Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα Blackhawk αντιμέτωπα με την προτεραιοποίηση

Τα Blackhawk αντιμέτωπα με την προτεραιοποίηση

Στο πακέτο περιλαμβάνονται 35 ελικόπτερα, έξτρα κινητήρες, συστήματα αυτοπροστασίας, σύστημα για διαμόρφωση επιθετικών αποστολών, έρευνας και διάσωσης (SAR), και SAR μάχης.

Έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει σταλεί στην Αθήνα η απαντητική επιστολή (LoA) για την προμήθεια των ελικοπτέρων UH-60M – Blackhawk – μετά και την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της πώλησης στην Ελλάδα για την πώληση την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από την DSCA (Defense Security Cooperation Agency) της Υπηρεσίας Συνεργασίας σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ το State Department ενέκρινε την πιθανή πώληση 35 Ελικοπτέρων Blackhawk στην Ελλάδα.

Η πώληση

Η πώληση σύμφωνα με την έγκριση θα γίνει μέσω FMS (προγράμματος διακρατικής πώλησης οπλικών συστημάτων), δηλαδή εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν η συμφωνία θα είναι διακρατική.

Στο πακέτο που εγκρίθηκε, υπενθυμίζεται ότι, περιλαμβάνονται 35 ελικόπτερα, έξτρα κινητήρες, συστήματα αυτοπροστασίας, σύστημα για διαμόρφωση επιθετικών αποστολών, έρευνας και διάσωσης (SAR), και SAR μάχης.

Ταυτόχρονα στην προσφορά εμπεριέχεται ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης, ανταλλακτικών, εκπαίδευσης, υποστήριξης εξοπλισμού εδάφους και εργαλείων.

Αποφασίζει ο αγοραστής

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση τυπικά συμπεριλαμβάνει όλα τα δυνητικά συστήματα που θα μπορούσε να ζητήσει ο αγοραστής, ενώ όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές η Αθήνα θα είναι αυτή που στο τέλος θα αποφασίσει τι από όλα αυτά που εμπεριέχονται στην πρόταση θα θελήσει τελικά να αγοράσει.

Ανάγκη

Τα ελικόπτερα αποτελούν μία ανάγκη για την Αεροπορία Στρατού, καθώς στόχος είναι η αντικατάσταση των απαρχαιωμένων UH-1 Huey. Το πακέτο, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές είναι σε τιμές που είχαν κλειδώσει το 2022 και αφορά αποπληρωμή σε βάθος χρόνου. Η Ελλάδα – εφόσον πάντα υπάρξει τελική συμφωνία – έχει «κλειδώσει» και τη σειρά προτεραιότητας της στις παραδόσεις, που ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2027.

Το αίτημα και η προτεραιοποίηση

Η επιστολή αιτήματος προς τις ΗΠΑ από την Αθήνα είχε αποσταλεί τον Απρίλιο του 2023.

Το ζήτημα των Blackhawk όπως και το σύνολο των εξοπλιστικών που δεν είναι σε εξέλιξη όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές στο in δεν εξαιρείται από την απόφαση για «επανεξέταση, προτεραιοποίηση και αξιολόγηση των αναγκών».

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα θα εγκαταλείψει το αίτημα της, ωστόσο όλα θα κριθούν με βάση τις ανάγκες που θα αξιολογηθούν και τη σειρά στην οποία αυτές θα προετεραιοποιηθούν. Ανάλογα και με τα διαθέσιμα κονδύλια.

Ο «πάγος»

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της προτεραιοποίησης έβαλε ψηλά και κατέστησε απολύτως σαφές και στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με τον Δένδια δε η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται την Άμυνα ως συνθήκη εθνικής επιβίωσης». Σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος, να υπερβαίνει τη δεκαετία, δεν πρέπει να ενυποθηκεύσει την οικονομική ανεξαρτησία της πατρίδας μας, δεν πρέπει να ενυποθηκεύσει την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης και στο τέλος την ευμάρεια του ελληνικού λαού. Πρέπει δηλαδή να έχει στοιχεία μιας μακροπρόθεσμης ρεαλιστικής πολιτικής».

Το υστέρημα των πολιτών

Για να επισημάνει ότι «η διαφαινόμενη κατανόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των αμυντικών δαπανών είναι εν μέρει μια θετική εξέλιξη, αλλά, ξαναλέω, πρέπει να επαναξιολογήσουμε και να προτεραιοποιήσουμε απολύτως τα εξοπλιστικά μας προγράμματα. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι η θωράκιση με σύγχρονα μέσα κοστίζει και αυτό το κόστος καταβάλλεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας. Και είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου θα δαπανάται μόνον εφόσον είναι αναγκαίο και μόνον εφόσον εντάσσεται σε μια εθνική στρατηγική. Και αυτή η εθνική στρατηγική πρέπει να είναι προϊόν εθνικής συναίνεσης».

Σίγουρα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη και τα F-35

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας κανονικά θα προχωρήσει «η υλοποίηση των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που ήδη τρέχουν. Θα τα συνεχίσουμε, αναφέρομαι στις φρεγάτες FDI, είχα την τιμή να παραλάβω τον ΚΙΜΩΝΑ λίγες εβδομάδες πριν. Τα αεροσκάφη Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16 και βεβαίως σε μέσο χρόνο τα F-35». Με τα F- 35 να είναι το μόνο πρόγραμμα το οποίο φρόντισε να προσθέσει σε αυτά που ήδη υλοποιούνται ως βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Αθήνα αν και έχει διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα των F-35 θα προχωρήσει και αναμένεται η τυπική έγκριση, η απάντηση (LoA ) από τις ΗΠΑ δεν έχει έρθει ακόμα, έστω και αν πηγές της Lockheed Martin την ήθελαν να φτάνει πριν τις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Οι κρίσεις

Με αυτά τα δεδομένα καθώς και το γεγονός ότι επίκεινται οι κρίσεις σε επίπεδο ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου, οι εξελίξεις τελούν εν αναμονή.

Ακόμα και στα προγράμματα που αφορούν εξοπλιστικά όπως τα ελικόπτερα, που χαρακτηρίζονται αναγκαιότητα.

Sports in

Μοντέιρο – Τσιτσιπάς 2-0: Αντίο με το… καλημέρα στη Μαδρίτη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε εύκολα με 2-0 σετ (6-4, 6-4) από τον Τιάγκο Μοντέιρο και αποκλείστηκε πρόωρα από το ATP Masters 1000 της Μαδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024