Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Microsoft βγάζει το Teams από το Office

Η Microsoft βγάζει το Teams από το Office

Προσπάθεια της αμερικανικής εταιρείας να αποφύγει έναν ακόμη αντιμονοπωλιακό έλεγχο που μπορεί να οδηγήσει σε νέο υψηλό πρόστιμο.

Η δημοφιλής εφαρμογή βιντεοδιασκέψεων και online συνεργασίας Teams θα πωλείται ξεχωριστά από τη σουίτα εφαρμογών 365 σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε η Microsoft, έξι μήνες αφότου άρχισε να διαθέτει ξεχωριστά τα δύο προϊόντα στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα πιθανό αντιμονοπωλιακό πρόστιμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τη σύνδεση μεταξύ της σουίτας εφαρμογών Office και της εφαρμογής Teams μετά από καταγγελία που είχε καταθέσει το 2020 η Salesforce, η οποία με τη σειρά της διαθέτει την ανταγωνιστική εφαρμογή βιντεοσυνομιλίας και ανταλλαγής μηνυμάτων Slack.

Από την 1η Απριλίου, οι πελάτες μπορούν είτε να συνεχίσουν την τρέχουσα συμφωνία αδειοδότησης, είτε να ανανεώσουν, να ενημερώσουν ή να μεταβούν στις νέες προσφορές.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η καταγγελία είχε γίνει την περίοδο που λόγω πανδημίας, περιοριστικών μέτρων και τηλεργασίας οι εφαρμογές τηλεδιασκέψεων γνώριζαν τεράστια άνοδο. Το Teams, το οποίο προστέθηκε δωρεάν στο Office 365 το 2017, αντικατέστησε την έκδοση του Skype για επιχειρήσεις και έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέρει λόγω της λειτουργίας  τηλεδιάσκεψής του.

Οι ανταγωνιστές της Microsoft υποστήριξαν ότι η εμπορική διάθεση των δύο προϊόντων μαζί δίνει στην αμερικανική εταιρεία ένα αθέμιτο πλεονέκτημα. Μέσα στο γενικότερο κλίμα αντιδράσεων και θέλοντας να αποφύγει ελέγχους και πιθανά πρόστιμα η Microsoft αποφάσισε να διαθέτει τα δύο προϊόντα ξεχωριστά σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελβετία από την 1η Οκτωβρίου πέρυσι.

«Για να διασφαλίσουμε τη σαφήνεια για τους πελάτες μας, επεκτείνουμε τα βήματα που κάναμε πέρυσι για να αποδεσμεύσουμε το Teams από το Microsoft 365 και το Office 365 στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την Ελβετία, σε πελάτες παγκοσμίως», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.

Σε εταιρική ανάρτηση η Microsoft αναφέρει ότι παρουσιάζει μια νέα σειρά σουιτών εφαρμογών Microsoft 365 και Office 365 που δεν περιλαμβάνουν το Teams σε περιοχές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας, καθώς και μια νέα αυτόνομη προσφορά του Teams για επιχειρηματικούς πελάτες (Enterprise) σε αυτές περιφέρειες.

Από την 1η Απριλίου, οι πελάτες μπορούν είτε να συνεχίσουν την τρέχουσα συμφωνία αδειοδότησης είτε να ανανεώσουν, να ενημερώσουν ή να μεταβούν στις νέες προσφορές.

Για νέους εμπορικούς πελάτες, οι τιμές για το Office χωρίς το Teams κυμαίνονται από 7,75 έως 54,75 δολάρια ανάλογα με το προϊόν, ενώ το Teams Standalone θα κοστίζει 5,25 δολάρια. Προφανώς τα συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί να διαφέρουν ανά χώρα και νόμισμα. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τιμές για τρέχοντα συσκευασμένα προϊόντα.

Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters η κίνηση της Microsoft ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει τις αντιμονοπωλιακές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιθανότατα θα ανακοινωθούν στην εταιρεία τους επόμενους μήνες, καθώς οι ανταγωνιστές επικρίνουν το επίπεδο των χρεώσεων και την ικανότητα των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων τους να λειτουργούν με τις εφαρμογές Web του Office στις δικές τους υπηρεσίες. ανέφεραν πηγές.

Η Microsoft, η οποία έχει «μαζέψει» 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα λόγω της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ την περασμένη δεκαετία για ομαδοποίηση δύο ή περισσότερων προϊόντων μαζί, κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου της εάν κριθεί ένοχη για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Πηγή: OT.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024