Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Πέτυχε με την τρίτη η εκτόξευση του νέου διαστημικού πυραύλου Angara-A5

Ρωσία: Πέτυχε με την τρίτη η εκτόξευση του νέου διαστημικού πυραύλου Angara-A5

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Angara-A5 είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1990.

Πύραυλος βαρέων-βαρών που αναπτύσσει η Ρωσία από τα τέλη του περασμένου αιώνα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο στο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Αναβολή, έπειτα από δύο αποτυχημένες απόπειρες λόγω τεχνικών ζητημάτων.

Ο νέος πύραυλος Angara-A5 είναι το έμβλημα των διαστημικών φιλοδοξιών της Ρωσίας και η εκτόξευσή του αναδεικνύει η σημασία του Κοσμοδρομίου του Βοστότσνι στη δασώδη περιοχή του Αμούρ.

«Όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά» ανέφερε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos μετά την πυροδότηση.

Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να φτάσει ο πύραυλος την ταχύτητα των 25.000 χιλιομέτρων την ώρα και να φτάσει σε τροχιά, όπου απελευθέρωσε δοκιμαστικό φορτίο.

Σε αντίθεση όμως με τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους της SpaceX, οι οποίοι έχουν μειώσει δραστικά το κόστος εκτόξευσης δορυφόρων, και τα δύο στάδια του Angara-A5 καταστρέφονται μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής.

Η εκτόξευση είχε αναβληθεί την Τρίτη λόγω προβλήματος σε βαλβίδα καυσίμων και ξανά την Τετάρτη λόγω δυσλειτουργίας στο σύστημα ελέγχου των κινητήρων.

Ο Angara-A5 είχε πραγματοποιήσει μόνο δύο δοκιμαστικές πτήσεις το παρελθόν, το 2014 και το 2020, και οι δύο από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου, αναφέρει το Reuters, ξεκίνησε λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο Angara θα εξασφάλιζε την πρόσβαση της Ρωσίας στο Διάστημα ακόμα και χωρίς το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο η χώρα νοικιάζει από το Καζακστάν.

Σύμφωνα με τη Roscosmos, τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο Angara-A5 είναι πολύ πιο φιλικά στο περιβάλλον συγκριτικά με τον πϋραυλο Proton M, τον μεγαλύτερο που είχε μέχρι σήμερα στη διάθεσή της η Ρωσία, ο οποίος επιχειρεί από τη δεκαετία του 1960.

To ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μια σειρά από αποτυχίες, πιο πρόσφατα την απώλεια της αποστολής Luna-25, η οποία θα επιχειρούσε την πρώτη ρωσική προσσελήνωση εδώ και μισό αιώνα.

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024