Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταγγέλλει την ισραηλινή επίθεση κατά των παρατηρητών της UNIFIL

ΟΗΕ: Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταγγέλλει την ισραηλινή επίθεση κατά των παρατηρητών της UNIFIL

Πηγές ασφαλείας σύμφωνα τόσο με το Al Manar όσο και με το Al Mayadeen αναφέρουν πως για την επίθεση ευθύνεται ισραηλινό drone. Ο πρεσβευτής της Χιλής βρίσκεται με την τραυματισμένη αξιωματικό.

Η εκπρόσωπος της UNIFIL, υπηρεσίας του ΟΗΕ στον Λίβανο, Αντρέα Τενέντι ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιωτικοί παρατηρητές και ένας βοηθός λιβανικής γλώσσας που βρίσκονταν σε πεζή περιπολία κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη κοντά στη θέση τους, προσθέτοντας ότι οι τραυματίες απομακρύνθηκαν για ιατρική περίθαλψη.

Ο Τενέντι τόνισε ότι η UNIFIL διερευνούσε την προέλευση της έκρηξης. Σύμφωνα με δύο πηγές ασφαλείας του Al Manar του Λιβάνου, αλλά και του Al Mayadeen, οι παρατηρητές της UNIFIL τραυματίστηκαν από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Τρεις είναι καλά στην υγεία τους και ένας σοβαρά. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Χιλιανή παρατηρήτρια και ο Λιβανέζος διερμηνέας είναι ελαφρά τραυματισμένοι.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός πως η περιπολία του ΟΗΕ ήταν ούτως ή άλλως άοπλη και δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν.

Η Μπλε Γραμμη δείχνει τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπου η ομάδα του ΟΗΕ περιπολούσε από την Λιβανέζικη πλευρά.

Καταδικάζει ο Λίβανος την επίθεση στο έδαφός του εναντίον κυανόκρανων

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα τηλεφώνημα στον διοικητή της UNIFIL, υποστράτηγο Αρόλντο Λαζάρο Σάενς, στο οποίο καταδίκασε και εξέφρασε τη λύπη και την αλληλεγγύη του για τη στόχευση οχήματος της UNIFIL από το Ισραήλ σήμερα το πρωί. Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων κατήγγειλε, με ανακοίνωσή του, «τη στοχοποίηση περιπόλου της UNTSO, η οποία οδήγησε στον τραυματισμό 4 ατόμων, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

Το υπουργείο τόνισε ότι «η επίθεση αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως όσον αφορά τη στοχοποίηση των προστατών της ειρήνης που είναι υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών, και έρχεται μετά από μια σειρά στοχοποιήσεων δημοσιογράφων, τραυματιοφορέων, παιδιών, γυναικών και αμάχων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων, Abdallah Bou Habib, επικοινώνησε με τον Διοικητή της UNIFIL, Υποστράτηγο Arlando Lazaro, στον οποίο εξέφρασε την καταγγελία και την καταδίκη του για το περιστατικό, καλώντας «τις χώρες που ενδιαφέρονται για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια να διασφαλίσουν την ασφάλεια του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, να προστατεύσουν τους αμάχους και να παρέμβουν γρήγορα για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η Χιλιανή ταγματάρχης Αντονιέτα Ντουράν σε διαφήμιση του στρατού της Χιλής για την εγγραφή στις τάξεις του.

Τι γνωρίζουμε για τους τραυματίες

Οι τραυματίες είναι από τη Χιλή, την Αυστραλία, την Νορβηγία και τον Λίβανο. Ο διερμηνέας από τον Λίβανο είναι καλά στην υγεία του.

Στην κεντρική φωτογραφία εικονίζεται η Χιλιανή ταγματάρχης Αντονιέτα Ντουράν. Η αξιωματικός του πυροβολικού, με δευτερεύουσα ειδίκευση ως πιλότος ελικοπτέρου για κακή της τύχη είχε ζητήσει να βρεθεί στην Μπλε γραμμή του Λιβάνου το 2023, πριν την 7η Οκτωβρίου και το αίτημά της πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτώβρη.

Τα υπουργεία εξωτερικών, Άμυνας ή οι αρχές της Αυστραλίας δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις. Το Reuters επικοινώνησε με το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανέφερε πως και το μέλος της Νορβηγίας είναι ελαφρά τραυματισμένο.

Sports in

Ποιος είναι ο λόγος που ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην «Aleksandar Nikolić Hall» με τη Μακάμπι

Ο λόγος που τα δύο παιχνίδια των playoffs της EuroLeague ανάμεσα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό θα γίνουν στη γνωστή «Χάλα Πιονίρ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024