Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έγκριση της αγοράς των BlackHawk και τα βλήματα λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία

Η έγκριση της αγοράς των BlackHawk και τα βλήματα λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία

Η πώληση μέσω Τσεχίας πυρομαχικών στην Ουκρανία και η καταδίκη από το ΚΚΕ

Την έγκριση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής που συνεδρίασε την Τρίτη εξασφάλισε το πρόγραμμα για την προμήθεια των 35 ελικοπτέρων τύπου BlackHawk (UH-60M) από την Αεροπορία Στρατού.

Το θέμα της αγοράς των Blackhawk επρόκειτο να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την οποία θα ενημέρωνε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, με τα σχέδια να αλλάζουν, λόγω της πρότασης μομφής και η συνεδρίαση να πραγματοποιείται τελικά την Τρίτη.

Με το χρόνο να πιέζει καθώς η ελληνική πλευρά έχει διορία να απαντήσει στην αμερικανική πλευρά μέχρι τις 5 Απριλίου. Το επόμενο βήμα είναι να δοθεί η έγκριση του ΚΥΣΕΑ και να προχωρήσει η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών στην υπογραφή της επιστολής αποδοχής.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο Multi Year 10. Το συμβόλαιο αγοράς του αμερικανικού στρατού, που έχει «κλειδώσει» τιμές από το 2022.

Η έγκριση

Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση του State Department ανακοινώθηκε από την DSCA (Defense Security Cooperation Agency) της Υπηρεσίας Συνεργασίας σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ στις 15 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου.

Η πώληση σύμφωνα με την έγκριση θα γίνει μέσω FMS (προγράμματος διακρατικής πώλησης οπλικών συστημάτων), δηλαδή η συμφωνία θα είναι διακρατική.

Η προσφορά

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα στην ολική προσφορά της LOA εμπεριέχεται 35 ελικόπτερα, έξτρα κινητήρες, συστήματα και οπλισμός, πολυετές πακέτο αρχικής υποστήριξης και ανταλλακτικών, εκπαίδευσης, υποστήριξης εξοπλισμού εδάφους και εργαλείων. Η υποστήριξη κυμαίνεται από δύο έως πέντε έτη ανάλογα το υλικό. Μετά την πενταετία απαιτείται νέα συμφωνία την οποία ο Ελληνικός Στρατός θα ξεκινήσει να δουλεύει με την υπογραφή της LOA ώστε να μην υπάρξει κενό στην υποστήριξη των ελικοπτέρων στο μέλλον.

Τα ελικόπτερα Blackhawk χαρακτηρίζονται ως αναγκαία αγορά για την Αεροπορία Στρατού, καθώς στόχος είναι η αντικατάσταση των απαρχαιωμένων UH-1 Huey. Με το πακέτο να προβλέπει αποπληρωμή σε βάθος χρόνου. Η Ελλάδα έχει «κλειδώσει» και τη σειρά προτεραιότητας της στις παραδόσεις, που ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2027.

Αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία μέσω Τσεχίας

Και αν τα BlackHawk ήταν το «εύκολο» θέμα, την Επιτροπή απασχόλησε και ένα δεύτερο ζήτημα της πώλησης μέσω Τσεχίας πυρομαχικά και οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για βλήματα λευκού φωσφόρου 90 χιλιοστών, βλήματα του αντιαεροπορικού πυροβόλου Artemis-30, σφαίρες 7,62 χιλιοστών, αντιαρματικές ρουκεέτες, πυρομαχικά των 105 χιλιοστών και των 155 χιλιοστών, αντιαρματικές νάρκες Μ7Α2, αλλά και βλήματα πυροβολικού 25 λιβρών κ.ά.

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά πωλούνται τυπικά στην Τσεχία προκειμένου στη συνέχεια ωστόσο να διοχετευθούν στην Ουκρανία.

Καταγγέλλει την πώληση το ΚΚΕ

Την απόφαση στηλιτεύει με ανακοίνωση του ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση, υπερβαίνοντας κάθε όριο στην εμπλοκή της χώρας σ’ αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καταπατώντας κάθε έννοια τήρησης των διεθνών συνθηκών και των απαγορεύσεων του ΟΗΕ, όσον αφορά τη χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας του «λευκού φωσφόρου» εναντίον ανθρώπινων στόχων, «πουλάει» στην Τσεχία, με τελικό προορισμό την Ουκρανία, δεκάδες χιλιάδες καπνογόνα βλήματα αρμάτων μάχης που περιέχουν τη χημική ουσία του «λευκού φωσφόρου»».

Όπως επισημαίνει ο Παπαναστάσης «με τις επιλογές της αυτές η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί συνειδητά τις προϋποθέσεις τέλεσης βαρύτατων εγκλημάτων πολέμου. Η σιωπή των υπολοίπων κομμάτων του κοινοβουλίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύση, Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας) σε αυτό το εν εξελίξει έγκλημα συνιστά συνενοχή».

«Εγκληματική κατηφόρα»

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του «καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική κατηφόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, υπηρετώντας  τα πλέον «βρώμικα» επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, αποποιούμενη ακόμη και το πρόσχημα της δήθεν «διεθνούς νομιμότητας», όπως κάνει σήμερα, με την αποστολή βλημάτων λευκού φωσφόρου στο μέτωπο της Ουκρανίας».

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ δηλώνει την καταδίκη του κόμματος και στην «αποστολή στρατιωτικού προσωπικού και Μονάδων, πολεμικών πλοίων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων και τη συμμετοχή τους σε υποστηρικτικές επιχειρήσεις αυτών των ματωμένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων» καθώς και την «δημιουργία συνθηκών ολοένα και πιο έντονης στοχοποίησης του λαού μας σε αντίποινα».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024