Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Νέο πακέτο 100 δισ. πρότεινε ο Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Νέο πακέτο 100 δισ. πρότεινε ο Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία

Προτάθηκε ένα πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.

Νέο πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρότεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι το νέο πακέτο έχει στόχο να καταστήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δηλώσεις διπλωματών, το πακέτο προορίζεται να δώσει στη δυτική συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στην υποστήριξη του Κιέβου.

Τι προβλέπεται

Το σχέδιο προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει μέρος του συντονιστικού έργου από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λεγόμενη “ομάδα Ράμσταϊν” (σ.σ. στο Ραμστάιν της Γερμανίας βρίσκεται η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και έχουν συγκλιθεί συνεδριάσεις χωρών για τη στήριξη της Ουκρανίας).

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί σε διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την σήμερα και αύριο (03-04.04.24). Στόχος είναι να καταρτιστεί ένα πακέτο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.

Μέχρι στιγμής, η αμυντική συμμαχία έχει περιοριστεί στην προμήθεια μη θανατηφόρου υλικού για την Ουκρανία, επειδή φοβάται ότι ένας πιο άμεσος ρόλος θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, σημειώνει η Handlesblatt. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα μέλη της προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία σε διμερή βάση. Η ΕΕ χρηματοδοτεί επίσης παραδόσεις όπλων.

Πώς σχεδιάζουν να «παρακάμψουν» τις ΗΠΑ

Ακόμη, σύμφωνα με διπλωμάτες, ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη άποψη εντός του ΝΑΤΟ ότι είναι καιρός να τεθεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία σε μια πιο βιώσιμη, μακροπρόθεσμη βάση. Αυτό οφείλεται και στην απογοήτευση από τις ΗΠΑ: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είναι σε θέση να περάσει το τεράστιο στρατιωτικό πακέτο του για την Ουκρανία από το Κογκρέσο.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να τερματιστεί εντελώς, εκφράζονται φόβοι. Στο πλαίσιο του σχεδίου, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του αποστολή για την Ουκρανία, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτή θα λειτουργήσει εντός της χώρας, δήλωσαν διπλωμάτες. Υπάρχουν επίσης ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με αυτό στη γερμανική κυβέρνηση.

Οι διπλωμάτες επεσήμαναν ότι οι συζητήσεις σχετικά με την πρόταση βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν επίσης συναίνεση μεταξύ των 32 μελών της συμμαχίας.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024