Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Apple: Ευρωπαϊκό αντιμονοπωλιακό πρόστιμο άνω των 1,8 δισ. για την υπόθεση Spotify

Apple: Ευρωπαϊκό αντιμονοπωλιακό πρόστιμο άνω των 1,8 δισ. για την υπόθεση Spotify

H εταιρεία απαγόρευε στις υπηρεσίες μουσικής να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερες συνδρομές που μπορούν να βρουν εκτός του App Store.

Πρόστιμο άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στην Apple, η οποία προσπάθησε να καταπνίξει τον ανταγωνισμό απαγορεύοντας στο Spotify και άλλες υπηρεσίες μουσικής να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερες συνδρομές που μπορούν να εξασφαλίσουν εκτός του App Store.

Η απόφαση δικαιώνει τη σουηδική Spotify, η οποία υπέβαλε καταγγελία το 2019 για τους περιορισμούς της Apple και την προμήθεια 30% που χρεώνει για αγορές που πραγματοποιούνται μέσω του δικού της καταστήματος εφαρμογών.

Είναι η πρώτη φορά που η Apple τιμωρείται με πρόστιμο από την ΕΕ

«Για μια δεκαετία η Apple έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά για τη διανομή υπηρεσιών streaming μουσικής μέσω του App Store» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία έχει κηρύξει πόλεμο στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για τις μονοπωλιακές πρακτικές της.

«Το έκανε εμποδίζοντας τις εταιρείες λογισμικού να ενημερώνουν τους καταναλωτές για εναλλακτικές, φθηνότερες υπηρεσίες μουσικής που διατίθενται εκτός του οικοσυστήματος της Apple. Αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ» είπε.

Από την πλευρά της, η Apple χαρακτήρισε το πρόστιμο αδικαιολόγητο και προανήγγειλε προσφυγή στα δικαστήρια.

«Η απόφαση ελήφθη παρά την αποτυχία της Επιτροπής να αποκαλύψει αξιόπιστες ενδείξεις βλάβης για τους καταναλωτές και αγνοεί την πραγματικότητα μιας αγορά που ανθεί, είναι ανταγωνιστική και αναπτύσσεται ταχύτατα» υποστήριξε η εταιρεία.

«Ο κύριος υπέρμαχος αυτής της απόφασης –και μεγαλύτερος ωφελούμενος- είναι η Spotify, εταιρεία με έδρα τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. H Spotify έχει τη μεγαλύτερη εφαρμογή streaming μουσικής στον κόσμο και συναντήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερες από 65 φορές στη διάρκεια της έρευνας» ανακοίνωσε.

Πρόσθεσε ότι η Spotify δεν πληρώνει προμήθεια στην Apple, καθώς πουλά συνδρομές μέσω του δικτυακού τόπου της και όχι μέσω του App Store.

Το πρόστιμο έρχεται λίγο αφότου τέθηκε σε πλήρη ισχύ η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η οποία περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες για την διασφάλιση του ανταγωνισμού και σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλει προδιαγραφές συμβατότητας μεταξύ ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Τον Ιανουάριο, η Apple προχώρησε σε αλλαγές των κανόνων λειτουργίας του App Store στην ΕΕ ώστε να επιτρέπονται πληρωμές ακόμα και εκτός του καταστήματος εφαρμογών.

Η Spotify χαρακτήρισε τότε τις αλλαγές «φάρσα» και επέμεινε ότι συνεχίζει να επιβαρύνεται οικονομικά από τις χρεώσεις της Apple.

Είναι η πρώτη φορά που η Apple τιμωρείται με πρόστιμο από την ΕΕ, αν και το 2020 κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 1,1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Στο εφετείο το ποσό αναθεωρήθηκε σε μόλις 372 εκατ.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024