Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς εργαζόμενους η Γερμανία – Σε 1,8 εκατ. οι κενές θέσεις

Χωρίς εργαζόμενους η Γερμανία – Σε 1,8 εκατ. οι κενές θέσεις

Νέος νόμος για μετανάστες με πιστοποιημένες ειδικότητες

Στα 1,8 εκατομμύρια εκτιμούν Γερμανικά Επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) ότι φτάνουν οι κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία των 83 εκατ. κατοίκων και για το λόγο αυτό το Βερολίνο έχει βάλει μπροστά οργανωμένο σχέδιο προσέλκυσης εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό.

Από την Κολομβία μέχρι τις Φιλιππίνες και την Ινδία η χώρα αναζητά ειδικούς με πιστοποιήσεις για να δουλέψουν στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση με νέα νομοθετική ρύθμιση κάνει από τις αρχές αυτού του μήνα πιο εύκολη τη μετανάστευση τέτοιων εργαζομένων

Για να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους και από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία άλλαξε ξανά φέτος τη νομοθεσία περί μετανάστευσης. Με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2024 προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιλογή διαμονής στη χώρα για αλλοδαπούς βάσει πρακτικής εργασιακής εμπειρίας. Πλέον άτομα από τρίτες χώρες, πλην ΕΕ, θα μπορούν να εργαστούν στη Γερμανία εάν έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια εργασιακή εμπειρία και διαθέτουν τίτλο επαγγελματικής ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναγνωρίζεται από το κράτος στη χώρα καταγωγής τους.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάεσερ και ο υπουργός Εργασίας Χιουμπέρτους Χέιλ χαρακτήρισαν τους νέους κανονισμούς ως σημαντικό πυλώνα για την αντιμετώπιση του κενού δεξιοτήτων στη Γερμανία. «Μειώνουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και κάνουμε τη Γερμανία πιο ελκυστική για ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους», υποστήριξε η Φάεσερ.

Σαφάρι από τη Νότια Αμερική μέχρι τις Φιλιππίνες

Οι ανάγκες για εργαζομένους είναι τόσες που αντιπροσωπεία από τη Γερμανία επισκέφτηκε πρόσφατα την Κολομβία για να ενισχυθεί η συνεργασία και να δελεαστούν ειδικευμένοι εργάτες. Της αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο ειδικός επίτροπος της χώρας για θέματα μετανάστευσης, Γιόακιμ Σταμπ. Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φάεσερ έκανε λόγο για προσπάθεια μείωσης της παράνομης και ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών.

“Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες νέων εργαζομένων από την Κολομβία που θα ήθελαν να εργαστούν προσωρινά ή μόνιμα στη Γερμανία”, δήλωσε ο Σταμπ. «Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία, ειδικά για επαγγέλματα με έλλειψη στη Γερμανία, να προσελκύσουν νέους εξειδικευμένους εργαζόμενους με κίνητρα» για δουλειά, είπε.

Τον Δεκέμβριο η Φάεσερ υπέγραψε συμφωνία μετανάστευσης με τη Γεωργία. Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2024 παρόμοια συμφωνία στενής συνεργασίας με το Μαρόκο. Προγραμματίζονται επίσης συμφωνίες με την Κένυα, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

Μεγάλες ανάγκες στον κλάδο υπηρεσιών

Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν εκτός από την παραγωγή και τις πωλήσεις και στις υπηρεσίες. Με πολλές θέσεις στην υγειονομική περίθαλψη να παραμένουν κενές, η Γερμανία έχει στραφεί προς τις Φιλιππίνες για να προσελκύσει νοσοκόμες και νοσοκόμους. Για το λόγο αυτό ο ίδιος ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φέρντιναρντ Μάρκος Τζούνιορ στο Βερολίνο με τον ηγέτη της Γερμανίας να αναφέρει πως οι Φιλιππίνες «έχουν έναν θησαυρό από καλά καταρτισμένους εργάτες»,

Ο Σολτς επεσήμανε ότι η εργασιακή συνεργασία με το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ένας σημαντικός τομέας για τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι θέλει να σημειώσει πρόοδο εδώ με «πολύ συγκεκριμένο τρόπο». Ο Μάρκος από την πλευρά του έκανε κι αυτός λόγο για το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας στη Γερμανία από τις Φιλιππίνες προβλέποντας ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αριθμού αυτού. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 6.000 Φιλιππινέζοι νοσοκόμοι και νοσοκόμες που εργάζονται στη Γερμανία.

Προσέγγιση έχει γίνει και σε αριθμό από τους 43.000 φοιτητές από την Ινδία που σπουδάζουν στη Γερμανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ξένων φοιτητών στη χώρα, από τον οποίο το Βερολίνο ελπίζει να αντλήσει εργατικό δυναμικό σε σειρά κλάδων για να καλύψει τις ελλείψεις.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024