Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιδού η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: Που πάνε όλες οι κάλτσες που χάνουμε;

Ιδού η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: Που πάνε όλες οι κάλτσες που χάνουμε;

Κατά μέσο όρο, χάνουμε 15 κάλτσες κάθε χρόνο και υπάρχει εξήγηση για αυτό το μυστήριο.

Κοιτάξτε στο συρτάρι με τις κάλτσες σας και μετρήστε σε πόσες λείπει το ζευγάρι τους. Μπήκαν και οι δύο στο πλυντήριο, και όμως μόνο η μία βγήκε πίσω. Προσπαθώντας να καταλάβετε πού πήγε το χαμένο ζευγάρι μπορεί να χάσετε το μυαλό σας.

Μπορεί ακόμη και να κρατάτε τη μοναδική κάλτσα με την ελπίδα ότι το ζευγάρι της θα εμφανιστεί ως δια μαγείας μια μέρα. Δεν είστε όμως οι μόνοι: μια μελέτη που διεξήχθη από τη Samsung διαπίστωσε ότι κάθε χρόνο ένας άνθρωπος χάνει κατά μέσο όρο περίπου 15 κάλτσες, δηλαδή συνολικά 1.264 κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Μια άλλη πιο πρόσφατη μελέτη διεξήχθη από το Whirlpool Institute of Science και αυτή επιβεβαίωσε αυτό που πάντα υποπτευόμασταν: τα πλυντήρια ρούχων καταπίνουν τις κάλτσες

Αλλά πού καταλήγουν αυτές οι χαμένες κάλτσες; Είναι το πλυντήριο μια μαγική πύλη για τα ρούχα μικρού μεγέθους που τα κάνει απλά να εξαφανίζονται; Μήπως διαλύονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος στυψίματος;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία η νοτιοκορεατική εταιρεία θέλησε να απαντήσει επιστημονικά. Για το σκοπό αυτό, ο ψυχολόγος Simon Moore και ο ειδικός σε θέματα στατιστικής Geoff Ellis κατέληξαν, μετά από πληθώρα ερευνών, στο συμπέρασμα ότι ορισμένες κάλτσες χάνονται πριν φτάσουν στο πλυντήριο: πέφτουν πίσω από καλοριφέρ ή κάτω από έπιπλα χωρίς κανείς να το καταλάβει.

Προσοχή

Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η οπτική επίγνωση ή οι ευρετικές μέθοδοι, «νοητικές συντομεύσεις που χρησιμοποιούμε για την επίλυση προβλημάτων, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια».

Όταν αποσυναρμολόγησαν μερικά από τα μηχανήματα στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να τα επισκευάσουν, βρήκαν δεκάδες «εγκλωβισμένες» κάλτσες που κάποια στιγμή είχαν χαρακτηριστεί ως χαμένες

Αυτό σημαίνει ότι όταν χάνουμε κάτι, το ψάχνουμε στο πιο πιθανό μέρος που θα μπορούσε να βρίσκεται και, αν δεν βρίσκεται σε ένα από αυτά τα μέρη, το θεωρούμε χαμένο και δεν επενδύουμε άλλο χρόνο σε αυτό.

Στο παιχνίδι μπαίνει και η προσοχή που δίνουμε κατά τις πιο κουραστικές δουλειές του σπιτιού, η οποία συνήθως είναι μικρή έως μηδαμινή.

Οι εν λόγω επιστήμονες κατέληξαν σε έναν μαθηματικό τύπο σύμφωνα με τον οποίο μπορούσαν να βρουν πόσες κάλτσες μπορεί να χάσουμε ανάλογα με ορισμένους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κύκλων του πλυντηρίου που εκτελούμε την εβδομάδα, ο αριθμός των ατόμων που ζουν μαζί κάτω από την ίδια στέγη και η πολυπλοκότητα των πλύσεων, δηλαδή αν διαχωρίζουμε τα λευκά ρούχα από τα χρωματιστά κ.λπ.

Οι διαγραμμένες κάλτσες

Μια άλλη πιο πρόσφατη μελέτη διεξήχθη από το Whirlpool Institute of Science και αυτή επιβεβαίωσε αυτό που πάντα υποπτευόμασταν: τα πλυντήρια ρούχων καταπίνουν τις κάλτσες.

Σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών, οι κάλτσες παραμένουν σε ένα είδος λήθαργου: στο χώρο μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού περιβλήματος των πλυντηρίων ρούχων άνω φόρτωσης ή κάτω από το λάστιχο στην περίπτωση των πλυντηρίων εμπρόσθιας φόρτωσης. Όλα αυτά τα μέρη είναι εκτός οπτικού πεδίου και έτσι οδηγούν στο μυστήριο της χαμένης κάλτσας.

Η Cathy Hind, η οποία διαχειρίζεται ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον σύζυγό της, μοιράστηκε την ανακάλυψή της στην πύλη Bored Panda. Όταν αποσυναρμολόγησαν μερικά από τα μηχανήματα στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να τα επισκευάσουν, βρήκαν δεκάδες «εγκλωβισμένες» κάλτσες που κάποια στιγμή είχαν χαρακτηριστεί ως χαμένες.

«Δεν θα πλυθούν καλά»

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε εάν είναι δυνατόν να βάλουμε τέλος στην κατάρα της χαμένης κάλτσας μια για πάντα, αρκεί να διαβάσετε την μέθοδο της Bego, la Ordenatriz, μια influencer της καθαριότητας στο Instagram, όπως ακριβώς την διηγήθηκε στην εφημερίδα El Pais.

Η ειδικός έχει μια απλή λύση: «το να έχεις μια πειθαρχημένη ρουτίνα» είναι το κλειδί. Στην περίπτωσή της, με επτά παιδιά, το καθένα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των βρώμικων ρούχων του, πηγαίνοντάς τα ένα προς ένα στο καλάθι με τα άπλυτα.

Για να είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζεται ο ιδιοκτήτης της κάλτσας μετά το πλύσιμο, το καθένα έχει ένα μικρό δίχτυ πλυντηρίου στο οποίο τοποθετούνται οι κάλτσες και τα εσώρουχα. Με αυτόν τον τρόπο, τα ζευγάρια είναι μαζί και προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου πλύσης, ώστε να μη χαθεί κάποιο στη διαδικασία. Η ειδικός πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και αναγράφει σε όλες τις κάλτσες το όνομα του ιδιοκτήτη τους.

Δεν συνιστά, ωστόσο, να δέσετε έναν κόμπο για να τις βάλετε στο πλυντήριο, διότι «δεν θα πλυθούν καλά, καθώς [ο κόμπος] δεν επιτρέπει στο νερό και το σαπούνι να [λειτουργήσουν αποτελεσματικά]. Χρησιμοποιείτε πάντα το δίχτυ πλυσίματος», λέει.

Επομένως, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα μείνουν άλλες κάλτσες χωρίς το ζευγάρι τους, δώστε μεγαλύτερη προσοχή κατά το πλύσιμο και την αποθήκευση των ρούχων και πλύνετε τα πάντα σε ειδικό πλέγμα.

Με πληροφορίες από: El Pais | Η σκηνή χορού του Τομ στο «Risky Business» θεωρείται ευρέως μια από τις πιο εμβληματικές της ταινίας. (Warner Brothers/Everett Collection)

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024