Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
2024: Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα αυξανόμενα εργατικά δυστυχήματα

2024: Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα αυξανόμενα εργατικά δυστυχήματα

12 νεκροί σε 23 ημέρες. 31 νεκροί από την αρχή της χρονιάς και 60 σοβαρά τραυματίες. - «Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη δίχως όμως να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα», λέει η ΟΣΕΤΕΕ.

Αμείωτο παραμένει το δράμα στους εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα με τα στοιχεία να φανερώνουν πως το εργατικό δυναμικό της χώρας δουλεύει πολλές φορές σε επισφαλείς και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.

Από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), μετράμε ήδη 31 νεκρούς (και 60 σοβαρά τραυματίες).  Εξόχως ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τη διαρκή επιστημονική έρευνα της Ομοσπονδίας, πως μόνο το διάστημα των τελευταίων 23 ημερών (20 Μαρτίου έως 12 Απριλίου) 12 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στους χώρους εργασίας.

Τέσσερις νεκροί εργάτες σε πέντε ημέρες σε οικοδομικά έργα

Μάλιστα, τις τελευταίες πέντε ημέρες έχει καταγραφεί τέσσερα εργατικά δυστυχήματα σε οικοδομές με την ΟΣΕΤΕΕ να υπογραμμίζει τη «μεγάλη αύξηση που παρουσιάζεται στα οικοδομικά έργα».

  • Στις 9 Απριλίου ένας 50χρονος οικοδόμος έπεσε από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών για τοποθέτηση πάνελ στο Κλειστό Γυμναστήριο Σάμου, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της πόλης, όπου και υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του.
  • Στις 6 Απριλίου τραγικό θάνατο βρήκαν ένας 22χρονος εργάτης σε οικοδομή του Άργους και και ένας ακόμα εργάτης στο Καματερό.
  • Στις 5 Απριλίου 54χρονος σκοτώθηκε σε υπό ανέγερση κτίριο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η ΟΣΕΤΕΕ μιλά για έναν «ιδιαίτερα υψηλό αριθμό για άλλη μία χρονιά» καθώς «αποδεικνύεται ότι κάθε επόμενο τετράμηνο εντός του έτους, δίνει πολλά περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά, από το προηγούμενο».

To διάστημα 20 Μαρτίου – 12 Απριλίου, 12 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στους χώρους εργασίας

Η Ομοσπονδία, εντός της ερχόμενης εβδομάδος, θα επανέλθει «με πλαίσιο δράσεων» διαπιστώνοντας πως η «κατάσταση παραμένει κρίσιμη δίχως όμως να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα και δίχως να αναπτύσσεται ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος για την αντιμετώπισή της».

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του 2023

Τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου της χρονιάς είναι εξαιρετικά ανησυχητικά καθώς ακολουθούν αυτά του 2023 που καταγράφηκε δραματική αύξηση σε σχέση με το 2022. Τη χρονιά που μας πέρασε στην Ελλάδα τα εργατικά δυστυχήματα ανήλθαν σε 179, 75 περισσότερα από το 2022.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ εξίσου μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε το 2023 και στους σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι από 140 που ήταν το 2022, διπλασιάστηκαν σε 287.

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία, προκύπτει ραγδαία αύξηση στα εργατικά δυστυχήματα, ήδη από το γ’ τετράμηνο του 2022, όταν καταγράφηκαν 57, έναντι 27 στο αμέσως προηγούμενο β’ τετράμηνο της ίδιας χρονιάς. Το 2023, η καταγραφή δυστυχημάτων στους χώρους εργασίας, κινήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα, 54 το α’ τετράμηνο, 69 το β’ τετράμηνο και 56 το γ’ τετράμηνο.

Τη χρονιά που μας πέρασε στην Ελλάδα τα εργατικά δυστυχήματα ανήλθαν σε 179

Από τα 179 δυστυχήματα το 2023 τα 60 αφορούσαν εργάτες – μισθωτούς. 44 αγρότες και 31 καταγράφηκαν στον κατασκευαστικό τομέα και ειδικά στις οικοδομικές εργασίες και τα εργοτάξια. 21 εργατικά δυστυχήματα αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Το «φρένο» την εποχή της πανδημίας

Τις δύο χρονιές (2020-2021) που ήταν σε έξαρση ο κορονοϊός και τα lockdown διαδέχονταν το ένα το άλλο η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε 41 εργατικά (2021) και 31 εργατικά δυστυχήματα αντίστοιχα ενώ αν ανατρέξουμε στο 2019,  τα εργατικά δυστυχήματα ήταν 51, πολύ λιγότερα από το 2023.

Η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η εντατικοποίηση της εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων αποτελούν μέρος του προβλήματος. Η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών επιτείνουν το πρόβλημα.

Από τα 179 δυστυχήματα το 2023 τα 60 αφορούσαν εργάτες – μισθωτούς

Σύμφωνα με τα συνδικάτα η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων αφορά και τους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση όπου και εκεί απουσιάζουν οι έλεγχοι, η ορθή και έγκαιρη παροχή μέσων ατομικής προστασίας και η πιστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024