναφέρεται στην απάντηση.

Ο Ντάκα, Ισραηλινός πολίτης που διέμενε στην Μπάκα αλ-Γκάρμπια, πέθανε από καρκίνο πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Είχε συλληφθεί το 1986 για τη συμμετοχή του στην απαγωγή και δολοφονία ενός στρατιώτη, του Μοσέ Ταμάμ, το 1984.

Ο Ντάκα συμφώνησε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 37 ετών. Το 2017, η ποινή του παρατάθηκε κατά δύο χρόνια, αφού καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο κινητών τηλεφώνων στη φυλακή Κετζιότ, με τη βοήθεια του τότε βουλευτή Μπασέλ Γκάτας από το κόμμα Μπαλάντ.

Το Ισραήλ θεωρεί τον Ντάκα ως κρατούμενο υψίστης ασφαλείας.

15:29 Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας λέει ότι οι επερχόμενες αμερικανικές κυρώσεις σε τάγμα των IDF είναι ένα «απογοητευτικό λάθος»

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις σε μια ισραηλινή στρατιωτική μονάδα, το τάγμα Νετζάχ Γεχούντα, που έχει εγκατασταθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας, Γιοάβ Κις προστέθηκε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους που εκφράζουν την οργή τους για το πιθανό μέτρο.

Σε δήλωσή του στο Χ ανέφερε ότι το Ισραήλ «θα εργαστεί για να το αποτρέψει» προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις θα ήταν «ένα σοβαρό, εξοργιστικό και απογοητευτικό λάθος».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:19 Σοκαριστικό βίντεο από τη Γάζα – Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν σπίτι

Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν και κατέστρεψαν σπίτι στη γειτονιά Αλ-Τουφάχ στην πόλη της Γάζας.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο:

15:10 Διαδήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους στη Μαδρίτη

Διαδηλωτές στη Μαδρίτη ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και καταδικάζουν τις ισραηλινές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Susana Vera

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Susana Vera

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Susana Vera

15:00 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ.

Υπάρχει πιθανότητα διείσδυσης εχθρικού drone.

14:49 Οικογένειες Παλαιστινίων ραίνουν με λουλούδια τις σορούς νεκρών στη Γάζα

Οικογένειες Παλαιστινίων ραίνουν με λουλούδια τις σορούς νεκρών που βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ στη Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

14:40 «Βρέθηκαν πτώματα σε σακούλες με εβραϊκή γραφή πάνω τους στο κατεστραμμένο νοσοκομείο Νάσερ»

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα ότι:

«Φρικτές σκηνές μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το νοσοκομείο Νάσερ στις 7 Απριλίου, αφήνοντας ίχνη καταστροφής στο εσωτερικό του συγκροτήματος. Το πιο συγκλονιστικό είναι η ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Στο προαύλιο του νοσοκομείου, μέλη της πολιτικής προστασίας και παραϊατρικοί ανέσυραν 180 πτώματα που θάφτηκαν σε αυτόν τον ομαδικό τάφο από τον ισραηλινό στρατό. Στα πτώματα περιλαμβάνονται ηλικιωμένες γυναίκες, παιδιά και νεαροί άνδρες.

Οι διασώστες λένε ότι ορισμένα σώματα βρέθηκαν μέσα σε πλαστικές σακούλες που έχουν εβραϊκή γραφή πάνω τους. Κάποιοι έχουν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους και φαίνεται ότι εκτελέστηκαν και στη συνέχεια θάφτηκαν εδώ.

Μέσα στην τελευταία μισή ώρα, είδαμε μια ομάδα ανθρώπων να έρχεται εδώ – γονείς που έκλαιγαν, μέλη της οικογένειας – να ψάχνουν για τα πτώματα των αγαπημένων τους προσώπων».

14:30 Ανθρωπιστική οργάνωση κατάφερε να παραδώσει τρόφιμα στη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο

«Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, και χάρη στην υποστήριξή σας, η ομάδα μας στη Γάζα μπόρεσε να παραδώσει δέματα με τρόφιμα σε ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τον ισραηλινό στρατό στα βόρεια», ανέφερε η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians σε ανάρτησή της στο X.

Ο Μαχμούντ Σαλάμπι, από την ομάδα της φιλανθρωπικής οργάνωσης στη Γάζα, δήλωσε ότι τα δέματα θα παραδοθούν σε 14 κέντρα που στεγάζουν εκτοπισμένους ανθρώπους.

Οι παραδόσεις τροφίμων θα βοηθήσουν να συντηρηθούν οικογένειες μεσαίου μεγέθους για μια εβδομάδα, πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:19 Ο Χαμενεΐ ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν για την επίθεση στο Ισραήλ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την επιχείρησή τους εναντίον του Ισραήλ και τις προέτρεψε να «επιδιώκουν αδιάκοπα τη στρατιωτική καινοτομία και να μαθαίνουν τις τακτικές του εχθρού», μετέδωσε την Κυριακή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν.

Η Τεχεράνη στόχευσε ανοιχτά το Ισραήλ για πρώτη φορά στις 13 Απριλίου με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αντίποινα, όπως είπε, για τον καταγγελλόμενο φονικό βομβαρδισμό από το Ισραήλ του συγκροτήματος της πρεσβείας της στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

«Το πόσοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν και πόσοι από αυτούς πέτυχαν τον στόχο τους δεν είναι το πρωταρχικό ερώτημα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Ιράν επέδειξε τη δύναμη της θέλησής του κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης», δήλωσε ο Χαμενεΐ σήμερα Κυριακή.

Νωρίς την Παρασκευή, εκρήξεις αντηχούσαν πάνω από την ιρανική πόλη Ισφαχάν, σε μια επίθεση που πηγές ανέφεραν ότι ήταν ισραηλινή, αλλά η Τεχεράνη υποβάθμισε το περιστατικό και δήλωσε ότι δεν είχε σχέδια για αντίποινα – μια απάντηση που φάνηκε να αποσκοπεί στην αποφυγή της επέκτασης του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή.

14:09 Βρετανός αξιωματούχος δηλώνει «συγκλονισμένος» από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα

«Συγκλονισμένος για το ισραηλινό χτύπημα σε διαμέρισμα κατοικίας στην πυκνοκατοικημένη Ράφα στη Γάζα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότερα παιδιά.

Πρέπει να σταματήσουμε αμέσως αυτές τις μάχες και να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών για την Κοινοπολιτεία, Ταρίκ Άχμαντ σε ανάρτησή του στο X.

Μία από τις τουλάχιστον δύο αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα, στη νότια πλευρά της Γάζας, σκότωσε 13 παιδιά και δύο γυναίκες – από την ίδια οικογένεια -, σύμφωνα με τα αρχεία των νοσοκομείων της Λωρίδας.

14:00 Το Ισραήλ κατηγορεί την αδελφή του επικεφαλής της Χαμάς για υποκίνηση και συμπόρευση με την ένοπλη οργάνωση

Η Σαμπάχ Χανίγια, αδελφή του Ισμαήλ Χανίγια, του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, κατηγορείται για υποκίνηση και συμπόρευση με την ένοπλη οργάνωση.

Η 57χρονη Χανίγια, κάτοικος της βεδουίνικης πόλης Τελ Σεβά, κατηγορείται ότι έστειλε μηνύματα σε πολλές επαφές, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού της, δύο ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τα μηνύματα περιείχαν «λόγια επαίνου, συμπάθειας και ενθάρρυνσης για τις ενέργειες της Χαμάς και τη συμμετοχή της στις μαζικές φρικαλεότητες που διέπραξαν», υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές.

13:50 Η πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ ζητά τη διάλυση του τάγματος των IDF που κινδυνεύει με αμερικανικές κυρώσεις

Η πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος στο Ισραήλ, Μεράβ Μικαέλι καλεί την κυβέρνηση να διαλύσει το τάγμα Νετζάχ Γεχούντα των IDF μετά από αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στη μονάδα μάχης με ιστορικό κακομεταχείρισης Παλαιστινίων.

Οι κυρώσεις είναι «μια αναγνώριση της πραγματικότητας και μια κατανόηση ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ στα εδάφη δεν μπορεί να συνεχιστεί», δηλώνει η ίδια, εξηγώντας ότι «η βίαιη και διεφθαρμένη συμπεριφορά του τάγματος Νετζάχ Γεχούντα και όσων βρίσκονται γύρω του είναι γνωστή εδώ και χρόνια και τίποτα δεν έχει γίνει για να σταματήσει».

Η ίδια τόνισε ότι οι ισραηλινή ηγεσία γνώριζε για την έρευνα από την πλευρά των ΗΠΑ εδώ και δύο χρόνια.

Οι κυρώσεις φέρεται να αποτελούν απάντηση στις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από μέλη της συγκεκριμένης μονάδας.

Απαντώντας στη δήλωση του υπουργού του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, Μπένι Γκαντζ ότι η μονάδα είναι «αναπόσπαστο μέρος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων», η Μικαέλι αντιτείνει ότι η «αυτόματη υπεράσπισή» της «ρίχνει βαριά σκιά σε ολόκληρες τις IDF».

13:36 Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τρεις πόλεις στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις Νακούρα, Ματζντέλ Ζουν, Άιτα ας-Σαμπ του νότιου Λιβάνου.

Το διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Μπιντ Τζμπέιλ του Λιβάνου ανάρτησε μια φωτογραφία με τα ερείπια ενός σπιτιού στη Ματζντέλ Τζουν και φωτογραφίες από σύννεφα καπνού που υψώνονται από τις πόλεις Νακούρα και Άιτα ας-Σαμπ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

13:24 Η αστυνομία των IDF ερευνά τον θάνατο Παλαιστίνιου οδηγού ασθενοφόρου κοντά στη Ναμπλούς

Η στρατιωτική αστυνομία του Ισραήλ διερευνά τον θάνατο ενός οδηγού ασθενοφόρου της Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος πυροβολήθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων.

Ο Μουχάμαντ Αουάντ Αλλάχ Μούσα, 50 ετών, τραυματίστηκε ενώ απομάκρυνε ανθρώπους από την περιοχή των συγκρούσεων στο χωριό Αλ-Σαουίγια, νότια της Ναμπλούς. Ένας γιατρός που ήταν μαζί του δήλωσε ότι πυροβολήθηκε από στρατιώτες.

Κάτοικοι του χωριού δήλωσαν ότι έποικοι πέταξαν πέτρες σε παλαιστινιακά αυτοκίνητα κοντά στο χωριό και αργότερα έφτασε στην περιοχή δύναμη του στρατού και άνοιξε πυρ.

Ένα άτομο δήλωσε στη Haaretz ότι «οι έποικοι έφυγαν επειδή περίπου 100 άνθρωποι ήρθαν από το χωριό για να τους διώξουν, ώστε να μην κάνουν κακό στα σπίτια και τους ανθρώπους.

Περίπου δέκα λεπτά αργότερα, στρατιώτες και έποικοι έφτασαν και στάθηκαν στο βουνό και οι στρατιώτες άρχισαν να μας πυροβολούν. Ήταν σαν σε πόλεμο, οι έποικοι επιτέθηκαν και οι στρατιώτες τους βοήθησαν».

13:15 Ο Ραϊσί θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν από τη Δευτέρα

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ραϊσί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, τον πρόεδρο της Γερουσίας και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

13:06 Σπίτι στο βόρειο Ισραήλ χτυπήθηκε από πυρά – Βόμβα ρίχτηκε στις δυνάμεις κατά τη διάρκεια έρευνας για υπόπτους, λένε οι ισραηλινές δυνάμεις

Σπίτι στο κιμπούτς Μεράβ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γκιλμπόα δέχθηκε πυρά.

Το κιμπούτς ανέφερε ότι αρκετές σφαίρες έπεσαν από τη μεριά του παλαιστινιακού χωριού Τζαλμπούν, που βρίσκεται δίπλα στο κιμπούτς, και ότι ένα παράθυρο του σπιτιού χτυπήθηκε.

Η οικογένεια που διαμένει στο σπίτι βρισκόταν εκεί την ώρα των πυροβολισμών, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Οι IDF ανέφεραν ότι οι δυνάμεις άρχισαν να αναζητούν υπόπτους και απέκλεισαν δρόμους στην περιοχή.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας στο Τζαλμπούν, μια βόμβα ρίχτηκε στους στρατιώτες. Δεν υπήρξαν θύματα.

12:56 Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα – 48 νεκροί σε ένα 24ωρο, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε ότι 34.097 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου και 76.980 έχουν τραυματιστεί.

Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι την τελευταία ημέρα 48 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα και 79 τραυματίστηκαν.

Μία από τις δύο τουλάχιστον αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα, στη νότια Γάζα, σκότωσε 13 παιδιά και δύο γυναίκες – από την ίδια οικογένεια -, σύμφωνα με τα αρχεία των νοσοκομείων της Λωρίδας.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mohammed Salem

12:44 Τα αποτελέσματα της ισραηλινής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς

Το Reuters μεταδίδει εικόνες που αποτυπώνουν την κατάσταση μετά από την φονική ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Yosri Aljamal

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Yosri Aljamal

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Yosri Aljamal

12:32 «Θεμελιωδώς λάθος» – Ισραηλινός υπουργός για τις προθέσεις των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε τάγμα των IDF

Ο Ισραηλινός υπουργός και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Γκάντι Έισενκοτ τάχθηκε κατά της πρόθεσης των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στο τάγμα των IDF, Νετζάχ Γεχούντα.

«Η ιδέα της επιβολής κυρώσεων σε ένα τάγμα μάχης των IDF είναι θεμελιωδώς λανθασμένη. Θα εργαστούμε από κοινού για να αποτρέψουμε την απόφαση αυτή, διότι αν υπάρχουν παράπονα, αυτά θα πρέπει να απευθύνονται στην πολιτική ηγεσία και τον στρατό και όχι στους διοικητές», έγραψε ο Έισενκοτ σε ανάρτησή του στο X.

«Αυτό είναι επίσης μια ακόμη απόδειξη της σημασίας της πλήρους και λεπτομερούς έρευνας και των ανεξάρτητων νομικών συστημάτων και συστημάτων επιβολής του νόμου στο Ισραήλ», τόνισε.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ σχολίασε επίσης την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις στις IDF, ενώ το Ισραήλ μάχεται για την ύπαρξή του ως «απόλυτη τρέλα» και ισχυρίστηκε ότι αποτελεί μέρος ενός σχεδίου «για να εξαναγκαστεί το Ισραήλ να συμφωνήσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

12:23 Ισραηλινά στρατεύματα συνέλαβαν οκτώ άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον οκτώ άτομα κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μετά από επτά μήνες πολέμου στη Γάζα, η βία στη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά επιδρομές και μαζικές συλλήψεις, ενώ οι έποικοι επιδίδονται σε επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

Στις 17 Απριλίου, περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη κρατούνταν από τους Ισραηλινούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομάδας δικαιωμάτων Addameer Prisoner Support and Human Rights Association.

Οι ισραηλινές εισβολές έχουν επίσης οδηγήσει σε θανατηφόρες ανταλλαγές πυρών. Τουλάχιστον 469 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

12:13 Υπήρξαν ζημιές στη βάση της Ισφαχάν; – Τι δείχνουν εικόνες από δορυφόρο

Πριν από λίγες ημέρες, το Ισραήλ έπληξε ιρανική αεροπορική βάση στην πόλη Ισφαχάν.

Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο 24ωρο αποκάλυψαν ενδείξεις πιθανών ζημιών στην αεροπορική βάση της Ισφαχάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:00 Ο Νετανιάχου «χρειάζεται άλλον έναν πόλεμο για να αποσπάσει την προσοχή από τη Γάζα»

Ο Ιρανός πολιτικός αναλυτής Χαμίντ Γκολαμζαντέχ σημειώνει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου – ο οποίος δέχεται πιέσεις για τον συγκλονιστικό αριθμό των νεκρών αμάχων – χρειάζεται «περαιτέρω κλιμάκωση και άλλον έναν πόλεμο για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου» από τα μαζικά μαρτύρια που περνούν οι άνθρωποι στη Γάζα.

Όπως σημειώνει το Al Jazeera, αυξάνονται οι φόβοι για την πρόθεση του Ισραήλ να στείλει στρατεύματα να εισβάλουν στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, Ράφα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, περίπου 1,5 εκατομμύριο, έχει καταφύγει έχοντας προηγουμένως διαφύγει από τη βία σε άλλες περιοχές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας G7 δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι σε μια «στρατιωτική επιχείρηση πλήρους κλίμακας στη Ράφα» λόγω των «καταστροφικών συνεπειών» για τους αμάχους.

11:48 Δύο Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις IDF

Δύο Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να πυροβολήσουν και να μαχαιρώσουν Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σήμερα και οι στρατιώτες ανταπάντησαν με πυρά, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι ένας από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε.

«Ένας από τους τρομοκράτες επιχείρησε να μαχαιρώσει στρατιώτες των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) που βρίσκονταν στην περιοχή, οι οποίοι ανταπάντησαν με πυρά και τον εξουδετέρωσαν», ανακοίνωσε ο στρατός. «Την ίδια ώρα, ο άλλος τρομοκράτης άνοιξε πυρ κατά των στρατιωτών, οι οποίοι ανταπάντησαν με πυρά και εξουδετέρωσαν και εκείνον».

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

Εικονολήπτης του Reuters είδε ένα πτώμα στο σημείο του περιστατικού – μια διασταύρωση κοντά στην παλαιστινιακή πόλη της Χεβρώνας. Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η βία στη Δυτική Όχθη αυξανόταν ήδη πριν ξεκινήσει ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο. Κλιμακώθηκε περαιτέρω με συχνές ισραηλινές επιδρομές, επιθέσεις Παλαιστινίων στον δρόμο και επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά.

11:39 «Το Ιράν και το Ισραήλ φαίνεται να απομακρύνονται από το χείλος του πολέμου»

Το Ιράν και το Ισραήλ φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από το χείλος μιας ευρύτερης σύγκρουσης, γράφει το Al Jazeera.

Το Ιράν υποβάθμισε τα αντίποινα που αποδίδονται από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ για την άνευ προηγουμένου επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, καταπνίγοντας τους φόβους ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η θανατηφόρα έκρηξη σε στρατιωτική βάση του Ιράκ υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή, όπως και τα ακόμη πιο θανατηφόρα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα και οι εντεινόμενες συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο.

«Αυτό που συνέβη χθες το βράδυ δεν ήταν χτύπημα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στο NBC News για την προφανή ισραηλινή επίθεση την Παρασκευή.

«Ήταν περισσότερο σαν παιχνίδια με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας – όχι μη επανδρωμένα αεροσκάφη», υποστήριξε.

«Όσο δεν υπάρχει νέος τυχοδιωκτισμός από το Ισραήλ κατά των συμφερόντων μας, τότε δεν πρόκειται να έχουμε νέες αντιδράσεις», πρόσθεσε.

11:29 WSJ: Μπάιντεν, Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν στις μύτες των ποδιών τους καθώς η κλίμακα της επίθεσης του Ιράν γινόταν σαφής

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και αξιωματούχοι ασφαλείας παρακολουθούσαν με «αυξανόμενη ανησυχία» την κλίμακα της επίθεσης του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ήταν βέβαιες ότι θα μπορούσαν σίγουρα να αναχαιτιστούν περίπου 50 βαλλιστικοί πύραυλοι, αλλά ανησύχησαν έντονα όταν έγινε σαφές ότι είχαν εκτοξευτεί πάνω από 100.

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι καθώς έγινε σαφές κατά την προετοιμασία της επίθεσης από το Ιράν ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί, μια ομάδα στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στάλθηκε κρυφά στο Τελ Αβίβ για να εργαστεί σε «ένα κέντρο επιχειρήσεων πυραυλικής άμυνας».

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι καταρτίστηκαν σχέδια για αεροπλάνα της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας για να υπερασπιστούν τον εναέριο χώρο τους, αν χρειαστεί.

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 βλήματα κατά του Ισραήλ (170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 30 πυραύλους κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους).

11:14 Γενική Απεργία και στη Χεβρώνα

Γενική Απεργία υπάρχει και στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη, με τους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν τον πόλεμο στη Γάζα και τις ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mussa Qawasma

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mussa Qawasma

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mussa Qawasma

11:01 Η επιδρομή στη Νουρ Σαμς «χειρότερη» από τις επιθέσεις κατά τη δεύτερη Ιντιφάντα

Η Νίντα Ιμπραχίμ μεταδίδει από την Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για το Al Jazeera ότι: «Εδώ, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, οι Παλαιστίνιοι έχουν αρχίσει να αποτιμούν τις τεράστιες ζημιές. Λένε ότι αν πάτε μέσα προς το κέντρο του καταυλισμού, θα δείτε όλο και περισσότερη καταστροφή.

Μέλη οικογενειών λένε ότι υπάρχουν Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί, αλλά τα πτώματά τους τα πήραν οι ισραηλινές δυνάμεις πριν φύγουν.

Γνωρίζουμε από ιατρικές ομάδες ότι τα πτώματα 14 Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν σε παλαιστινιακά νοσοκομεία. Οι πρώτοι ανταποκριτές, οι γιατροί, δεν επιτράπηκε να μπουν μέσα για να πάρουν τα πτώματα ή να βοηθήσουν τους τραυματίες. Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν την αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια στοχευμένη κατεδάφιση. Είναι μια δύσκολη κατάσταση και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να διορθωθεί. Αυτή η επιδρομή ήταν πρωτοφανούς κλίμακας. Οι άνθρωποι εδώ λένε ότι είναι ακόμη χειρότερη από τις ισραηλινές επιδρομές κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000».

10:52 Αμερικανός βουλευτής εξέφρασε ανησυχίες για τη νέα αποστολή στρατιωτικής βοήθειας αξίας πολλών δισεκατομμυρίων στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός βουλευτής Χοακίν Κάστρο εξέφρασε ανησυχίες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων στην κυβέρνηση Νετανιάχου, αμφισβητώντας ευθέως τις κινήσεις του Ισραηλινού ηγέτη.

«Οι ενέργειές του δεν οδήγησαν στην απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων. Έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις των οικογενειών των ομήρων. Αγνόησε τις εκκλήσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αγνόησε τον ίδιο του το λαό. Επιδίδεται σε αυτοσυντήρηση. Δεν θα έπρεπε να στέλνουμε επιθετικά όπλα στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κάστρο.

Ο Έντουαρντ Άχμεντ Μίτσελ, από το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, δήλωσε ότι η ψηφοφορία είναι μια χαμένη ευκαιρία να περιοριστεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

«Αυτό έχει αφαιρέσει κάθε μοχλό πίεσης που θα μπορούσε να έχει ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Νετανιάχου για να κάνει πίσω στην εισβολή στη Ράφα ή στη δολοφονία περισσότερων αθώων ανθρώπων», εξήγησε.

10:42 Σειρήνες ακούγονται στις πόλεις του βόρειου Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν σε πολλές κοινότητες κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, προειδοποιώντας για επερχόμενες ρίψεις ρουκετών.

Οι περισσότερες από τις κοινότητες των βόρειων συνόρων του Ισραήλ έχουν σε μεγάλο βαθμό εκκενωθεί από αμάχους από τότε που η Χεζμπολάχ που εδρεύει στον Λίβανο ξεκίνησε να εξαπολύει σχεδόν καθημερινές επιθέσεις από τις 8 Οκτωβρίου σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

10:33 Δεν έχει τέλος η φρίκη: Ξεκληρίστηκε οικογένεια στη Ράφα

Σε περισσότερες από 34.000 σκαρφάλωσε ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα, με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον έξι νεκρών από μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή σε ένα σπίτι στη Ράφα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:23 Οργισμένες αντιδράσεις για το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος μονάδας των IDF

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλουν κυρώσεις σε αμφιλεγόμενη μονάδα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:14 «Κατεστραμμένο το αίσθημα ασφάλειας» στη Ράφα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα ότι: «Περισσότερος θάνατος και καταστροφή στην πόλη Ράφα, μαζί με αυξανόμενες απειλές για χερσαία εισβολή στην πόλη όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Ολόκληρες οικογένειες στοχοποιούνται άμεσα μέσα στις κατοικίες στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα. Έξι ήταν παιδιά. Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, μια έγκυος γυναίκα που έφτασε στο νοσοκομείο ήταν ήδη νεκρή, αλλά οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν το αγέννητο μωρό της.

Αυτό είναι το μοτίβο που βλέπουμε από την αρχή αυτού του γενοκτονικού πολέμου σε όλη την πόλη, αλλά όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχει μια διαλυμένη αίσθηση ασφάλειας και προστασίας για τους ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματιστεί από τη φυγή τους από το ένα μέρος στο άλλο».

10:04 Ισραηλινός τραυματίστηκε ελαφρά από εκρηκτικό μηχανισμό καθώς προσπαθούσε να αφαιρέσει παλαιστινιακή σημαία κοντά σε οικισμό της Δυτικής Όχθης

Ένας Ισραηλινός πολίτης τραυματίστηκε ελαφρά από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στον οικισμό Κοτσάβ Χασαχάρ στη Δυτική Όχθη, λένε οι γιατροί.

Ο άνδρας προσπαθούσε να αφαιρέσει μια παλαιστινιακή σημαία στο πλάι της οδού 458 όταν εξερράγη ο μηχανισμός, όπως δείχνουν τα πλάνα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα.

Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Διασώστες Χωρίς Σύνορα αναφέρει ότι ο άνδρας νοσηλεύτηκε επί τόπου για ελαφρά τραύματα και αρνήθηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Δείτε βίντεο:

09:55 Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς λέει ότι το Ισραήλ αρνείται να συμπεριλάβει την Τουρκία και τη Ρωσία ως εγγυητές της συμφωνίας

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι το Ισραήλ αρνείται να δεχθεί την Τουρκία και τη Ρωσία ως εγγυητές οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των Ισραηλινών και της Χαμάς.

«Κάθε σχέδιο που παρουσιάζει η Χαμάς δείχνει ότι η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Τουρκία και η Ρωσία, μαζί με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, είναι εγγυητές της συμφωνίας, αλλά κάθε φορά οι Ισραηλινοί αρνούνται να συμπεριλάβουν την Τουρκία και τη Ρωσία ως εγγυήτριες χώρες», δήλωσε ο Χανίγια σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Χαμάς επιμένει στη συμπερίληψη της Τουρκίας και της Ρωσίας ως εγγυητών «παρά την απόρριψη του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Χανίγια.

Ο Χανίγια κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι δεν είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί στο θέμα της μη επανέναρξης των μαχών μετά την κατάπαυση του πυρός.

«Το μόνο που θέλει (σ.σ. το Ισραήλ) είναι να πάρει τους ομήρους και να ξαναρχίσει τον πόλεμο στη Γάζα, κάτι που είναι αδύνατο. Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από τη Γάζα», είπε.

«Το Ισραήλ δεν θέλει επίσης να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», συνέχισε ο Χανίγια. «Είναι διατεθειμένο να δεχτεί μια περιορισμένη και σταδιακή επιστροφή. Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε.

09:43 Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ζημιές που προκλήθηκαν σε ραντάρ αεράμυνας κατά την επίθεση στο Ιράν

Ο ιστότοπος Iran International, που συνδέεται με την εξόριστη ιρανική αντιπολίτευση, δημοσίευσε την Κυριακή δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στο ραντάρ αεράμυνας κατά το χτύπημα της Παρασκευής στην Ισφαχάν, το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με αναφορές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το ραντάρ ήταν μέρος του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος εδάφους – αέρος S-300, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος άμυνας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Νατάνζ – που βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα από το σημείο του πλήγματος – καθώς και ενός κοντινού εργοστασίου μετατροπής ουρανίου στην ίδια την Ισφαχάν.

09:34 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς στόχους της Χεζμπολάχ σε τρεις διαφορετικές περιοχές του νότιου Λιβάνου, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Οι IDF λένε ότι μία από τις επιδρομές είχε ως στόχο έναν μαχητή της Χεζμπολάχ σε μία από τις εγκαταστάσεις της ένοπλης οργάνωσης στην Ταΐρ Αρφά.

Ξεχωριστά πλήγματα έπληξαν ένα παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ στην Ονταϊσέχ και κτίρια που χρησιμοποιούνται από την οργάνωση στην Κιαμ, σύμφωνα με τις IDF.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:24 Γενική Απεργία στη Ναμπλούς ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού

Γενική Απεργία έχει κηρυχθεί για σήμερα στη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:15 Η χαρτογράφηση των διασυνοριακών επιθέσεων Ισραήλ – Λιβάνου

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Γάζας για έβδομο μήνα, στον βορρά, διεξάγει έναν παράλληλο πόλεμο κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο κάτι που απειλεί να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Από τις 8 Οκτωβρίου, αφότου η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, μήκους 120 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες στο Λίβανο ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 4.733 επιθέσεις στα σύνορα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 15 Μαρτίου 2024.

Το Ισραήλ διεξήγαγε περίπου το 83% αυτών των επιθέσεων, συνολικά 3.952 περιστατικά, ενώ η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες ήταν υπεύθυνες για 781 επιθέσεις.

Πηγή: Al Jazeera

09:03 Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τρομάζουν τις αγορές – Ο κίνδυνος ενός «μαύρου κύκνου»

Θολώνει το τοπίο για τις αγορές και τις οικονομίες, μετά τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις εύλογες ανησυχίες που προκύπτουν για το σκηνικό στη Μέση Ανατολή, με τις αγορές να έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πιθανό νέο «μαύρο κύκνο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:54 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Γάζα δήλωσαν ότι ανέσυραν 50 πτώματα από ομαδικό τάφο στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή
  • Το Ισραήλ συνέχισε τις αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων μια έγκυο γυναίκα και πέντε παιδιά. Οι γιατροί στη Ράφα κατάφεραν να σώσουν το μωρό της εγκύου που σκοτώθηκε στην επίθεση στη Ράφα
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές στις πόλεις της Δυτικής Όχθης Ναμπλούς, Χεβρώνα και Ραμάλα μετά από τριήμερη επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 Παλαιστίνιοι
  • Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι απάντησε σε ισραηλινή επιδρομή που σκότωσε τρεις μαχητές της με επιθέσεις σε κτίρια που χρησιμοποιούνταν από στρατιώτες στη Μετούλα και τη Σλόμι στο βόρειο Ισραήλ
  • Η Ρωσία κατήγγειλε το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για δαπάνες ύψους 95 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, λέγοντας ότι «θα εμβαθύνει τις κρίσεις σε όλον τον κόσμο»

08:44 Το νήμα που συνδέει όλα τα πολεμικά μέτωπα

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πολεμικές συγκρούσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στον Ειρηνικό;

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

08:30 Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν βόρεια της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη

Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην Μπέιτ Εϊνούν, βόρεια της Χεβρώνας, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν πυροβολισμοί, με ανάρτηση στο Χ, και ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει ένα άτομο να κρύβεται πίσω από ένα τσιμεντένιο φράγμα, καθώς έπεφταν πυροβολισμοί εναντίον του από απόσταση, πριν εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο, ενώ οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν.

08:20 Φρίκη στη Γάζα –  Οι σοροί 50 Παλαιστινίων βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στη Χαν Γιουνίς

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024