Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: 37 νεκροί στους πάνω από 400 βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας

Υεμένη: 37 νεκροί στους πάνω από 400 βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας

Πάνω από 400 επιθέσεις έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη, ενώ 90 πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μπήκαν στο στόχαστρο των ισλαμιστών ανταρτών.

Συνολικά 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 30 έχουν τραυματιστεί στις 424 επιθέσεις των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη από τις αρχές της χρονιάς, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Αμπντουλ Μαλίκ αλ Χούθι, ο ηγέτης του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστού με το επώνυμο των ηγετών του (φωτογραφία, επάνω, από βομβαρδισμό των ΗΠΑ στην Υεμένη).

Στα μέσα Νοεμβρίου, περίπου ενάμιση μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούθι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον εμπορικών — πλέον και πολεμικών — πλοίων ανοικτά της Υεμένης, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους.

Μέσα σε έναν μήνα εξαπολύθηκαν 34 επιθέσεις των Χούθι με 125 βαλλιστικούς πυραύλους ή/και drones

Παρότι, για να αντιμετωπιστούν οι Χούθι, οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, παρότι τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέπτυξε δική της ναυτική δύναμη, την αποστολή Ασπίδες, και παρότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις καταστρέφουν οπλικά συστήματα και θέσεις των Χούθι από τον Ιανουάριο, οι αντάρτες όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά κλιμακώνουν τις επιθέσεις.

Ο ηγέτης των ανταρτών Αλ Χούθι στη χθεσινή ομιλία που αναμεταδόθηκε απευθείας τόνισε πως στο στόχαστρο των μαχητών του μπήκαν 90 πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι οι επιθέσεις αυξήθηκαν κι επεκτάθηκαν και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Διευκρίνισε πως μέσα σε έναν μήνα εξαπολύθηκαν 34 επιθέσεις με 125 βαλλιστικούς πυραύλους ή/και drones.

Τον γύρο της Αφρικής

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν αναγκάσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν τα δρομολόγια πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Διώρυγα του Σουέζ, μέρος υδάτινης οδού στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

Τα περισσότερα πλοία τώρα κάνουν τον γύρο της Αφρικής, κάτι που αυξάνει τον χρόνο και το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024