Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο εθισμός των χωρών της Δύσης στα φτηνά εργατικά χέρια

Ο εθισμός των χωρών της Δύσης στα φτηνά εργατικά χέρια

Η μετανάστευση τρέχει τώρα δύο έως τρεις φορές πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα

Καθώς η μετανάστευση φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως, δημιουργείται μια συζήτηση μεταξύ των οικονομολόγων σχετικά με το εάν ορισμένες βιομηχανίες εξαρτώνται υπερβολικά από τα «ξένα χέρια».

Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λένε ότι η προσέλκυση ξένων εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση έχει καταστεί απαραίτητη, καθώς ο τοπικός πληθυσμός γερνάει και το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται.

Στην επαρχία του Ουισκόνσιν, ο John Rosenow λέει στην Washington Post ότι είναι αδύνατο να βρεις ντόπιους να δουλέψουν στο γαλακτοκομικό του αγρόκτημα 1.000 στρεμμάτων.

Βασίζεται σε 13 Μεξικανούς μετανάστες, από οκτώ σε 10 πριν από μια δεκαετία. Αυτό του επέτρεψε να αποφύγει τις δαπανηρές επενδύσεις σε ρομπότ που μπορούν να βοηθήσουν στο αρμέγισμα των αγελάδων, όπως έκαναν ορισμένοι άλλοι γαλακτοπαραγωγοί.

«Έχουμε πολύ καλούς ανθρώπους», λέει ο Rosenow. Όσον αφορά την εργασία των μεταναστών, «Είμαι σίγουρος ότι αν ήθελα να διπλασιάσω την απασχόληση, θα μπορούσα να το κάνω μέσα σε μια εβδομάδα».

Για ορισμένους οικονομολόγους, ωστόσο, η εξάρτηση από εισαγόμενους εργαζομένους πλησιάζει σε ανθυγιεινά επίπεδα σε ορισμένα μέρη, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και βοηθώντας τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν την αναζήτηση πιο βιώσιμων λύσεων για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Αυτές οι λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στον αυτοματισμό ή πιο ριζικές αναδιαρθρώσεις όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι οποίες είναι επώδυνες αλλά μπορεί να είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, λένε αυτοί οι οικονομολόγοι.

Δημογραφική… άβυσσος

Η συζήτηση είναι πιθανό να θερμανθεί περαιτέρω καθώς οι δυτικές κοινωνίες πλησιάζουν σε μια δημογραφική άβυσσο. Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται στις προηγμένες οικονομίες. Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συρρικνωθεί κατά ένα πέμπτο έως το 2050, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz.

Υπάρχουν τρόποι για να αντισταθμιστεί αυτή η τάση, όπως η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων εργαζομένων να καθυστερήσουν τη συνταξιοδότηση. Αλλά η εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού είναι συχνά η ευκολότερη επιλογή, δεδομένης της προσφοράς διαθέσιμων εργαζομένων σε μέρη όπως η Λατινική Αμερική ή η Αφρική.

Η μετανάστευση παρέχει επίσης μια βιασύνη οικονομικής ανάπτυξης καθώς οι μετανάστες ενισχύουν τους πληθυσμούς και ξοδεύουν χρήματα, ακόμη και όταν προκαλεί πλήγμα από συντηρητικές ομάδες, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η μετανάστευση τρέχει τώρα δύο έως τρεις φορές πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα σε μεγάλες χώρες προορισμού, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Γερμανίας και του Η.Β.

Τα τρία τέταρτα των αγροτών και το 30% των εργαζομένων στις κατασκευές και τα ορυχεία στις ΗΠΑ σήμερα είναι μετανάστες. Συνολικά, οι μετανάστες αποτελούσαν το 18% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ το 2021, σε σύγκριση με το 16% μια δεκαετία νωρίτερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μια λέσχη πλούσιων κυρίως χωρών με έδρα το Παρίσι.

Παρά το γεγονός ότι υποσχόταν επί δεκαετίες να περιορίσει τη μετανάστευση, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει μια έκρηξη από την έξοδό του από την ΕΕ το 2020, καθώς οι επιχειρήσεις αγωνίζονται για υπαλλήλους. Περισσότερο από το 27% των νοσηλευτών της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας είναι από το εξωτερικό σήμερα, από περίπου 14% το 2013. Στη Γερμανία, περίπου το 80% των εργαζομένων στα σφαγεία είναι μετανάστες, εκτιμούν τα συνδικάτα.

Αναζητώντας τις ισορροπίες

Είναι δύσκολο να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της επιτρεπόμενης μετανάστευσης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δυναμισμού στις γηρασμένες χώρες, και της αποφυγής της υπερβολικής εξάρτησης. Σε πολλές βιομηχανίες, δεν υπάρχει προφανής εναλλακτική για τους αλλοδαπούς εργάτες.

Η Anna Boucher, εμπειρογνώμονας στον τομέα της παγκόσμιας μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, λέει ότι κάποια μετανάστευση με χαμηλή ειδίκευση είναι πιθανώς απαραίτητη βραχυπρόθεσμα λόγω ελλείψεων δεξιοτήτων. Χωρίς αυτό, ορισμένες υπηρεσίες παιδικής μέριμνας στην Αυστραλία θα κλείσουν και τα λαχανικά θα πέθαιναν στα χωράφια.

Η οικονομική έρευνα υποδηλώνει ότι μια εισροή μεταναστών υψηλής ειδίκευσης, όπως επιστήμονες και μηχανικοί, μπορεί πραγματικά να αυξήσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και να ενισχύσει τους μισθούς των τοπικών εργαζομένων και τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Το αίνιγμα του κρεοπώλη της Γερμανίας

Οι συζητήσεις εντείνονται επίσης στη Γερμανία, όπου οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κρεοπωλείων στους πρόποδες του Μέλανα Δρυμού, εξαρτώνται περισσότερο από την εισαγόμενη εργασία.

Οι νέοι δεν θέλουν πια να εκπαιδεύονται ως κρεοπώλες, λένε οι τοπικές επιχειρήσεις, γιατί είναι άδοξη δουλειά, με χαμηλές αμοιβές. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι ένας λόγος για τον οποίο ο αριθμός των κρεοπωλείων μειώθηκε κατά προσέγγιση στο μισό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Αναρωτιόμαστε, πού είναι το όριο; Είμαστε εταιρεία εργασίας; Δεν ξέρουμε πού είναι το ανώτατο όριο», είπε ο von Ungern-Sternberg.

Το πρόγραμμα ωφελεί επίσης τους καταναλωτές συμβάλλοντας στη διατήρηση του κόστους των κρεοπωλών σε χαμηλά επίπεδα. Στα σύνορα της Ελβετίας, όπου οι Ινδοί εργαζόμενοι δεν είναι διαθέσιμοι, το κρέας κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024