Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Morgan Stanley: Η μειωμένη όρεξη των καταναλωτών φέρνει… δίαιτα στα κέρδη των εταιρειών τροφίμων

Morgan Stanley: Η μειωμένη όρεξη των καταναλωτών φέρνει… δίαιτα στα κέρδη των εταιρειών τροφίμων

Η άνιση μάχη του λιανεμπορίου τροφίμων με τα χάπια για την απώλεια βάρους

Μια πολύ δημοφιλής ομάδα φαρμάκων για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη μειώνει τις ορέξεις ορισμένων καταναλωτών – και επίσης πόσα ξοδεύουν για φαγητό, αναφέρει το CNBC.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, που ονομάζονται GLP-1s, λένε ότι ξοδεύουν λιγότερα για φαγητό έξω σε εστιατόρια και παραγγελία σε πακέτο, σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ένα μικρότερο ποσοστό των ερωτηθέντων λένε ότι σφίγγουν τα πορτοφόλια τους στο παντοπωλείο.

Τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η αυξανόμενη ζήτηση για GLP-1s θα μπορούσε να πάρει ένα δάγκωμα από τις κατώτατες γραμμές μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες εστιατορίων και κατασκευαστές συσκευασμένων σνακ όπως Doritos, Oreos και Hershey’s Kisses. Τα GLP-1 περιλαμβάνουν τη Novo Nordisk

Η αυξανόμενη ζήτηση για αυτά τα τέσσερα φάρμακα δεν αναμένεται να μειωθεί σύντομα. Στη νέα έρευνα, οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η αγορά για τα GLP-1 θα αξίζει 105 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Εκτιμούν επίσης ότι 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου το 9% του πληθυσμού των ΗΠΑ, θα λάβουν GLP-1 μέχρι το 2035.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα φάρμακα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των καταναλωτών και στις δαπάνες για είδη παντοπωλείου και εστιατόρια», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley στην έρευνα. «Όλες αυτές οι δυναμικές υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος των φαρμάκων GLP-1 σε όλους τους τομείς των καταναλωτών πρόκειται να αυξηθεί καθώς αυξάνεται η πρόσληψη ναρκωτικών και τα φάρμακα αναδιαμορφώνουν τη συμπεριφορά μεταξύ μιας δημογραφικής ομάδας που αντιπροσωπεύει ένα δυσανάλογο μερίδιο της κατανάλωσης θερμίδων».

Ωστόσο, πολλές εταιρείες τροφίμων και ποτών έχουν καθησυχάσει τους επενδυτές τους τελευταίους μήνες ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσο αυτά τα φάρμακα θα μειώσουν τα έσοδά τους. Η Morgan Stanley δήλωσε επίσης στην έρευνα ότι τα GLP-1 είναι μια διαχειρίσιμη μακροπρόθεσμη πίεση στα εστιατόρια, όχι ένας «υπαρξιακός κίνδυνος».

“Τα εστιατόρια προσφέρουν ευκολία ή / και εμπειρία εκτός από το φαγητό και αυτό δεν θα αλλάξει με τη χρήση του GLP-1”, ανέφεραν οι αναλυτές. Ωστόσο, ορισμένα εστιατόρια μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν σε συμπεριφορές καταναλωτών που έχουν επίγνωση της υγείας, σημείωσαν.

Ποιοι κινδυνεύουν

Τα υγιέστερα εστιατόρια fast-casual και ο καφές είναι σε καλύτερη θέση για να διαχειριστούν την αυξανόμενη χρήση των GLP-1 από τους καταναλωτές, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Τα εγχώρια εστιατόρια και τα «πιο επιεική» εστιατόρια fast-casual θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση, συμπεριλαμβανομένων των Jack in the Box, Wendy’s, Wingstop, Shake Shack και Portillos .

Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley βλέπει την Hershey ως την εταιρεία που κινδυνεύει περισσότερο μεταξύ των εταιρειών συσκευασμένων τροφίμων, δεδομένου του αμερικανικού χαρτοφυλακίου σνακ που επικεντρώνεται στον καταναλωτή. Οι εταιρείες που προσφέρουν υγιεινά τρόφιμα θα πρέπει να επωφεληθούν από τα GLP-1s, συμπεριλαμβανομένων των Vital Farms , Μάρκες Bellring.

Μεταξύ των εταιρειών ποτών, εκείνες που παράγουν αλκοολούχα ποτά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Αυτές περιλαμβάνουν τις Molson Coors, Boston Beer , Constellation και Diageo, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Η Morgan Stanley διεξήγαγε την έρευνα σε 300 καταναλωτές που λαμβάνουν επί του παρόντος φάρμακα GLP-1 τον Φεβρουάριο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι «νωρίς στο ταξίδι απώλειας βάρους τους», αλλά κάνουν σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και τις δαπάνες τους, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ξοδεύουν λιγότερα

Όταν τους ζητήθηκε να μετρήσουν πώς έχουν αλλάξει οι μηνιαίες δαπάνες τους για φαγητό έξω σε εστιατόρια από τότε που ξεκίνησαν το GLP-1, το 63% των καταναλωτών δήλωσαν ότι ξοδεύουν λιγότερα, το 28% δήλωσαν ότι ξοδεύουν περίπου το ίδιο ποσό και το 9% δήλωσαν ότι ξοδεύουν περισσότερα. Εν τω μεταξύ, το 61% δήλωσε ότι ξοδεύει λιγότερα για παραδόσεις ή φαγητό σε πακέτο από εστιατόρια, το 31% δήλωσε ότι ξοδεύει περίπου το ίδιο ποσό και το 8% δήλωσε ότι ξοδεύει περισσότερα.

Λιγότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μείωσαν τις δαπάνες τους για ψώνια από τότε που ξεκίνησαν το GLP-1: το 31% δήλωσε ότι ξοδεύει λιγότερα, το 46% δήλωσε ότι ξοδεύει περίπου το ίδιο ποσό και το 23% δήλωσε ότι ξοδεύει περισσότερα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι τείνουν να κολλάνε στο ίδιο εστιατόριο, αλλά αλλάζουν τα είδη των γευμάτων που παραγγέλνουν.

Όταν ρωτήθηκαν αν τελειώνουν λιγότερο από το φαγητό που παραγγέλνουν σε μία συνεδρίαση όταν τρώνε έξω, το 42% των συμμετεχόντων απάντησε «πάντα» ή «τις περισσότερες φορές» και το 44% είπε «περιστασιακά». Σαράντα ένα τοις εκατό δήλωσαν ότι παραγγέλνουν «πάντα» ή «τις περισσότερες φορές» μικρότερες μερίδες φαγητού συνολικά, ενώ το 43% δήλωσε ότι μόνο μερικές φορές το κάνουν αυτό.

Οι καταναλωτές στην έρευνα ανέφεραν μειωμένη κατανάλωση τροφίμων σε όλους τους τομείς, αλλά η διαφορά είναι πιο αξιοσημείωτη στα σνακ, τα γλυκίσματα, τα ανθρακούχα και ζαχαρούχα ποτά και το αλκοόλ, σύμφωνα με την έρευνα της Morgan Stanley. Περίπου οι μισοί άνθρωποι ανέφεραν μείωση της κατανάλωσης τακτικών αναψυκτικών, αλκοόλ και αλμυρών σνακ κατά 50% ή περισσότερο από τότε που ξεκίνησαν τα φάρμακα απώλειας βάρους. Είκοσι δύο τοις εκατό ανέφεραν ότι σταμάτησαν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

Βουτιά στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η Morgan Stanley προβλέπει ότι η κατανάλωση παγωτού, κέικ, μπισκότων, καραμελών, σοκολάτας, κατεψυγμένων πίτσας, τσιπς και κανονικών αναψυκτικών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4% έως 5% έως το 2035. Η εταιρεία αναμένει επίσης μείωση περίπου 3% στην κατανάλωση αλκοόλ, κατεψυγμένων ποπ κορν ή πρέτσελ, κράκερ, δημητριακών, τυριών, τσίχλας ή μέντας και ενεργειακών ποτών, μεταξύ άλλων.

Οι προσυσκευασμένοι χυμοί φρούτων, οι σούπες, τα αθλητικά ποτά, ο καφές, τα κατεψυγμένα διαιτητικά γεύματα, το τσάι, η γκρανόλα και οι ενεργειακές μπάρες είναι μεταξύ των τροφίμων που θα δουν τη μικρότερη μείωση στην κατανάλωση, ανέφερε η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 40% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κάπνιζαν παραδοσιακά τσιγάρα τουλάχιστον εβδομαδιαίως πριν ξεκινήσουν ένα GLP-1, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 24% μετά τη θεραπεία. Η εβδομαδιαία χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μειώθηκε ομοίως από 30% σε 16% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, η Morgan Stanley δήλωσε ότι είναι επιφυλακτική σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων από την έρευνα σχετικά με την επίδραση των GLP-1s σε εθιστικές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα. Η εταιρεία δήλωσε ότι παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη ιατρική έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024