Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει για τη «μονταζιέρα» στον ΟΣΕ το ΠΑΣΟΚ

Επιμένει για τη «μονταζιέρα» στον ΟΣΕ το ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την προσπάθεια αναζήτησης των «διεφθαρμένων που δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί στην ώρα της η τηλεδιοίκηση για να αποφύγουμε την τραγωδία»

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν να θέτουν δημόσια τα ερωτήματα για τη «μονταζιέρα» στα ηχητικά του ΟΣΕ – και αυτό φάνηκε και στη χθεσινή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή για την golden visa, στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στην κυβερνητική κριτική που δέχθηκε για «παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» με αφορμή την αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Την προηγούμενη εβδομάδα βαφτίσατε προϊόν διαπλοκής την πρόταση δυσπιστίας, το συνταγματικό μας δικαίωμα δηλαδή, ως δημοκρατικό κόμμα, να θέσουμε στη Βουλή μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μια υπόθεση, η οποία συγκλονίζει τον ελληνικό λαό γιατί βλέπει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι αδίστακτοι», σχολίασε ο Ανδρουλάκης, βάζοντας στο στόχαστρο τον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου.

«Απανθρωπιά» και «ασέβεια»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε ξανά για πρόσωπα που λίγες ώρες μετά το δυστύχημα είχαν στόχο να «χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη», ρίχνοντας τα βέλη του και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.

Απαντώντας στη φράση «αφού η Δικαιοσύνη και οι ανακριτές έχουν το κανονικό ηχογραφημένο υλικό, τι μας νοιάζει για τα υπόλοιπα;», που εκπορεύεται από την κυβερνητική πλευρά, ο Ανδρουλάκης  έκανε λόγο για «απανθρωπιά» και «ασέβεια»,  τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την προσπάθεια αναζήτησης των «διεφθαρμένων που δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί στην ώρα της η τηλεδιοίκηση για να αποφύγουμε την τραγωδία», αλλά και εκείνων που «την ώρα της τραγωδίας προτεραιότητά τους ήταν το πολιτικό κόστος».

Συνάντηση με τον Στουρνάρα

Τις επόμενες μέρες η Χαριλάου Τρικούπη θα ανοίξει και θέματα που αφορούν την οικονομία: αύριο ο Ανδρουλάκης αναμένεται να επισκεφθεί τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ την Παρασκευή συζητείται στη Βουλή η ερώτηση του κόμματος με παρόμοια θεματική.

Και αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στη στρατηγική ανάδειξης ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία, με θεσμικό τρόπο – στην προσπάθεια να αναδειχθεί ως η βασική, σοβαρή αντιπολιτευτική δύναμη και εκμεταλλευόμενη την παρουσία του ίδιου του Ανδρουλάκη μέσα στο Κοινοβούλιο, που εγγράφηκε θετικά την προηγούμενη εβδομάδα.

Ελεύθεροι με διαφορετική… εγγύηση

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση της σύμβασης 717, η ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα και η εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου επιφύλαξαν χθες εντελώς διαφορετική ποινική μεταχείριση σε δύο ακόμα κατηγορουμένους από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίοι απολογήθηκαν για τη σύμβαση 717 που αφορά τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου και συνδέεται – κατά τις Αρχές – με την τραγωδία των Τεμπών.

Και οι δύο κατηγορούμενοι έφυγαν μεν ελεύθεροι από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αλλά στον έναν επιβλήθηκε υψηλή εγγυοδοσία – όπως και στους προηγούμενους που έχουν περάσει από το ανακριτικό γραφείο – ύψους 600.000 ευρώ και επιπλέον ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκε εγγυοδοσία 10.000 ευρώ, που είναι και η μικρότερη που έχει επιβληθεί μέχρι τώρα για την υπόθεση αυτή. Νομικοί κύκλοι, πάντως, σχολίαζαν ότι τέτοιες μεγάλες διαφορές στην ποινική μεταχείριση στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης συναντάται μόνο όταν ο κατηγορούμενος με την απολογία του συνδράμει ουσιαστικά στη διερεύνηση της υπόθεσης και την αποκάλυψη της αλήθειας.

Τρία αναπάντητα ερωτήματα

Έχουν περάσει πλέον δέκα ημέρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Βήματος» που ανέδειξε τη διαρροή των μονταρισμένων διαλόγων από το σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ, καθώς και τις αντιφάσεις σε δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων για το πώς και πότε παρελήφθη αυτό το κρίσιμο αποδεικτικό υλικό από τις Αρχές.

Ένα δημοσίευμα που προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς και αντιδράσεις. Και όμως, δέκα ολόκληρες ημέρες μετά, τα ερωτήματα που προέκυψαν από αυτό παραμένουν ανοιχτά και καμία υπεύθυνη Αρχή (ο ΟΣΕ, η κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη) δεν έχει δείξει μέχρι τώρα την πρόθεση να αναζητήσει απαντήσεις.

Είναι απλά και σαφή:

1. Ποιος πήρε τους ηχογραφημένους διαλόγους από το κλειστό σύστημα του ΟΣΕ;

2. Ποιος τους μοντάρισε;

3. Ποιος τους διέρρευσε σε συγκεκριμένο ΜΜΕ;

Premium Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024