Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανυπαρξία

Ανυπαρξία

Είναι η υπόθεση που στην πραγματικότητα ξεγύμνωσε με τον πιο τραγικό τρόπο την ανυπαρξία του κράτους προστασίας.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μια γυναίκα, η 28χρονη Κυριακή Γρίβα, δολοφονείται με απανωτές μαχαιριές από τον κακοποιητή πρώην σύντροφό της στο πεζοδρόμιο αστυνομικού τμήματος της Αθήνας. Λίγα μέτρα, δηλαδή, από έναν ένστολο φρουρό ο οποίος τελικά δεν προστάτευε ούτε την «αυλή» της υπηρεσίας του. Σε αυτή τη δολοφονία υπάρχουν πολλά περισσότερα από την παντελή αδιαφορία και την έλλειψη στοιχειώδους επαγγελματισμού ενός – δύο ή περισσότερων αστυνομικών. Είναι η υπόθεση που στην πραγματικότητα ξεγύμνωσε με τον πιο τραγικό τρόπο την ανυπαρξία του κράτους προστασίας.

Οχι την αποτυχία του, γιατί και η αποτυχία προϋποθέτει έστω μια πρότερη προσπάθεια. Δεν υπάρχει προσπάθεια λοιπόν όταν η αστυνομία εμφανίζεται βαλτωμένη σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε τυπικά σχέδια που στην ουσία τους δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει, σε δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία άλλων εποχών. Δεν υπάρχει προσπάθεια όσο επιτρέπεται σε κρατικούς λειτουργούς με βεβαρημένο «παρελθόν» να υπηρετούν κανονικά σε νευραλγικά πόστα – στο φυλάκιο ενός αστυνομικού τμήματος, ας πούμε –, επειδή ουδείς ενοχλείται από τη βραδυπορία στα διαδικαστικά. Δεν υπάρχει προσπάθεια όταν οι τίτλοι «Προστασία του Πολίτη» και «Αμεση Δράση» εμφανίζονται να είναι κενού περιεχομένου, καθώς θεσμική προστασία και δράση δεν καταγράφηκαν ούτε σε μια γυναίκα που βρήκε το θάρρος και την ψυχραιμία να τα ζητήσει από τους πλέον αρμοδίους. Δεν υπάρχει προσπάθεια όταν η αντίδραση της Πολιτείας σε μία τέτοια τραγωδία περιορίζεται στην αυστηροποίηση πρωτοκόλλων (αυτών που δεν εφαρμόστηκαν ούτε στο ελάχιστο), στο αυτονόητο των «άμεσων απομακρύνσεων» των υπευθύνων και σε αντιπαραθέσεις για τη νομική αναγνώριση ή μη του όρου «γυναικοκτονία», χωρίς τελικά κανείς να… σκάβει πιο βαθιά.

Η δολοφονία ενός ανθρώπου σε ζωντανή σύνδεση με το «100» πλήττει ευθέως και σφόδρα την αξιοπιστία της ΕΛ.ΑΣ. Το ίδιο πλήγμα δέχεται και η εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία εξελέγη το 2019 και το 2023 με βασική «σημαία» της το αίσθημα της ασφάλειας. Ο πήχης τέθηκε ψηλά, αλλά οι προσδοκίες δεν καλύπτονται. Επείγει τουλάχιστον μια προσπάθεια.

Premium έκδοση TA NEA

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024