Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Μίνωας»: Η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση στην Ελλάδα - Σενάρια ακόμα και για 7 Ρίχτερ στο Ηράκλειο

«Μίνωας»: Η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση στην Ελλάδα – Σενάρια ακόμα και για 7 Ρίχτερ στο Ηράκλειο

Τα σενάρια που περιλαμβάνει η αντισεισμική άσκηση «Μίνωας» ανέλυσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Η Κρήτη είναι έτοιμη για τη μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, την άσκηση «Μίνωας» που περιλαμβάνει δύο σενάρια έναn σεισμό 6,4 Ρίχτερ στα Χανιά κι έναν 7,2 στο Ηράκλειο.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στην Κρήτη για την αντισεισμική προστασία, θα έχει μεγάλη συμμετοχή φορέων και περιλαμβάνει ένα σύνολο σεναρίων για την πηγή κάθε πιθανής σεισμικής δραστηριότητας.

Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 10 υπουργεία και διευκρίνισε ότι θα γίνει σε όλη την Κρήτη, στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και στους 24 δήμους της Κρήτης

Για τη σημαντική αυτή άσκηση αντισεισμικής προστασίας μίλησε στο EΡΤΝews ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 10 υπουργεία και διευκρίνισε ότι θα γίνει σε όλη την Κρήτη, στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και στους 24 δήμους της Κρήτης.

«Το σενάριο περιλαμβάνει δύο σεισμούς. Ο πρώτος σεισμός θα εκδηλωθεί τη Δευτέρα μετά τις 10:00 και θα είναι κοντά στα Χανιά με ένα μέγεθος της τάξεως των 6,4 βαθμών. Θα επηρεάσει κυρίως τις περιφερειακές ενότητες των Χανίων και του Ρεθύμνου. Θα έχουμε αρκετά επεισόδια σε αυτές τις δύο περιφερειακές ενότητες. Την Τρίτη θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σενάριο με σεισμό που θα εκδηλωθεί βόρεια του Ηρακλείου, με ένα μέγεθος της τάξεως των 7,2 βαθμών που θα επηρεάσει όλη την Κρήτη αλλά κυρίως τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ «η άσκηση συμπεριλαμβάνει 75 επεισόδια τα οποία συνθέτουν το ειδικό σενάριο, το οποίο είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο δηλαδή τα πράγματα στα οποία θα ασκηθούμε και στις περιοχές που θα ασκηθούμε, είναι περιοχές που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον ελληνικό χώρο. Θα πάρουν μέρος πάνω από 100.000 – 150.000 άτομα. Περιλαμβάνει όχι μόνο το κύριο πλέγμα του σεναρίου και των επεισοδίων, αλλά ουσιαστικά και οριζόντιες δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στην πυροσβεστική, στην αστυνομία, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους και στα 1.040 σχολεία της Κρήτης».

Στο πλαίσιο της πρόληψης

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λέκκας «η άσκηση γίνεται καθαρά στα πλαίσια της πρόληψης. Τέτοιες ασκήσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια στον ελλαδικό χώρο».

«Η Κρήτη είναι μία σεισμογενής περιοχή, η ομορφιά της Κρήτης οφείλεται στη δράση των σεισμών διαχρονικά και μέσα στο γεωλογικό χρόνο και μέσα από το γεωλογικό πλαίσιο που προέκυψε αναδείχθηκε και ο πολιτισμός. Οι σεισμοί είναι συνυφασμένοι με την εξέλιξη της Κρήτης. Δεν έχουμε κάτι το οποίο να μας ανησυχεί. Η άσκηση γίνεται για προληπτικούς λόγου και θα γίνεται σε κάθε περιφέρεια μία φορά το χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οργανωθούμε συνολικά στην Ελλάδα», προσέθεσε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ανέφερε ότι οι ασκήσεις αυτές βοηθούν κυρίως ώστε να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των φορέων, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων και η άμεση επέμβαση. Ακόμα «βοηθούν στο να ασκηθούμε σε όλα τα επίπεδα στο πεδίο, στο πώς μεταφέρονται δυνάμεις, στο πώς διοικείται μία άσκηση και κεντρικά και περιφερειακά».

«Μεγάλο είναι το όφελος από την ενημέρωση και την εκπαίδευση που υπάρχει. Σε όλα τα επίπεδα οι στόχοι είναι πολλοί σημαντικοί και το σύνολο των στόχων είναι η μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης, δηλαδή των επιπτώσεων ενός μεγάλου σεισμού. Επίσης, έχουμε να κάνουμε με ένα ρεαλιστικό σενάριο, το οποίο μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή και να βελτιώσουμε την επιχειρησιακή μας απόκριση σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σενάριο που περιλαμβάνει εγκλωβισμούς στο φαράγγι της Σαμαριάς, σε αρχαιολογικούς χώρους σε σπηλιές, ασκήσεις εκκένωσης νοσοκομείων, δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024