Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ο Στόλτενμπεργκ κήρυξε... τον πόλεμο στη Ρωσία - «Απολύστε τον πριν να είναι πολύ αργά»

Ουκρανία: Ο Στόλτενμπεργκ κήρυξε… τον πόλεμο στη Ρωσία – «Απολύστε τον πριν να είναι πολύ αργά»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας και νυν Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα πρέπει ν' απολυθεί τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Johanna Geron), ανακοίνωσε ότι δίνει στην Ουκρανία την «άδεια» να χρησιμοποιήσει τα F-16 που πρόκειται να της παραδοθούν σύντομα για να εξαπολύσει επιθέσεις εντός της Ρωσίας.

Αυτό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου από το ΝΑΤΟ. Είναι μια παράλογη και επικίνδυνη κίνηση που πρέπει ν’ ακυρωθεί το συντομότερο δυνατό. Ο Στόλτενμπεργκ δεν είναι μόνο ένα ακραίο γεράκι, αλλά και παρερμηνεύει εντελώς τον σκοπό του ΝΑΤΟ, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ειδικός στη στρατηγική και την τεχνολογία ασφαλείας.

«Θα οδηγήσει το ΝΑΤΟ σ’ έναν ευρωπαϊκό πόλεμο που μπορεί να περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα»

Ξενοδοχείο στο Χάρκοβο μετά τη ρωσική επίθεση στις 16 Ιανουαρίου 2024 κατά την οποία σκοτώθηκαν γάλλοι μισθοφόροι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας

Εάν του επιτραπεί να παραμείνει στη θέση του, θα το οδηγήσει σ’ έναν ευρωπαϊκό πόλεμο που μπορεί να περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα. Πάνω απ’ όλα, δεν κατανοεί ότι η βορειοατλαντική συμμαχία είναι μια αμυντική, όχι μια επιθετική, συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ παρασύρεται σε λάθος κατεύθυνση εδώ και χρόνια. Εχει εμπλακεί σε πολέμους έξω από την αμυντική δικαιοδοσία του, στηριζόμενο σε μια θρασύτατη πολιτική που ικανοποιεί τους κατά τ’ άλλα αδρανείς και κοντόφθαλμους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Αυτοί οι πόλεμοι, που τώρα περιλαμβάνουν την Ουκρανία, εξασθενούν τις άμυνές του και αποδυναμώνουν τη βασική ευθύνη του, που είναι η προστασία του εδάφους των χωρών-μελών του. Δεν υπάρχουν διατάξεις στη Συνθήκη του που να επιτρέπουν επιθετικές, εκτός των συνόρων επιχειρήσεις.

Οι «μισθοφόροι»

Οι Ρώσοι λένε ότι πολλοί από τους λεγόμενους «μισθοφόρους» στην Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά εκπαιδευμένοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Φορούν ουκρανικές στολές και φέρουν εθνικά σήματα από τα οποία τους αναγνωρίζουν.

Είναι «απαραίτητοι» για τον χειρισμό των όπλων υψηλής τεχνολογίας που έχει στείλει η συμμαχία στην Ουκρανία. Οταν οι Ρώσοι κατέλαβαν πρόσφατα την Αβντιίβκα βρήκαν πτώματα αυτών των μισθοφόρων, μερικών αμερικανών και μερικών πολωνών.

Πριν λίγο καιρό, είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 60 γάλλους μισθοφόρους σε ξενοδοχείο στο Χάρκοβο. Οι Γάλλοι κατήγγειλαν την επίθεση λέγοντας ότι επρόκειτο για παραπληροφόρηση. Κάλεσαν όμως τον ρώσο πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους θανάτους Γάλλων στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας μετατρέπεται γρήγορα σε πόλεμο του ΝΑΤΟ, όχι μόνο μέσω της παροχής πληροφοριών, της εκπαίδευσης στρατευμάτων και των εξοπλισμών, αλλά και της διάθεσης έμπειρων τεχνικών.

Είναι απλώς αδύνατο για τον ουκρανικό στρατό να χειρίζεται συστήματα αεράμυνας όπως Patriot και NASAM, συστήματα εκτόξευσης πυραύλων όπως το HIMARS ή να υποστηρίζει βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow χωρίς σημαντική εξωτερική βοήθεια.

Η Ρωσία έντυσε τους πιλότους της με κινεζικές στολές για να πετάξουν Mig-15 στον πόλεμο της Κορέας

Με πιλότους του ΝΑΤΟ

Οι περισσότεροι από τους θανάτους μελών του νατοϊκού προσωπικού συγκαλύπτονται. Οταν καταγγέλλονται, αναφέρεται γενικά ότι ο «εθελοντής» παρείχε ιατρική βοήθεια.

Τώρα οι Ρώσοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι τα F-16 που θα παραδοθούν στην Ουκρανία (πιθανώς λειτουργικά στις αρχές του καλοκαιριού) θα επιχειρούν με πιλότους του ΝΑΤΟ.

Προβαίνουν σ’ αυτόν τον ισχυρισμό βασιζόμενοι στο δικό τους παρελθόν. Η Ρωσία έντυσε τους πιλότους της με κινεζικές στολές για να πετάξουν Mig-15 στον πόλεμο της Κορέας.

Στον πόλεμο φθοράς το 1970 μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, οι ρώσοι πιλότοι εκτελούσαν αποστολές, άλλοτε ανοιχτά (καθώς μόνο αυτοί μπορούσαν να πετάξουν το Mig-25) και άλλοτε προσποιούμενοι ότι ήταν αιγύπτιοι.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται πιλότοι του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Τώρα, όμως, ο Στόλτενμπεργκ «έδωσε άδεια» στο Κίεβο να πετάξει τα F-16 της συμμαχίας πάνω από το ρωσικό έδαφος.

Εχει ήδη επεκταθεί ο πόλεμος

Ο πόλεμος έχει ήδη επεκταθεί με νατοϊκής κατασκευής πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ που επιτίθενται σε στόχους στη Ρωσία.

Η προσθήκη των F-16 αποτελεί μια ποιοτική αναβάθμιση γιατί μπορούν να επιτεθούν σε ρωσικές πόλεις. Η Ρωσία δεν θ’ αρκεστεί στην προσπάθεια κατάρριψης των F-16 που πετούν στ’ όνομα της Ουκρανίας.

Σίγουρα θα πλήξει ουκρανικά αεροδρόμια (στην πραγματικότητα το κάνει και τώρα). Θα σταματήσει όμως εκεί; Μάλλον όχι: θα εκλάβει τα F-16 που πετούν πάνω από το έδαφός της ως κήρυξη πολέμου εναντίον της, και στην πραγματικότητα ήδη το λέει.

Η προσθήκη των F-16 αποτελεί μια ποιοτική αναβάθμιση στην επέκταση του πολέμου γιατί μπορούν να επιτεθούν σε ρωσικές πόλεις (φωτογραφία Reuters/Paulo Whitaker)

Το F-16 είναι ένα εξαιρετικό αεροσκάφος, αλλά αυτά που παίρνει η Ουκρανία έχουν ηλικία περίπου 20 ετών και δεν είναι τόσο κατάλληλα για την πρώτη γραμμή.

Γι’ αυτό οι χώρες που τα προμηθεύουν έχουν προχωρήσει σ’ αυτήν την κίνηση. Ενώ μπορούν ν’ αναβαθμιστούν με νεότερα όπλα, καλύτερους υπολογιστές ελέγχου πυρός και ίσως ακόμη καλύτερα ραντάρ, δεν μπορούν να επιβιώσουν έναντι της ρωσικής αεράμυνας και των κορυφαίων ρωσικών αεροσκαφών όπως το Su-35.

Συνιστά απλώς μια πρόκληση

Επομένως, η πτήση τους πάνω από τη ρωσική επικράτεια συνιστά απλώς μια πρόκληση η οποία μπορεί να οδηγήσει σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο που θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ δοκιμάζει τα όρια της Ρωσίας εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά παρέχοντας συστήματα μεγάλης εμβέλειας στον στρατό της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία στρατιωτική δικαιολογία καθώς η παρενόχληση της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει μόνο σε κλιμάκωση και κυρίως δεν ενισχύει τον στρατό της Ουκρανίας, ο οποίος αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και πυρομαχικών.

Ο Ζελένσκι πιθανότατα ελπίζει ότι θα σωθεί από μια επέμβαση του ΝΑΤΟ. Αλλά από τη σκοπιά της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ έχει ήδη παρέμβει και τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος, αν κάποιος, είπε στον Στόλτενμπεργκ να προβεί σε μια τέτοια απερίσκεπτη δήλωση σχετικά με τη χρησιμοποίηση των F-16. Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι πρέπει ν’ ανακληθεί η «άδεια» και ν’ απολυθεί ο Στόλτενμπεργκ.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024