Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η γενιά Ζ είναι... απροσδόκητα πλούσια - Πώς αλλάζει όσα ξέραμε

Γιατί η γενιά Ζ είναι… απροσδόκητα πλούσια – Πώς αλλάζει όσα ξέραμε

Οι Millennials ήταν φτωχότεροι σε αυτό το στάδιο της ζωής τους

Η γενιά Ζ αναλαμβάνει τώρα τα ηνία. Στον ανεπτυγμένο κόσμο υπάρχουν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012. Περίπου οι μισοί από αυτούς εργάζονται τώρα.

Στον μέσο αμερικανικό χώρο εργασίας, ο αριθμός των Gen Zers (μερικές φορές γνωστών και ως “Zoomers”) που εργάζονται με πλήρη απασχόληση πρόκειται να ξεπεράσει τον αριθμό των baby-boomers πλήρους απασχόλησης, εκείνων που γεννήθηκαν από το 1945 έως το 1964, των οποίων η σταδιοδρομία τελειώνει, σύμφωνα με τον Economist.

«Δεν τα βγάζω πέρα»: Η κραυγή αγωγίας της Gen Z για την επιβίωσή της

Η Gen Z αρπάζει επίσης την εξουσία: η Αμερική έχει τώρα περισσότερους από 6.000 διευθύνοντες συμβούλους Zoomer και 1.000 πολιτικούς Zoomer. Καθώς η γενιά αποκτά μεγαλύτερη επιρροή, οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές πρέπει να το κατανοήσουν.

Πρόσφατη «έρευνα» από τον Frito-Lay διαπιστώνει ότι οι Gen Zers έχουν μια ισχυρή προτίμηση για «σνακ που αφήνουν υπολείμματα στα δάχτυλά τους», όπως η σκόνη τυριού. Ωστόσο, διαφορετικές γενιές εμφανίζουν επίσης βαθύτερες διαφορές στην προσωπικότητά τους, εν μέρει λόγω του οικονομικού πλαισίου στο οποίο μεγαλώνουν.

Οι Γερμανοί που ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια του υψηλού πληθωρισμού της δεκαετίας του 1920 άρχισαν να απεχθάνονται τις αυξανόμενες τιμές. Οι Αμερικανοί που έζησαν την Ύφεση έτειναν να αποφεύγουν να επενδύουν στο χρηματιστήριο.

Το άγχος και η ψηφιακή ζωή

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Gen Z ορίζεται από το άγχος της. Τέτοιοι ανήσυχοι περιλαμβάνουν τον Jonathan Haidt, κοινωνικό ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, του οποίου το νέο βιβλίο, “The Anxiety Generation”, προκαλεί σάλο. Κατά κάποιο τρόπο, οι Gen Zers είναι ασυνήθιστοι. Οι νέοι σήμερα είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργήσουν σχέσεις από εκείνες του παρελθόντος. Είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη ή να λένε ότι τους δόθηκε λάθος φύλο κατά τη γέννηση. Είναι λιγότερο πιθανό να πιουν, να κάνουν σεξ, να είναι σε μια σχέση – στην πραγματικότητα να κάνουν κάτι συναρπαστικό. Οι Αμερικανοί ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών περνούν μόλις 38 λεπτά την ημέρα κοινωνικοποιώντας αυτοπροσώπως κατά μέσο όρο, από σχεδόν μία ώρα στη δεκαετία του 2000, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ο κ. Haidt ρίχνει το φταίξιμο στα smartphones και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπουν.

Το βιβλίο του έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Στις 10 Απριλίου, η Sarah Huckabee Sanders, κυβερνήτης του Αρκάνσας, επανέλαβε τα επιχειρήματα του Haidt καθώς περιέγραφε σχέδια για τη ρύθμιση της χρήσης smartphones και κοινωνικών μέσων από τα παιδιά. Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξετάζει παρόμοια μέτρα. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι με τη θέση του κ. Haidt. Και το σπρώξιμο και το σπρώξιμο πάνω από το άγχος της Gen Z έχει επισκιάσει έναν άλλο τρόπο με τον οποίο η ομάδα είναι ξεχωριστή. Από οικονομική άποψη, η Gen Z τα πάει εξαιρετικά καλά. Αυτό, με τη σειρά του, αλλάζει τη σχέση της γενιάς με την εργασία.

Σκεφτείτε την ομάδα που προηγήθηκε της Gen Z: millennials, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996.

Πολλοί εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό σε μια εποχή που ο κόσμος παραπαίει από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-09, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέοι υπέφεραν δυσανάλογα. Το 2012-14, περισσότεροι από τους μισούς Ισπανούς νέους που ήθελαν δουλειά δεν μπορούσαν να βρουν. Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ήταν ακόμη υψηλότερο. Το “Work Bitch” της Britney Spears, ένα δημοφιλές τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2013, είχε ένα ασυμβίβαστο μήνυμα για τους νέους millennials: αν θέλεις καλά πράγματα, πρέπει να κάνεις slog.

Οι Gen Zers που έχουν εγκαταλείψει την εκπαίδευση αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές συνθήκες. Η ανεργία των νέων στον πλούσιο κόσμο – περίπου 13% – δεν ήταν τόσο χαμηλή από το 1991. Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από την κορύφωσή του. Οι ξενοδόχοι στην Καλαμάτα, έναν τουριστικό προορισμό, διαμαρτύρονται για έλλειψη εργατικού δυναμικού, κάτι αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια. Τα δημοφιλή τραγούδια αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της εποχής. Το 2022 ο πρωταγωνιστής σε ένα τραγούδι της Beyoncé καυχιόταν: «Μόλις παραιτήθηκα από τη δουλειά μου». Η Olivia Rodrigo, μια 21χρονη τραγουδίστρια δημοφιλής στους Αμερικανούς Gen Zers, παραπονιέται ότι η καριέρα ενός πρώην ερωτικού ενδιαφέροντος «απογειώνεται πραγματικά».

Προνόμιο και δικαίωμα

Μπορεί να φαίνεται ότι οι millennials μεγάλωσαν πιστεύοντας ότι μια δουλειά ήταν προνόμιο και ενήργησαν ανάλογα. Σέβονται τα αφεντικά και είναι πρόθυμοι να ευχαριστήσουν. Οι zoomers, αντίθετα, έχουν μεγαλώσει πιστεύοντας ότι μια δουλειά είναι βασικά δικαίωμα, που σημαίνει ότι έχουν διαφορετική στάση απέναντι στην εργασία. Πέρυσι οι Gen Zers καυχήθηκαν για την «αθόρυβη παραίτηση», όπου κατέβαλαν αρκετή προσπάθεια για να μην απολυθούν. Άλλοι μιλούν για «ελάχιστη Δευτέρα».

Το αρχέτυπο του «girlboss», που επιδιώκει να αποσπάσει τον εταιρικό έλεγχο από τους αυταρχικούς άνδρες, απευθύνεται στις γυναίκες της χιλιετίας. Οι Gen Z είναι πιο πιθανό να συζητήσουν την ιδέα να είναι «κορίτσια σαλιγκαριών», που παίρνουν τα πράγματα αργά και δίνουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα.

Το 2022, οι Αμερικανοί ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών ξόδεψαν 25% λιγότερο χρόνο σε «δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία και την εργασία» από ό, τι το 2007. Ένα νέο έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το ΔΝΤ αναλύει τον αριθμό των ωρών που οι άνθρωποι λένε ότι θα ήθελαν να εργαστούν.

Πριν από λίγο καιρό, οι νέοι ήθελαν να εργαστούν πολύ περισσότερο από τους ηλικιωμένους. Τώρα θέλουν να εργάζονται λιγότερο. Σύμφωνα με ανάλυση του Jean Twenge του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, το ποσοστό των Αμερικανών μαθητών της 12ης τάξης (ηλικίας 17 ή 18 ετών) που βλέπουν την εργασία ως «κεντρικό μέρος της ζωής» έχει μειωθεί απότομα.

Οι Gen Zers είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι επιχειρηματίες.

Λιγότερες καινοτομίες

Οι Gen Zers παράγουν επίσης λιγότερες καινοτομίες. Σύμφωνα με τον Russell Funk του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να καταθέσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας από ό, τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Ή σκεφτείτε το Billboard Hot 100, που μετρά τα πιο δημοφιλή τραγούδια της Αμερικής. Το 2008 το 42% των επιτυχιών τραγουδήθηκαν από millennials. 15 χρόνια αργότερα, μόνο το 29% τραγουδήθηκε από τους Gen Zers.

Η Taylor Swift, η πιο δημοφιλής τραγουδίστρια-τραγουδοποιός στον κόσμο, ονόμασε το πιο διάσημο άλμπουμ της “1989”, μετά το έτος γέννησής της. Ο κόσμος περιμένει ακόμα κάποιον να παράγει το “2004”.

Οι κίνδυνοι

Πόσο θα διαρκέσει το οικονομικό πλεονέκτημα της Generation Z; Μια ύφεση θα έπληττε τους νέους σκληρότερα από άλλους, όπως κάνουν πάντα οι υφέσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και αν οι νέοι μπορεί με τον καιρό να είναι σε καλύτερη θέση να επωφεληθούν από τη διαταραχή.

Προς το παρόν, όμως, η Generation Z έχει πολλούς λόγους να είναι χαρούμενη. Ανάμεσα στους αριθμούς στο Madison Square Garden, η Olivia Rodrigo κάθεται στο πιάνο και συμβουλεύει τους θαυμαστές της να είναι ευγνώμονες για όλα όσα έχουν. «Το να μεγαλώνεις είναι φοβερό», λέει. «Έχεις όλο το χρόνο να κάνεις όλα τα πράγματα που θέλεις να κάνεις».

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024