Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αγορά των ελικοπτέρων Blackhawk και η σχέση της με την πρόταση μομφής

Η αγορά των ελικοπτέρων Blackhawk και η σχέση της με την πρόταση μομφής

Η διορία της 5ης Απριλίου

20 Μαρτίου 2024, ημέρα επίσημης τελετής υποδοχής και ένταξης στην Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού των τριών πρώτων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60 ROMEO και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοινώνει στο χαιρετισμό του ότι τις «προσεχείς μέρες» αναμένεται να εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και να ακολουθήσει ΚΥΣΕΑ, ώστε να προχωρήσει η αγορά των ελικοπτέρων  UH-60M – Blackhawk – για την Αεροπορία Στρατού.

Το θέμα της αγοράς των 35 ελικοπτέρων Blackhawk επρόκειτο να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την οποία θα ενημέρωνε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, την Τετάρτη, 27 Μαρτίου. Ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Επαναπρογραμματισμός

Το κλείσιμο της Βουλής για τη συζήτηση της πρότασης μομφής προβλέπει αναγκαστική αναβολή και για την εν λόγω συζήτηση στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία αναμένεται να επαναπρογραμματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι το θέμα να εισαχθεί για συζήτηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της πρότασης μομφής και πιο συγκεκριμένα το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα ή Τρίτη.

Αμέσως μετά θα προγραμματιστεί και το ΚΥΣΕΑ, ώστε να καταστεί δυνατό να εξουσιοδοτηθεί η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών να υπογράψει την επιστολή αποδοχής από την πλευρά της Αθήνας.

Με τις διαδικασίες να χρειάζεται να «τρέξουν», εάν η Αθήνα θέλει να κρατήσει την τιμή που έχει εξασφαλίσει ζητώντας να λάβει τα 35 ελικόπτερα από το Multi Year 10. Το συμβόλαιο αγοράς του αμερικανικού στρατού, που έχει «κλειδώσει» τιμές από το 2022.

Διορία

Η διορία για να παραμείνει σε αυτό το σενάριο των τιμών του 2022 η ελληνική αγορά είναι η 5η Απριλίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να υπάρξει αύξηση του κόστους που ενδέχεται να αγγίξει και το 30% όπως σημειώνουν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Να σημειωθεί ότι η έγκριση του State Department ανακοινώθηκε από την DSCA (Defense Security Cooperation Agency) της Υπηρεσίας Συνεργασίας σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ στις 15 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου.

Η πώληση σύμφωνα με την έγκριση θα γίνει μέσω FMS (προγράμματος διακρατικής πώλησης οπλικών συστημάτων), δηλαδή η συμφωνία θα είναι διακρατική.

Η προσφορά των ΗΠΑ

Στην ολική προσφορά της LOA εμπεριέχεται 35 ελικόπτερα, έξτρα κινητήρες, συστήματα και οπλισμός, πολυετές πακέτο αρχικής υποστήριξης και ανταλλακτικών, εκπαίδευσης, υποστήριξης εξοπλισμού εδάφους και εργαλείων. Η υποστήριξη κυμαίνεται από δύο έως πέντε έτη ανάλογα το υλικό. Μετά την πενταετία απαιτείται νέα συμφωνία την οποία ο Ελληνικός Στρατός θα ξεκινήσει να δουλεύει με την υπογραφή της LOA ώστε να μην υπάρξει κενό στην υποστήριξη των ελικοπτέρων στο μέλλον.

Τα ελικόπτερα Blackhawk χαρακτηρίζονται ως αναγκαία αγορά για την Αεροπορία Στρατού, καθώς στόχος είναι η αντικατάσταση των απαρχαιωμένων UH-1 Huey. Με το πακέτο να προβλέπει αποπληρωμή σε βάθος χρόνου. Η Ελλάδα – εφόσον πάντα υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι τις 5 Απριλίου – έχει «κλειδώσει» και τη σειρά προτεραιότητας της στις παραδόσεις, που ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2027.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024