Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόκκινα δάνεια: Οι αλλαγές που έρχονται για funds και servicers

Κόκκινα δάνεια: Οι αλλαγές που έρχονται για funds και servicers

Στο αυριανό υπουργικό η πρεμιέρα του νέου νομοσχεδίου για τους διαχειριστές οφειλών και τις ρυθμίσεις.

Στα χέρια του πρωθυπουργού παραδίδεται και επίσημα το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, και όπως είχε γράψει ο ΟΤ, βάζει κανόνες σε διαχειριστές οφειλών και funds.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, θα συζητηθεί σκοτεινός το νομοσχέδιο του υπουργείου για τους servicers, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την αγορά δανείων.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Όπως είχε γράψει και ο ΟΤ, περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το νέο σχέδιο νόμου το οποίο βάζει σε τάξη τη αγορά διαχείρισης – απαίτησης  των κόκκινων δανείων.

Μετά τις αρρυθμίες, και ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης των οφειλετών, το νομοσχέδιο φέρνει  αναβάθμιση  των πληροφοριακών συστημάτων των funds. Δηλαδή, μέσω πλατφόρμας θα μπορούν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Το υπουργείο αναμένεται να δώσει χρόνο στις εταιρείες προκείμενου  να γίνουν οι προσαρμογές των συστημάτων σχετικά με την ενημέρωση.

Το σχέδιο, θα ενσωματώσει, επίσης, την κοινοτική οδηγία 2167/2021, η οποια τέθηκε σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 και πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 2023.

Βελτιώσεις στις ρυθμίσεις οφειλών – Δάνεια και από μη τραπεζικά ιδρύματα

Αναμένονται επίσης βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό μηχανισμός ως το κύριο εργαλείο ρύθμισης των οφειλών μέσω βιώσιμων ρυθμίσεων, ώστε  επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανασάνουν, όμως ταυτόχρονα αναμένεται να «κλείσει την πόρτα» σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Το σχέδιο θα ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία 2167/2021, που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 2023

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει επίσης διεύρυνση του πλαισίου για τις μικροπιστώσεις, με βασικό στόχο την πρόσβαση στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που κρίνονται μη επιλέξιμοι από τις τράπεζες. Το νέο πλαίσιο θα διευκολύνει την είσοδο μη τραπεζικών ιδρυμάτων στην ελληνική αγορά για τη χορήγηση δανείων ανω των 25.000 ευρώ. Αυτά τα μη τραπεζικά ιδρύματα θα είναι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το πλαίσιο

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για τους servicers:

οι servicers  θα υποχρεούνται να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες που σήμερα δεν δίνουν για: το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες..

Θα προβλέπονται επίσης ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες.

Σκοπός είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα γίνεται με αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των οφειλετών. Το νέο πλαίσιο θα επιβάλλει στις εταιρείες διαχείρισης συγκεκριμένες υποχρεώσεις και επιπλέον των εν λόγω κοινοτικων κανόνων εισάγονται και  πρόσθετες διατάξεις εθνικού δικαίου με σκοπό τη μέγιστη προστασία των δικαιωμάτων των οφειλετών.

Ορίζεται εκτενής  πληροφόρηση για την οφειλή του δανειολήπτη, γεγονός που σημαίνει τη δημιουργία βάσης δεδομένων από τους servicers.
Οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να υποβάλλουν στον επόπτη, που θα οριστεί, τα αναλυτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τα παράπονα και τις ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ποινές, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και περαίωση της οφειλής.

Υποχρεώσεις

Ο βασικός άξονας των υποχρεώσεων των servicers θα είναι η  κοινοτική οδηγία 2167/2021 που προβλέπει:

• τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών τόσο καταναλωτικών, όσο και επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών χειρισμού παραπόνων

• πληροφορίες προς τους δανειολήπτες σχετικά με την αγορά του δανείου τους από το fund

• τους όρους της συμφωνίας τους με τον αγοραστή του δανείου

• τήρηση αρχείων

• την διακράτηση κεφαλαίων πελατών

• την εξωτερική ανάθεση σε τρίτους, και

• τη συμμόρφωση εκ μέρους των funds με ορισμένες υποχρεώσεις που επιβάλλονται σε αυτούς βάσει της οδηγίας και, εάν τα κράτη μέλη απαιτούν, της εθνικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2023 αυξήθηκε η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων από funds και servicers. Το ποσό ανέρχεται σε 71,164 δισ. ευρώ , από 70,494 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια που διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 670 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2023.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024