Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
105χρονος άνδρας κυνηγάει ηλιακές εκλείψεις - Eνθουσιασμένος που θα δει την 13η της ζωής του

105χρονος άνδρας κυνηγάει ηλιακές εκλείψεις – Eνθουσιασμένος που θα δει την 13η της ζωής του

Ο LaVerne Biser έχει περάσει περισσότερα από 60 χρόνια ταξιδεύοντας για να δει ηλιακές εκλείψεις, αλλά φέτος, δεν θα έχει να πάει καθόλου μακριά.

Για πρώτη φορά μετά από 60 και πλέον χρόνια, ο 105χρονος LaVerne Biser, κυνηγός εκλείψεων, θα βρεθεί στο μονοπάτι του απόλυτου σκοταδιού δίπλα στο σπίτι του, στις 8 Απριλίου.

Γεννημένος το 1918, αυτή θα είναι η 13η έκλειψη που ο Biser έχει βιώσει στη διάρκεια της ζωής του.

Σε μια βιντεοσυνομιλία με το People, ο Biser, ο οποίος θα γίνει 106 ετών τον Ιούνιο, είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να δει την έκλειψη. Αλλά είναι ο καιρός, όχι η ηλικία του, που τον αγχώνει.

«Φοβάμαι ότι δεν θα τη δούμε λόγω των σύννεφων. Έχω δει 12 από αυτές και πάντα θέλω να δω την επόμενη», λέει με ένα τεράστιο χαμόγελο.

«Στη φάρμα, ήταν πολύ σκοτεινά και μπορούσες να δεις τη Μεγάλη Άρκτο, τον Ωρίωνα, όλους τους αστερισμούς», λέει. «Γνωρίζαμε καλά τον ουρανό. Μισώ που τα παιδιά σήμερα δεν έχουν δει ποτέ έναν τέτοιο ουρανό»

Photo: COURTESY OF LAVERNE BISER / people.com

Αγαπούσε τα ουράνια θαύματα

Μεγαλώνοντας στο αγρόκτημα της οικογένειάς του στο Οχάιο, ο Biser λέει ότι θυμάται έντονα να κοιτάζει τα αστέρια στον ουρανό, τον Γαλαξία μας, και όλα τα ουράνια θαύματα που αγαπούσε.

«Στη φάρμα, ήταν πολύ σκοτεινά και μπορούσες να δεις τη Μεγάλη Άρκτο, τον Ωρίωνα, όλους τους αστερισμούς», λέει. «Γνωρίζαμε καλά τον ουρανό. Μισώ που τα παιδιά σήμερα δεν έχουν δει ποτέ έναν τέτοιο ουρανό».

Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, εργάστηκε για ένα διάστημα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και αργότερα μετακόμισε στο Τέξας, όπου γνώρισε τη σύζυγό του, Μάριον, η οποία απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 97 ετών. Οι δυο τους μεγάλωσαν τα τρία τους παιδιά στο Ft. Worth σε ένα σπίτι όπου ζει ακόμη.

Το τελευταίο ταξίδι που έκαναν μαζί ήταν να δουν την ολική έκλειψη ηλίου στο Beatrice της Νεμπράσκα το 2017.

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Πρώτα το σύμπαν μετά ο γάμος

Ο Biser κοιτάζει συχνά τις σημειώσεις της Μάριον από τις λεπτομερείς αναφορές των ταξιδιών τους, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού για την έκλειψη του ηλίου που έκαναν με τον νεαρό τότε γιο τους Tim, στον οποίο επέτρεψαν να πάρει μαζί του το χάμστερ του.

Η Μάριον σημείωσε ότι η κόρη τους Κάρολ τους είχε δώσει δύο ημερομηνίες για να επιλέξουν για τον γάμο της.

«Αν θέλεις να σε παντρέψω, θα πρέπει να γίνει στις 3 Ιουνίου, επειδή θα είμαι στο Prince Edward Island στις 8 Ιουλίου», απάντησε τότε ο Biser σχετικά με το ταξίδι για την έκλειψη του 1972.

Γιατί να μην γίνει ο γάμος στην τοποθεσία της έκλειψης;

Ο Biser λέει ότι δεν σκέφτηκε να ρωτήσει, και η κόρη του Carol, σήμερα 76 ετών, προσθέτει ότι δεν της δόθηκε ποτέ η δυνατότητα. Ίσως, λέει, να το είχε σκεφτεί.

Θυμάται ότι υπήρχε ένα αίσθημα ήσυχου δέους καθώς η κορώνα που κρυφοκοίταζε γύρω από το φεγγάρι έδινε τη θέση της στο ξαφνικό σκοτάδι

Photo: COURTESY OF LAVERNE BISER / people.com

Σε ένα χωράφι ενός αγρότη στη μέση του πουθενά

Το πρώτο ταξίδι της οικογένειας για την έκλειψη έγινε το 1963, όταν ταξίδεψαν 2.000 μίλια μέχρι το Μέιν για να δουν την ολική έκλειψη του ήλιου.

«Υποθέτω ότι πριν πάμε στο Μέιν όλα αυτά ήταν τόσο μακριά που δεν μπορούσαμε να πάμε. Δεν μπορούμε να πάμε με το αυτοκίνητο στην Κίνα», λέει. «Αλλά το ’63, όταν ήταν στο Μέιν, είπα: «Μπορούμε να πάμε εκεί με το αυτοκίνητο!»».

Εκείνη την εποχή, ο Biser ήταν 45 ετών και θυμάται ακόμα να ξεπακετάρει τον εξοπλισμό του και να περιμένει το σημαντικό γεγονός με την οικογένεια, ενώ καθόταν σε ένα χωράφι ενός αγρότη στη μέση του πουθενά.

Θυμάται επίσης ότι υπήρχε ένα αίσθημα ήσυχου δέους καθώς η κορώνα που κρυφοκοίταζε γύρω από το φεγγάρι έδινε τη θέση της στο ξαφνικό σκοτάδι.

Photo: COURTESY OF LAVERNE BISER / people.com

Πατέρας και κόρη κάτω από τα αστέρια

Ο Biser λέει ότι από τότε έχουν οδηγήσει σε όλες τις εκλείψεις που έχουν συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα ο ίδιος και η σύζυγός του είδαν μερικές σε κρουαζιέρες. «Οδηγήσαμε στη Σάντα Ρόζα του Νέου Μεξικού, στο Beatrice της Νεμπράσκα, οδηγήσαμε στην Αλαμπάμα. Το κάναμε μέρος των διακοπών μας», προσθέτει.

Αυτή τη φορά, δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά.

Η κόρη του ζει στο Πλάνο, περίπου μια ώρα οδήγησης από το Φορτ Γουόρθ και ακριβώς στο μονοπάτι της ολικότητας. Θα πάρει τον πατέρα της και θα το παρακολουθήσουν μαζί.

Photo: COURTESY OF LAVERNE BISER / people.com

Μυστικό μακροζωίας το σοκολατούχο γάλα

Αν και η επόμενη έκλειψη δεν θα συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον Αύγουστο του 2044, ο Biser σημειώνει ότι η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα συμβεί στις 12 Αυγούστου 2026, όπου η ολικότητα θα είναι ορατή από τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Ισπανία.

«Θα πρέπει να πετάξω», λέει,αναλογιζόμενος τις δυνατότητες.

Όσο για το μυστικό της νεανικής του αίσθησης της περιπέτειας, ο Biser λέει: «Ποτέ ούτε μια γουλιά αλκοόλ, ούτε μια τζούρα τσιγάρο, ούτε ναρκωτικά, οτιδήποτε. Μόνο άφθονο σοκολατούχο γάλα».

*Με στοιχεία από people.com

Sports in

Η «Άντζελα» σώζει γυναίκες που απειλούνται ή κινδυνεύουν - Αυτή είναι η κωδική φράση που εκπέμπει «SOS»

Όποια γυναίκα αισθανθεί ότι κινδυνεύει σε νυχτερινή έξοδο, μπορεί να ζητήσει προστασία με μία κωδική φράση από το προσωπικό του μαγαζιού - Πώς ξεκίνησε η καμπάνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024