Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Servicers: Έτοιμες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τους «κόκκινους» δανειολήπτες

Servicers: Έτοιμες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τους «κόκκινους» δανειολήπτες

Από την 1η Απριλίου σε ισχύ οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες των servicers

Βγαίνουν στον «αέρα» οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) που θα παρέχουν σε όλους τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια την πλήρη εικόνα των οφειλών τους.

Πληροφορίες σχετικά με τις δόσεις και τις οφειλές

Οι νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα πρέπει να δίνουν πληροφορίες στον δανειολήπτη  σχετικά με τα ποσά που χρωστά  με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο.

Επίσης θα πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με  την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Υποχρέωση

Η υποχρέωση αυτή  των servicers η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από Δευτέρα 1 Απριλίου, θεσπίστηκε με νόμο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στα τέλη του 2023 με τον οποίο γίνεται μια προσπάθεια βελτίωσης της αγοράς αυτής με μεγαλύτερη διαφάνεια καθώς στον παρελθόν τα παράπονα των δανειοληπτών περί ασυδοσίας των εταιρειών διαχείρισης έπεφταν «βροχή»

Σύμφωνα με πληροφορίες του OT, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρξε  συνάντηση μεταξύ  του οικονομικού επιτελείου και των εταιρείων διαχείρισης όπου παρουσιάστηκαν οι νέες πλατφόρμες από την πλευρά των εταιρειών με τα στελέχη του ΥΠΕΘΟ να μένουν ικανοποιημένοι για την εξέλιξη του έργου.

Το ύψος των «κόκκινων» δανείων

Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν στις τράπεζες ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 11,7 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 7,9% των συνολικών δανείων των τραπεζών (148,466 δισ. ευρώ). Το χρέος προς τα funds και τους servicers φθάνει τα 69,46 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το τελευταία απολογιστικό δελτίο των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων  στις 31 Δεκεμβρίου 2023, οι 15 Εταιρείες-Μέλη της ΕΕΔΑΔΠ διαχειρίζονταν δάνεια ύψους 91 δισ. ευρώ (σύνολο απαίτησης) -εκ των οποίων 73 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται πλέον σε τραπεζικούς ισολογισμούς- και συναλλάσσονται με 2,4 εκατ. οφειλέτες.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 , οι servicers προχώρησαν σε συναινετικές ρυθμίσεις προς αποπληρωμή συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ για πάνω από 140.000 οφειλέτες.

Η πλειονότητα των ρυθμίσεων αφορoύσε δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές (μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια).

Αναλυτικότερα, για το σύνολο του 2023, το ποσόν των 4,5 δισ. ευρώ αφορούσε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,9 δισ. ευρώ αφορούσε  δάνεια τραπεζικών ιδρυμάτων. Για το έτος 2023, το 83% των δανείων σε ρύθμιση περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, με βάση τα στοιχεία της ΓΓΧΤΔΙΧ, κατά το 2023 έγιναν περισσότερες από 13.000 ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, με τις Εταιρείες Διαχείρισης να εγκρίνουν 73% των σχετικών προτάσεων ρύθμισης, και την πλειοψηφία των αιτήσεων να αφορά σε οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024