Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

Σε ποιο σημείο είναι οι σήμερα οι εργασίες.

Εντείνονται οι εργασίες της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών, σε συνέχεια της ομόφωνα θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επί της γεωτεχνικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής αποκατάστασης του ανατολικού αναλήμματος του θεάτρου.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν σε συνέχεια της οριστικής μελέτης αποκατάστασης και της μελέτης απορροής όμβριων υδάτων του θεάτρου και του βόρειου πρανούς, το οποίο και αποτελεί το κύριο μέσο αντιστήριξης του επικλινούς εδάφους του θεάτρου.

Το έργο της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών υλοποιείται βάσει προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Τι δείχνει η μελέτη

Στο πλαίσιο της γεωτεχνικής μελέτης γίνεται σύντομη περιγραφή του μνημείου, των κατασκευαστικών του φάσεων και της παθολογίας του. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και στις επεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Αξιολογούνται οι προτάσεις της οριστικής μελέτης αποκατάστασης που αφορούν στο ανατολικό ανάλημμα του θεάτρου, επικαιροποιούνται και εξειδικεύονται σε επίπεδο εφαρμογής. Η κύρια παθολογία του θεάτρου που σχετίζεται με γεωλογικές/γεωτεχνικές συνθήκες είναι η ολίσθηση και καθίζηση μεγάλου τμήματος των εδωλίων των κερκίδων που έχουν διαμορφωθεί κυρίως επί αρχαίων επιχώσεων.

Για την αποκατάσταση του κοίλου, προβλέπεται να απομακρυνθούν οι τεχνητές επιχωματώσεις έως ότου βρεθεί το υπόβαθρο και έπειτα να συμπληρωθεί το ανάλογο τμήμα όπως προτείνει η αρχιτεκτονική μελέτη.

Στην οριστική μελέτη αποκατάστασης προτείνονται αποκατάσταση βαθμίδων και εδωλίων και κατά περίπτωση ανάταξή τους, συμπλήρωση του κοίλου με διάσπαρτα ή νέα εδώλια αλλά και του κατεστραμμένου ανατολικού τμήματος του διαζώματος, αποκατάσταση των ορθοστατών της ορχήστρας, καθαρισμός του περιμετρικού αγωγού της, αποκατάσταση των αναλημμάτων των παρόδων, στερέωση του δομικού υλικού, επανατοποθέτηση των λίθων στην αρχική τους θέση και συμπλήρωση των τοίχων με διάσπαρτους ή νέους φυσικούς λίθους, εκσκαφή και ομαλοποίηση του βόρειου πρανούς και ενίσχυσή του με τη χρήση γεωπλέγματος, διευθέτηση της απορροής των όμβριων υδάτων με την κατασκευή αγωγού.

Ποιες είναι οι εργασίες αποκατάστασης

Η πορεία των εργασιών προβλέπει προσωρινή στήριξη στο νότιο τμήμα του αναλήμματος, ανασκαφικούς καθαρισμούς σε όλο το μήκος του, κατασκευή ικριωμάτων περιήγησης και εργασίας, μετακίνηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, εργασίες από την εσωτερική πλευρά στις απογυμνωμένες περιοχές του κοίλου, ανάταξη και ενίσχυση των περιοχών θεμελίωσης, απομάκρυνση δόμων σύμφωνα με την μελέτη, συμπληρώσεις και συγκολλήσεις λίθων κατά χώραν και τοποθέτηση νέων λίθων.

Για το σύνολο του ανατολικού πλευρικού αναλήμματος θα κατασκευαστούν 61 νέοι λίθοι εξωτερικής και εσωτερικής παρειάς, 38 τεχνητοί λίθοι και θα συμπληρωθούν 8 λίθοι με χυτό υλικό.

Το αρχαίο θέατρο Δελφών ήταν ενσωματωμένο στο ιερό του Απόλλωνα, καταλαμβάνοντας τη βορειοδυτική γωνία του τεμένους.

Η κατασκευή του λίθινου θεάτρου των Δελφών ανάγεται στον 2ο αιώνα π.Χ., ενώ κατά τα ρωμαϊκά και υστερορωμαϊκά χρόνια το μνημείο δέχτηκε επισκευές και μετατροπές. Η λειτουργία του θεάτρου πιθανολογείται μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ.

Το κοίλο στα βορειοδυτικά θεμελιώνεται στον φυσικό βράχο και στα νοτιοανατολικά σε επιχώσεις. Το κάτω κοίλο χωρίζεται σε 7 κερκίδες και διαθέτει 27 σειρές εδωλίων και το άνω κοίλο σε 6 κερκίδες και 8 σειρές εδωλίων. Η ορχήστρα έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά από το ανώτερο εδώλιο.

Η κλίση του θεάτρου είναι 54% και η χωρητικότητά του εκτιμάται περί τους 5.000 θεατές. Η είσοδος στο θέατρο γίνονταν από τις δύο παρόδους και από δύο εισόδους, στα άκρα του διαζώματος. Η ορχήστρα ήταν αρχικά κυκλική αλλά μετά τις ρωμαϊκές μετασκευές έγινε πεταλόσχημη. Περιμετρικά πλαισιώνεται από αποχετευτικό αγωγό. Οι δύο πλευρικοί αναλημματικοί τοίχοι διατάσσονται βαθμιδωτά ακολουθώντας την έντονη κλίση του φυσικού εδάφους.

Sports in

Final Four 2024: Η αναχώρηση της αποστολής του Ολυμπιακού για το Βερολίνο (pics)

Δείτε «κλικ» από την αναχώρηση της αποστολής του Ολυμπιακού από το Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό το Βερολίνο, όπου οι ερυθρόλευκοι θα δώσουν το «παρών» στο τρίτο συνεχόμενο Final Four.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024