Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Apple: Η δύσκολη μάχη με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Apple: Η δύσκολη μάχη με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο κίνδυνος «απόσπασης προσοχής» που ενδέχεται να την απομακρύνει από τους μελλοντικούς της στόχους

Η αντιμονοπωλιακή αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Apple θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τα επιχειρηματικά βήματα της εταιρείας. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση κερδίσει, η εταιρεία θα μπορούσε να αναγκαστεί να δώσει σε τρίτες εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση σε λειτουργίες του iPhone, όπως το Apple Wallet, να βελτιώσει τη συμβατότητα με ανταγωνιστικές συσκευές και ακόμη και να επιτρέψει καταστήματα εφαρμογών τρίτων στο iOS.

Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) θα δυσκολευτεί να αποδείξει ότι η Apple έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, και ακόμη κι αν επικρατήσει σε κάποιο βαθμό, η εταιρεία πιθανότατα θα ασκήσει έφεση για την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τελικά, η Apple ενδέχεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, αλλά γενικά θεωρείται απίθανο να αλλάξουν ριζικά οι εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η Apple «δεν έχει βγει στο ξέφωτο». Η αντιμονοπωλιακή δράση θα μπορούσε να εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για την εταιρεία από το να δώσει στους χρήστες πρόσβαση σε διαφορετικά καταστήματα εφαρμογών ή να τερματίσει τη συζήτηση για τις λειτουργίες της υπηρεσίας των μηνυμάτων.

Θα μπορούσε τελικά να βλάψει την ικανότητα της εταιρείας να συλλάβει το επόμενο κύμα τεχνολογικής καινοτομίας, όπως ακριβώς η αντιμονοπωλιακή μήνυση εναντίον της Microsoft στα τέλη της δεκαετίας του 1990 «καταβρόχθισε» πόρους σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και κόστισε στην Microsoft την ευκαιρία να κυριαρχήσει στην αγορά smartphone.

Απόσπαση προσοχής τη χειρότερη στιγμή

Η βιομηχανία της τεχνολογίας βρίσκεται στη δίνη μιας τεράστιας αναταραχής χάρη στην έκρηξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει πολλά στην OpenAI, δημιουργό του ChatGPT, είναι πλέον η πλουσιότερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, αφήνοντας την Apple στη δεύτερη θέση.

Η Nvidia από την άλλη πλευρά έχει καβαλήσει ένα απίστευτο κύμα επιτυχίας με τα έσοδα να εκτοξεύονται από τις πωλήσεις των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της. Την ίδια ώρα κάθε εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ ασχολείται με το πώς μπορεί να ενσωματώσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, είτε πρόκειται για υλικό προϊόν είτε για λογισμικό.

Ενώ ήδη συμβαίνουν όλα αυτά η Apple αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές της λειτουργίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο προσεχές συνέδριο προγραμματιστών WWDC τον Ιούνιο. Επιπλέον, η Apple εργάζεται για τη συνεχή ανάπτυξη και υποστήριξη της μάσκας Vision Pro AR/VR, που ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσει ως η νέα μορφή υπολογιστών.

Αλλά οι αντιμονοπωλιακές αγωγές είναι μακροχρόνιες, χρονοβόρες υποθέσεις που μπορούν να καταναλώσουν τον χρόνο των στελεχών, απομακρύνοντάς τους από σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Υπάρχει κάποιο προηγούμενο για αυτή τη γραμμή σκέψης. Ο συνιδρυτής της Microsoft και πρώην διευθύνων σύμβουλος Μπιλ Γκέιτς κατηγόρησε την απόσπαση της προσοχής που προκάλεσε η αντιμονοπωλιακή μάχη της δικής του εταιρείας με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποτυχία του να εισβάλει και να κυριαρχήσει στην αγορά των smartphone. Η Microsoft συμβιβάστηκε το 2001, ανοίγοντας τα Windows σε ανταγωνιστικά προγράμματα περιήγησης και web υπηρεσίες.

Η Microsoft κυκλοφόρησε τελικά τη δική της εκδοχή smartphone, το Windows Phone, φτάνοντας ακόμη και στην εξαγορά της Nokia για 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν κατάφερε να μπει με αξιώσεις στη συγκεκριμένη αγορά και ακολούθως αποφάσισε να επικεντρωθεί στην επιχείρησή της στο cloud.

Η ζημιά στο brand της Apple

Ένας παρατεταμένος δικαστικός αγώνας θα μπορούσε επίσης να βλάψει την προσεκτικά διαμορφωμένη δημόσια εικόνα της Apple.

Η Apple έχει δημιουργήσει ισχυρούς ακόλουθους σε όλο τον κόσμο χάρη στην ποιότητα υλικού, το εύχρηστο λογισμικό και την εξυπηρέτηση πελατών της. Αλλά μια μακρά νομική διαμάχη και αρνητικοί τίτλοι θα μπορούσαν να θέσουν αυτή την εικόνα σε κίνδυνο.

Η Apple είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών στον κόσμο με μια συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση υπηρεσιών. Και σίγουρα, το iPhone είναι μια από τις πιο εμβληματικές συσκευές που κατασκευάστηκαν ποτέ, αλλά το συναίσθημα των καταναλωτών μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, και αυτό σίγουρα θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματικό για την Apple.

Η αντιμονοπωλιακή αγωγή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια και η Apple είναι βέβαιο ότι θα αντισταθεί όσο το δυνατόν πιο επιθετικά. Και ενώ έχει ξεπεράσει μεγάλες καταιγίδες στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών μαχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εταιρεία θα φύγει από αυτή τη μάχη αλώβητη.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024