Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι θα κερδίσετε αν κάνετε γυμναστική 2 φορές την εβδομάδα για 30'

Τι θα κερδίσετε αν κάνετε γυμναστική 2 φορές την εβδομάδα για 30′

Το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου… Δείτε τι μπορείτε να αποκομίσετε από τη γυμναστική αν έχετε χρόνο μόνο 1 ώρα την εβδομάδα.

Γνωρίζαμε ήδη ότι η άσκηση είναι ευεργετική για τον ύπνο, αλλά τώρα μια δεκαετής μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open δείχνει ότι η 30λεπτη γυμναστική 2 φόρες την εβδομάδα αρκεί για να νικήσει την αϋπνία.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών παρακολούθησε σχεδόν 4.400 ενήλικες μέσης ηλικίας από 9 ευρωπαϊκές χώρες και είδε ότι όσοι ασκούνταν για 1 ώρα την εβδομάδα είχαν:

  • 42% λιγότερη δυσκολία στον ύπνο,
  • 22% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα αϋπνίας,
  • 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δύο ή περισσότερα συμπτώματα αϋπνίας σε σύγκριση με τους επίμονα αδρανείς συνομηλίκους τους και,
  • σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται 6 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.

Ποια είδη άσκησης βελτιώνουν τον ύπνο

Αερόβια

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική αερόβια άσκηση μέτριας έντασης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας για τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία.

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις αντίστασης, ακριβώς όπως οι αερόβιες, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και άλλες πτυχές της νυχτερινής μας ανάπαυσης.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους ή ακόμα και κατάθλιψης, δύο παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαταραχών του ύπνου, όπως η αϋπνία.

Yoga

Η yoga μπορεί να μας ανακουφίσει από το στρες, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους καθώς και στη μείωση του πόνου στον αυχένα και τη μέση.

Η πρακτική της yoga μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με μελέτες, ιδιαιτέρως σε ηλικιωμένουςγυναίκες με προβλήματα ύπνου και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.

Τι άλλα οφέλη για την υγεία θα αποκομίσετε κάνοντας γυμναστική 2 φορές την εβδομάδα

  • Σύμφωνα με μελέτες, η προπόνηση με αντιστάσεις για 30′ λεπτά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και την αυτοπεποίθησή μας.
  • Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να «κάψει» έως και 15 θερμίδες ανά λεπτό. Δοκιμάστε να προπονείστε για 20 λεπτά, 2 φορές την εβδομάδα, με 2 ημέρες ανάπαυσης ενδιάμεσα για περισσότερα οφέλη.
  • Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν 8.000 βήματα (περίπου 3 χιλιόμετρα) την ημέρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα απολαμβάνουν σχεδόν τα ίδια οφέλη για την καρδιαγγειακή τους υγεία, με τα άτομα που το κάνουν σχεδόν κάθε μέρα.

Pro tip: Εκμεταλλευτείτε το Σαββατοκύριακο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American Medical Association Internal Medicine», επισημαίνει ότι η έντονη γυμναστική το Σαββατοκύριακο μπορεί να προσφέρει κάποια από τα ίδια οφέλη για την υγεία με τη γυμναστική που μπορεί να κάνετε σταδιακά καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πηγή: VITA

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024