Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σαουδική Αραβία: Τα παλάτια στην άμμο και το μπάσιμο στον τουριστικό χάρτη

Σαουδική Αραβία: Τα παλάτια στην άμμο και το μπάσιμο στον τουριστικό χάρτη

Oι ακραίες αντιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ άκριτης πολυτέλειας και αυταρχισμού

Κάποια στιγμή, καθώς έπινα γάλα καρύδας δίπλα στην πισίνα υπερχείλισης στο Habitas AlUla, ένα θέρετρο στην απομακρυσμένη έρημο της Σαουδικής Αραβίας, τα πράγματα άρχισαν να φαίνονται πολύ σουρεαλιστικά, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Bloomberg.

Ένας τριαντάρης βούτηξε για μια βραδινή βουτιά, ενώ οι οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας ξάπλωσαν κοντά, λαμπερές με μαύρη μπούρκα. Κανείς δεν φάνηκε να ενοχλείται. Κατά τα άλλα γοητευτήκαμε από τον ήλιο που βυθιζόταν πίσω από πανύψηλους κόκκινους μονόλιθους, νανουρισμένοι από τη φωνή της Jane Birkin που περνούσε πάνω από τα υπαίθρια ηχεία, περιμένοντας μια επανάληψη ψητών ψαριών και λαχανικών της Ερυθράς Θάλασσας. Όταν ένας σερβιτόρος έφερε ένα εορταστικό γλύκισμα σε ένα χαρούμενο τραπέζι των 20 ατόμων, ολόκληρο το αίθριο ενώθηκε τραγουδώντας το Happy Birthday.

Η αντιπαράθεση ήταν προβληματική, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία άρχισε να επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν μόλις πριν από έξι χρόνια και εξακολουθεί να επιμένει σε ξεχωριστές ώρες δίπλα στην πισίνα για άνδρες και γυναίκες. Το είχα βιώσει αυτό στην Τζέντα, όπου μόλις είχα συμμετάσχει σε ένα πάνελ σε ένα συνέδριο του Bloomberg.

Αλλά αυτό είναι το Habitas AlUla για εσάς: ένα θέρετρο που κερδίζει τη φήμη ως όαση τέχνης, ομορφιάς και δημιουργικής ελευθερίας για όσους είναι ανοιχτοί να ανακαλύψουν τη γοητεία του σε αυτόν τον απίθανο προορισμό. Η μητρική της μάρκα ξεκίνησε στα πιο φιλελεύθερα μέρη και σχεδιάζει πέντε νέες ιδιοκτησίες σε όλη τη Σαουδική Αραβία, εκτός από δύο υπάρχουσες, υποστηριζόμενες από 1,5 δισεκατομμύριο ριάλ από το βασίλειο. Η επένδυση αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας της χώρας να ξαναγράψει την παγκόσμια φήμη της και να διπλασιάσει τον ετήσιο αριθμό τουριστών σε 150 εκατομμύρια έως το 2030, μια κίνηση που θα αυξήσει το μερίδιο του τουρισμού στην οικονομία από 3% σε 10%.

Η προσπάθεια να έρθουν άνθρωποι στην AlUla συνεχίζεται ακόμη και όταν οι βασικοί ηγέτες εκεί συλλαμβάνονται με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος και του πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα κάνει πολλά για να αποτρέψει τον περιστασιακό τουρίστα. Η Habitas ήταν η πρώτη διεθνής μάρκα του αναστήματος της που άνοιξε στη Σαουδική Αραβία. Όταν έκανε το ντεμπούτο του το 2021, οι βακχικές ρίζες του το έκαναν έναν απροσδόκητο σύντροφο για αυτό το συντηρητικό μουσουλμανικό έθνος. Aντικατοπτρίζει τους αγώνες και τις ευκαιρίες που έρχονται με την ανάπτυξη του τουρισμού σε μια τόσο αμφιλεγόμενη περιοχή.

Oι φρικαλεότητες και η γοητεία

Ως ξένος, είναι δύσκολο να συμφιλιώσεις τις φρικαλεότητες της χώρας με την άφθονη γοητεία της. Είναι ένα μείγμα αυστηρών κανόνων ηθικής μαζί με τεράστιο πλούτο και μια νέα γενιά νέων ανθρώπων με έντονα κίνητρα για να δημιουργήσουν μια πιο ανοιχτή ζωή. Δηλαδή: Στις 27 Μαρτίου, όταν τα Ηνωμένα Έθνη ονόμασαν τη Σαουδική Αραβία πρόεδρο της επιτροπής του ΟΗΕ για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλο τον κόσμο, οι ηγέτες της Διεθνούς Αμνηστίας επέκριναν ταυτόχρονα το «αβυσσαλέο» ιστορικό καταπίεσης των γυναικών της χώρας. Εν τω μεταξύ, η ειρωνεία ότι η Σαουδική Αραβία έχει περισσότερη προστασία από τις αμβλώσεις από ό, τι ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ δεν μου έχει ξεφύγει.

Γνωρίζω καλά ότι οι προνομιούχοι ξένοι ταξιδιώτες όπως εγώ πολύ εύκολα παραμένουν σε ένα επιμελημένο παραμύθι που κρύβει μια πιο σκοτεινή πλευρά. Μπορώ μόνο να μιλήσω από τη θετική μου εμπειρία εκεί, γνωρίζοντας ότι είναι ανόητο και μάταιο να ζωγραφίζεις ένα ολόκληρο έθνος με μια μόνο ευρεία πινελιά.

Να τι είπα στους φίλους μου όταν επέστρεψα σπίτι: Στη Σαουδική Αραβία, είδα τη δύναμη και την ομορφιά των αρχαίων παραδόσεων που σχετίζονται με την οικογένεια, την πίστη και τη φιλοξενία. Και ακόμη και η έλλειψη αλκοόλ χρησίμευσε μόνο για να ενισχύσει την εμπειρία.

Η δραστηριότητα στο Habitas που με γοήτευσε περισσότερο ήταν η παρατήρηση των άστρων. Την πρώτη μου νύχτα, μετά από ένα δείπνο με ψάρια nagel, καλαμπόκι και ψητό χαλούμι, βρήκα το δρόμο μου σε έναν κύκλο από βαθυκόκκινες κουβέρτες και μαξιλάρια τοποθετημένα γύρω από ένα βρυχηθμό τζάκι. Φώλιασα σε ένα μαλακό υφαντό ριχτάρι και εισέπνευσα καθαρό αέρα καθώς ο οδηγός αστέρι αφηγήθηκε φυλετικές ιστορίες στα αραβικά και τα αγγλικά. Μίλησε για την αγάπη, την προδοσία και την απώλεια που εξηγούσε την προέλευση των ανείπωτων εκατομμυρίων ουράνιων βασιλείων που λάμπουν από πάνω. Ένιωσα πολύ πιο μυστικιστική από οποιαδήποτε κατασκήνωση στην οποία έχω ενταχθεί στο Tulum, την Ibiza, το Big Sur ή το Joshua Tree.

Το τελευταίο μου πρωινό, καθώς ανέβαινα στο Chevy του Saleem για την επιστροφή μου στη Μεδίνα, βρήκα τον εαυτό μου να εύχεται περισσότερες νύχτες κάτω από τα αστέρια της AlUla μακριά από τις επιπλοκές του σύγχρονου κόσμου και διαζευγμένος από τις δυσκολίες του έθνους γύρω μου. Η ανυπέρβλητη διαχρονικότητα της ερήμου και η ευγενική αξιοπρέπεια των ανθρώπων εκεί με είχαν επηρεάσει βαθιά. Ένιωσα ήρεμη, χαρούμενη και καθαρή.

ΥΓ: Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε από μια αυτοματοποιημένη ροή πρακτορείου ειδήσεων χωρίς τροποποιήσεις στο κείμενο.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024