Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: «Αναπόφευκτη η σύρραξη, αν το Ισραήλ απαντήσει» λέει στον Μπάιντεν ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Μέση Ανατολή: «Αναπόφευκτη η σύρραξη, αν το Ισραήλ απαντήσει» λέει στον Μπάιντεν ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Η Ιορδανία κατέρριψε drones και βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από τον εναέριο χώρο της τη νύχτα της επίθεσης, δηλώνοντας ανοιχτά την υποστήριξή της στο Ισραήλ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα έλαβε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με θέμα της εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Ο μονάρχης δήλωσε στον αμερικανό πρόεδρο ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση εκ μέρους του Ισραήλ θα διευρύνει την σύρραξη στην περιοχή, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η Ιορδανία που βρίσκεται μεταξύ του των δύο κρατών έθεσε σε ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα της και αναχαίτισε τόσο μη επανδρωμένα drones, όσο και πυραύλους που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της, γεγονός που δείχνει εμπράκτως την υποστήριξη της χώρας στο Ισραήλ σε αυτή τη διαμάχη.

Η Ιορδανία σύμμαχος του Ισραήλ

Από την Wikipedia μέχρι διάφορες ιστοσελίδες που καλύπτουν θεματολογία της Μέσης Ανατολής η στάση της Ιορδανίας καταγράφεται υπέρ του Ισραήλ και εναντίον του αυτοαποκαλούμενου «Άξονα της Αντίστασης».

Η στρατιωτική ευθεία επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σηματοδοτεί την πρώτη ανοιχτή δημόσια στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις.

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί τις δύο χώρες και η Ιορδανία – «Τυχόν κλιμάκωση θα ήταν επικίνδυνη»

Μάλιστα, το Βασίλειο της Ιορδανίας όχι μόνο άνοιξε τον εναέριο χώρο του στο Ισραήλ, αλλά αναχαίτισε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που κατευθύνονταν προς την επιτιθέμενη χώρα, μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Η ισραηλινή Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι «η Ιορδανία αναχαίτισε δεκάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια άνευ προηγουμένου πράξη συνεργασίας με το Ισραήλ». Κάτι για το οποίο είχε προειδοποιηθεί από το Ιράν να μην πράξει.

Η Ιορδανία ως τώρα έχει αναφέρει ότι κατέρριψε drones και βαλλιστικούς πυραύλους, μόνο πάνω από τον εναέριο χώρο τους.

Αναχαίτισαν «ιπτάμενα αντικείμενα» για την ασφάλεια των πολιτών

Η Ιορδανία αναχαίτισε κάποια «ιπτάμενα αντικείμενα» που, όπως είπε, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της χθες το βράδυ, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Κάποια θραύσματα έπεσαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμούς σε πολίτες», αναφέρεται.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα αντιμετωπίσουν οτιδήποτε θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας και των πολιτών της και την ιερότητα του εναέριου χώρου και του εδάφους της», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι μια κλιμάκωση θα ήταν επικίνδυνη, πρόσθεσε.

Η Ιορδανία που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έθεσε σε ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα της για την αναχαίτιση τόσο μη επανδρωμένων drones, όσο και πυραύλων που ενδεχόμενα θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της, όπως δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφάλειας.

70 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν από τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ

Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν στην κατάρριψη ιρανικών drones που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ. Οι εμπλοκές αυτές, εξελίχθηκαν στον εναέριο χώρο της συνοριακής γραμμής μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 στο Ισραήλ.

Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις κατέρριψαν περίπου 70 ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο κατέρριψε επίσης έναν απροσδιόριστο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024