Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάτρα: «Αποποίηση ευθυνών σχολείου και Δήμου» - Τι καταγγέλλει ο δικηγόρος του μαθητή που υπέστη ηλεκτροπληξία

Πάτρα: «Αποποίηση ευθυνών σχολείου και Δήμου» – Τι καταγγέλλει ο δικηγόρος του μαθητή που υπέστη ηλεκτροπληξία

Ο Δήμος «τα ρίχνει» στο σχολείο και το σχολείο σε «βάνδαλο» μαθητή - «Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την προστασία των μαθητών», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Αποποίηση ευθυνών, τόσο από τον Δήμο όσο και το σχολείο, για την ηλεκτροπληξία σε σχολείο που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή σε έναν 17χρονο μαθητή στα Δεμένικα της Πάτρας, καταγγέλλει ο δικηγόρος της οικογενείας του ανήλικου. Θυμίζεται ότι ο μαθητής είχε έρθει σε επαφή με γυμνό καλώδιο από φωτιστικό ασφαλείας στις 28/03.

Ο κ. Γιώργος Κουραχάνης μιλά τόσο για «προσπάθεια αποποίησης ευθυνών και στοχοποίηση της σχολικής κοινότητας» από τον Δήμο όσο και από την πλευρά του σχολείου, καθώς μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας φέρονται να ρίχνουν την ευθύνη για το σπασμένο φωτιστικό σε μαθητή της Γ’ Γυμνασίου για βανδαλισμό της εγκαταστάσης φωτισμού εκτάκτου ανάγκης.

Ευτυχώς όμως δεν τραυματίστηκε σοβαρά και έιναι καλά στην υγεία του. Η οικογένειά του ωστόσο κινήθηκε νομικά, ενώ για το συμβάν έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο δικηγόρος στο flamis.gr:

«Προκαλούν αλγεινή εντύπωση τα αστραπιαία αντανακλαστικά που επέδειξε η Διεύθυνση Αυτεπιστασίας, Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού Οδών, Κτιρίων, Συντήρησης, Κλιματισμού και Αντικεραυνικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων, της οποίας προΐσταται η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αυτεπιστασίας Αικατερίνη Σίμου, σχετικά με το περιστατικό της ηλεκτροπληξίας που υπέστη ο μαθητής Γ΄ Γυμνασίου την 28/03/2024 στο σχολικό συγκρότημα Δεμενίκων εν ώρα λειτουργίας αυτού, με την οποία διαπιστώνεται πρωτοφανής προσπάθεια αποποίησης ευθυνών. Δίχως καν να έχει ξεκινήσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα παράξει πόρισμα επί της υποθέσεως αυτής, όλως ατυχώς και πρώιμα η ανωτέρω εποπτεύουσα Αρχή του Δήμου Πατρέων φέρεται να προβαίνει σε δηλώσεις στον τοπικό τύπο φωτογραφίζοντας και στοχοποιώντας την σχολική κοινότητα και δή τους μαθητές ως μοναδικούς υπευθύνους του συμβάντος θεωρώντας ως δεδομένο ότι επρόκειτο για βανδαλισμό που πραγματοποιήθηκε από αυτούς.

Ακόμα και έτσι όμως, σε περίπτωση βανδαλισμού, οφείλουν οι αρμόδιοι φορείς να τηρούν και να εφαρμόζουν το πρωτόκολλο ασφαλείας κατά την παρουσία των μαθητών στο χώρο του σχολείου, να τηρούν πιστά τις κείμενες διατάξεις για τη διασφάλιση της προστασίας των μαθητών, με την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος και να μην απεκδύονται τις ευθύνες τους.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η ανεπίσημη τοποθέτηση των σχολικών παράγοντων, μέσω δημοσιευμάτων, που εκτιμούν πως τα αίτια του περιστατικού αυτού ήταν η παρεκκλίνουσα έως και παραβατική συμπεριφορά μαθητή της Γ’ Γυμνασίου, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε ζημιά στις εγκαταστάσεις φωτισμού εκτάκτου ανάγκης. Ακόμα και αν ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αληθής αυτομάτως γεννάται το εύλογο ερώτημα σε τις ενέργειες προέβη η Διεύθυνση του σχολείου προκειμένου να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός του οιουδήποτε κινείται στους χώρους του σχολείου.

Να θυμίσουμε λοιπόν στους σχολικούς παράγοντες ότι καθημερινά ορίζονται εκπαιδευτικοί, που αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερίας, έχουν την ευθύνη για την επιτήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και της αποχώρησής τους από το σχολείο, την ώρα των διαλειμμάτων, καθώς και τη μέριμνα για την προστασία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Θα περίμενε κανείς από τους επίσημους παράγοντες μία πιο ανθρώπινη προσέγγιση του θέματος και όχι μία αγωνιώδη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών.

Το σχολείο ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, χώρος πνευματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών οφείλει να είναι ένας ασφαλής χώρος, με όλους τους εποπτεύοντες παράγοντες της σχολικής κοινότητας να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή, παρεμβαίνοντας προληπτικά και κατασταλτικά όπου και όταν απαιτείται, προς αποφυγή περιστατικών, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Το σχολείο οφείλεται να είναι ασφαλής χώρος για τα παιδιά μας»!

O 17χρονος μαθητής είχε μιλήσει μια μέρα μετά το ατύχημα στο Live News και περιέγραψε τα όσα συνέβησαν όταν τον χτύπησε ρεύμα από γυμνό καλώδιο. «Σχόλαγα εκείνη την ώρα και υπήρξε ένας βανδαλισμός στο φωτιστικό. Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου. Το είχα δει κρεμασμένο δύο ημέρες εκεί το καλώδιο. Δεν είμαι σίγουρος πότε έγινε. Το φως ήταν σίγουρα σπασμένο. Ήμουν με ένα φίλο μου και κατέβαινα εκείνη την ώρα», ανέφερε.

Στο νοσοκομείο ο μαθητής

Ο μαυθητής ακούμπησε το γυμνό καλώδιο με το χέρι του και υπέστη ηλεκτροπληξία, αλλά για καλή του τύχη η επαφή με το καλώδιο ήταν αστραπιαία και σε σημείο που απέφυγε ηλεκτροπληξία σε σοβαρό βαθμό.

O μαθητής ένιωσε το ρεύμα να τον διαπερνά και να καίγεται το σώμα του. Οι συμμαθητές του τρόμαξαν, ειδοποιήθηκε άμεσα η Διεύθυνση του Σχολείου, οι γονείς του και ο 17χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του Ρίου το οποίο εφημέρευε. Οι γιατροί του έκαναν όλες τις εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν έχει υπάρξει βλάβη σε κάποιο όργανο, χωρίς όμως να προκύψει κάτι σοβαρό.

Ο μαθητής τώρα είναι καλά στην υγεία του και την υπόθεση έχει αναλάβει ο δικηγόρος της οικογένειας.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024