Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H πιο πλούσια από όλες η Gen Z - Ποια είναι η φτωχότερη γενιά

H πιο πλούσια από όλες η Gen Z – Ποια είναι η φτωχότερη γενιά

Η Gen Z παίρνει την εξουσία στα χέρια της

Στον ανεπτυγμένο κόσμο υπάρχουν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1997-2012. Περίπου οι μισοί από αυτούς εργάζονται σήμερα.  Στον μέσο αμερικανικό εργασιακό χώρο, ο αριθμός των Gen Zers που εργάζονται με πλήρη απασχόληση πρόκειται να ξεπεράσει τον αριθμό των αντίστοιχων Baby-boomers, των γεννημένων δηλαδή μεταξύ 1945-1964, των οποίων η καριέρα τους φτάνει στο τέλος.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον περισσότερους από 6.000 διευθύνοντες συμβούλους της Γενιάς Ζ και 1.000 πολιτικούς. Καθώς η γενιά αυτή αποκτά μεγαλύτερη επιρροή, οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές οφείλουν να την κατανοήσουν.

Oι Gen Zers τα βγάζουν πέρα ακριβώς επειδή κερδίζουν πολλά

Κάποιοι Gen Zers διαμαρτύρονται ότι τα υψηλότερα εισοδήματα είναι μια οφθαλμαπάτη, καθώς δεν υπολογίζεται το εκρηκτικό κόστος των σπουδών και της στέγασης. Το κόστος στέγασης βρίσκεται πράγματι κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι απόφοιτοι έχουν περισσότερα χρέη από ό,τι πριν. Στην πραγματικότητα, όμως, οι Gen Zers τα βγάζουν πέρα ακριβώς επειδή κερδίζουν πολλά.

Το 2022 οι Αμερικανοί κάτω των 25 ετών δαπάνησαν το 43% του εισοδήματός τους μετά τη φορολογία για στέγαση και εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των τόκων για χρέη από το κολέγιο – λίγο κάτω από τον μέσο όρο για τους νέους κάτω των 25 ετών από το 1989 έως το 2019. Τα ποσοστά ιδιόκτητης κατοικίας είναι υψηλότερα από τα ποσοστά των Millennials στην ίδια ηλικία. Αποταμιεύουν επίσης περισσότερο εισόδημα από ό,τι οι νέοι στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Είναι, κοντολογίς, σε καλύτερη κατάσταση.

Τα άγχος, οι σχέσεις και τα social media

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η γενιά Z διακατέχεται από άγχος. Σε αυτούς τους ανησυχούντες συγκαταλέγεται ο Jonathan Haidt, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, του οποίου το νέο βιβλίο «Η αγχωμένη γενιά» προκαλεί αίσθηση.

Από ορισμένες απόψεις, οι Gen Zers είναι ασυνήθιστοι για την ηλικία τους. Οι σημερινοί νέοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να συνάψουν σχέσεις από ό,τι οι νέοι του παρελθόντος.

Είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη ή να λένε ότι τους αποδόθηκε λάθος φύλο κατά τη γέννηση. Είναι λιγότερο πιθανό να πίνουν, να κάνουν σεξ, να έχουν σχέση, να κάνουν οτιδήποτε συναρπαστικό.

Οι Αμερικανοί ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών ξοδεύουν μόλις 38΄ την ημέρα κατά μέσο όρο για προσωπικές συναναστροφές, από σχεδόν μία ώρα τη δεκαετία του 2000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο J. Haidt επιρρίπτει την ευθύνη στα smartphones και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κόποι των Millennials

Σκεφτείτε την πληθυσμιακή ομάδα που προηγήθηκε της γενιάς Ζ: τους Millennials, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996. Πολλοί από αυτούς εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό σε μια εποχή που ο κόσμος ταλανιζόταν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-09, κατά την οποία οι νέοι υπέφεραν δυσανάλογα, σύμφωνα με τον Economist.

Το 2012-14 περισσότεροι από τους μισούς Ισπανούς νέους που ήθελαν δουλειά δεν μπορούσαν να βρουν. Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ήταν ακόμη υψηλότερο. Το «Work Bitch» της Britney Spears, ένα δημοφιλές τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2013, περιείχε ένα σαφές μήνυμα για τους νέους της δεύτερης χιλιετίας: αν θέλετε να προκόψετε, πρέπει να κοπιάσετε πολύ.

Sports in

Συνεχίζει να σπάει τα κοντέρ ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνεχίζει ακόμα και στα 39 του χρόνια να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024