Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο δισεκατομμυριούχος που πλήρωσε 175 εκατ. και έσωσε την αυτοκρατορία του Τραμπ

Ο δισεκατομμυριούχος που πλήρωσε 175 εκατ. και έσωσε την αυτοκρατορία του Τραμπ

Ποιος είναι ο άνθρωπος των 7,4 δισ. δολαρίων πίσω από η διάσωση του Τραμπ

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Knight Insurance Group, Ντον Χάνκι, έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με το Los Angeles Business Journal, είναι ο άνθρωπος που πλήρωσε τα 175 εκατ. δολάρια για λογαριασμό του Τραμπ ώστε να σώσει –για την ώρα- την περιουσία του.

Ο Τραμπ κατέθεσε στο παρά πέντε το απαιτούμενο ποσό εμποδίζοντας τη Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, να κυνηγήσει τα ακίνητά του, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου Τραμπ, του θερέτρου και του γηπέδου γκολφ 370 στρεμμάτων του στο Γουέστσεστερ και της περιουσίας του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Ο επιχειρηματίας των subprime δανείων αυτοκινήτων με έδρα το Λος Άντζελες, έχει δηλώσει ότι δύο από τα μεγαλύτερα λάθη του στην αρχή της καριέρας του ήταν ότι συναλλασσόταν μόνο με τίμιους ανθρώπους και ότι εμπιστευόταν το ένστικτό του για να επιλέξει αυτούς τους ανθρώπους.

«Θα καθόμουν και θα κοιτούσα κάποιον στα μάτια και θα πίστευα ότι μπορούσα να καταλάβω αν είναι ειλικρινής ή όχι», είπε ο ίδιος πέρσι στο Los Angeles Business Journa, για να καταλήξει: «Έχω καεί αρκετές φορές».

Ο Χάνκι μπορεί να παίζει ξανά με τη φωτιά, γράφουν οι FT. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Knight Insurance Group, μία από τις εταιρείες που αποτελούν την οικονομική αυτοκρατορία του Χάνκι, συνέταξε ένα ομόλογο 175 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, σώζοντας από κατάσχεση τα ακίνητά του.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση του Ομίλου Hankey, η Westlake Financial, είναι ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ σε ανεξάρτητες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Τους επιτρέπει να χορηγούν δάνεια απευθείας σε αγοραστές αυτοκινήτων κατά τη στιγμή της αγοράς. Οι επιχειρήσεις του Χάνκι απογειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι καταναλωτές, με τη στήριξη των κρατικών παροχών, μπορούσαν να διαθέτουν μετρητά και οι τιμές των αυτοκινήτων αυξήθηκαν λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Πιο πρόσφατα, οι άλλες εταιρείες του χρησιμοποίησαν μεγάλα μοντέλα δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη για να ωθήσουν τις δραστηριότητές τους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των ιατρικών επεμβάσεων και των κοσμημάτων.

Ο Όμιλος Hankey είναι ένας μεγάλος εκδότης τίτλων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία με τους οποίους χρηματοδοτεί τα δάνειά του.

Στο τέλος του 2023 είχε 23,4 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, έναντι 12 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2019. Τα έσοδά του πέρσι ανήλθαν σε 4,6 δισ. δολάρια και απασχολούσε 3.500 υπαλλήλους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

«Είναι μόνο business»

Ο Χάνκι έχει υποστηρίξει προηγούμενες εκστρατείες του Τραμπ και έδωσε περισσότερα από 100.000 δολάρια στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών στον εκλογικό κύκλο του 2016. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος, με μερίδιο 200 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Axos, μια διαδικτυακή τράπεζα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους δανειστές του Τραμπ.

Ο Χάνκι ισχυρίστηκε, μιλώντας στο AP, ότι η Knight ανέλαβε το ομόλογο του Τραμπ για επαγγελματικούς λόγους και όχι για πολιτικούς.

Ο χρηματοδότης του Λος Άντζελες είπε ότι η εταιρεία του προσέγγισε τους οικονομικούς συμβούλους του πρώην προέδρου την περασμένη εβδομάδα, μετά τη μείωση της εγγύησης των 464 εκατ. δολ. από το εφετείο της Ν. Υόρκης.

Ο Χάνκι -του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται σε 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes- είπε στο AP ότι ο πρώην πρόεδρος έβαλε μετρητά και ομόλογα ως εγγύηση για το ομόλογο, αλλά δεν είπε πόσα ή τι χρεώνει η Knight για το ομόλογο.

Πριν μειωθεί το ποσό από το εφετείο, οι δικηγόροι του Τραμπ είπαν ότι ο πρώην πρόεδρος θα έπρεπε να καταθέσει εξασφαλίσεις αξίας 120% και να πληρώσει έως και 3%  προμήθεια αναδοχής.

Στις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό είχαν προσεγγίσει 30 εταιρείες εγγυήσεων – συμπεριλαμβανομένων των Allianz, Axa, Berkshire Hathaway, Chubb, Munich Re, Swiss Re και Zurich – μέσω τεσσάρων διαφορετικών μεσιτών, χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ίδιους.

Στο παρελθόν, ορισμένες από τις εταιρείες του Χάνκι έχουν κατηγορηθεί ότι δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς με τους πελάτες. Το 2015, το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών των ΗΠΑ επέβαλε σε δύο από τις εταιρείες του, τη Westlake Services και την Wilshire Consumer Credit, πρόστιμα και αποζημιώσεις ύψους 50 εκατ. δολαρίων για παραπλανητικές πρακτικές δανεισμού και είσπραξης χρεών.

Ο Χάνκι έχει απευθυνθεί στο παρελθόν στους επικριτές του λέγοντας ότι έχει καταπολεμήσει τις καταχρηστικές πρακτικές στην εταιρεία του.

Έχει, δε, υπεραμυνθεί της δραστηριότητας της εταιρείας του επιχειρηματολογώντας το 2020: «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος είναι κακός δανειολήπτης. Επομένως είτε πρέπει να πληρώσει τόκο 18%, είτε να μην πάρει καθόλου αυτοκίνητο. Μήπως είναι καλύτερα να μην τους δώσουμε αυτοκίνητο; Υπάρχει καλό και κακό σε αυτό, αλλά νομίζω ότι το καλό βαραίνει το κακό».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024