Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Apple: Προσφυγή των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές στα smartphone

Apple: Προσφυγή των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές στα smartphone

H εταιρεία κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι περιορίζει την πρόσβαση ανταγωνιστικών εφαρμογών σε κάποιες λειτουργίες των iPhone.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 15 αμερικανικές πολιτείες προσέφυγαν την Πέμπτη κατά της Apple κατηγορώντας τη ότι εκμεταλλεύεται την υψηλή ζήτηση για ta iPhone προκειμένου να χτυπήσει τον ανταγωνισμό και να ανεβάσει τις τιμές για τις υπηρεσίες της.

Η προσφυγή έρχεται να προστεθεί στο πρόστιμο των 1,8 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε πρόσφατα στην Ευρώπη για καταστολή του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες μουσικής.

Ακόμα, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Ψηφιακές Αγορές υποχρέωσε την εταιρεία να επιτρέψει ανταγωνιστικά καταστήματα εφαρμογών στο iPhone και το iPad, πέρα από το δικό της App Store που χρεώνει προμήθεια 30%.

Τώρα, η αμερικανική Δικαιοσύνη βάζει στο στόχαστρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple, η οποία αφενός επιβάλλει υψηλές χρεώσεις, αφετέρου δεν δίνει σε ανταγωνιστικές εταιρείες λογισμικού πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες των iPhone.

«Οι καταναλωτές δεν θα έπρεπε να πληρώνουν περισσότερα επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία»

Για παράδειγμα, οι δημιουργοί εφαρμογών δεν έχουν πάντα πρόσβαση στους αισθητήρες της συσκευής, ενώ η λειτουργία ανέπαφων πληρωμών συνεργάζεται μόνο με το Apple Pay.

Στόχος της νέας προσφυγής είναι να υποχρεωθεί η Apple να ανοίξει το iPhone στον ανταγωνισμό.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δεν μάσησε τα λόγια του για την Apple (Reuters)

Υψηλές τιμές

Ακόμα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την Apple ότι καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της για να κερδίζει περισσότερα από τους καταναλωτές, τις εταιρείες λογισμικού, τους δημιουργούς περιεχομένου, τους εκδότες και τις μικρές επιχειρήσεις.

«Οι καταναλωτές δεν θα έπρεπε να πληρώνουν περισσότερα επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

«Αν μείνει χωρίς απάντηση, η Apple θα συνεχίσει να ισχυροποιεί το μονοπώλιό της στα smartphone» είπε.

Η αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσι, έκτασης 88 σελίδων, εστιάζεται στην «απελευθέρωση των αγορών smartphone από την αντι-ανταγωνιστική και αποκλειστική συμπεριφορά της Apple και την αποκατάσταση του ανταγωνισμού για μείωση των τιμών των smartphone, μείωση των χρεώσεων για τους δημιουργούς και τη διατήρηση της καινοτομίας στο μέλλον».

Το κείμενο κατηγορεί μάλιστα την Apple ότι κάνει τα προϊόντα της χειρότερα για τους καταναλωτές προκειμένου να αποκλείσει τον ανταγωνισμό.

Παραθέτει μάλιστα πέντε περιπτώσεις που η Apple εφάρμοσε μεθοδεύσεις για να καταπνίξει νέες τεχνολογίες που θα αύξαναν τον ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων εφαρμογές για ψηφιακά πορτοφόλια.

Για παράδειγμα, η Apple κατηγορείται ότι εμπόδισε ανταγωνιστικές εφαρμογές μηνυμάτων να λειτουργούν απρόσκοπτα στο iPhone, καθώς και ότι οι πολιτικές του App Store για τις υπηρεσίες gaming βλάπτουν τον ανταγωνισμό.

Από την πλευρά της, η Apple απέρριψε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νομική ήττα θα περιόριζε την ικανότητά της να δημιουργεί προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Η εταιρεία υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι περιορίζει την πρόσβαση σε κάποιες λειτουργίες του iPhone και ορισμένα δεδομένα χρηστών για λόγους ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024