Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Περιορισμούς στη φοιτητική βίζα φέρνουν τα μέτρα για τη μετανάστευση το 2024 - Τι αλλάζει

Βρετανία: Περιορισμούς στη φοιτητική βίζα φέρνουν τα μέτρα για τη μετανάστευση το 2024 – Τι αλλάζει

Οι εξαγγελλόμενοι περιορισμοί του πρωθυπουργού Σούνακ υποστηρίζονται και από το Εργατικό Κόμμα

Τα νέα περιοριστικά μέτρα, που τίθενται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024 και αφορούν στους ξένους φοιτητές στη Βρετανία, προκαλούν πλήγμα στην αποκαλούμενη «βιομηχανία» της χώρας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι διεθνείς φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν πλέον να φέρουν εξαρτώμενα άτομα με τη φοιτητική τους βίζα, εκτός εάν σπουδάζουν σε μεταπτυχιακό ερευνητικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, από τις 17 Ιουλίου οι ξένοι φοιτητές δεν επιτρέπεται πλέον να αλλάζουν την φοιτητική τους βίζα σε βίζα εργασίας, εκτός εάν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους.

Ακόμη όμως και σε αυτή τη περίπτωση, εάν δηλαδή ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και αποκτήσουν βίζα εργασίας, σύμφωνα με τους νέους ισχύοντες κανόνες μετανάστευσης, τα εξαρτώμενα άτομα κατόχων βίζας «εξειδικευμένου εργαζόμενου» θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση από τη χώρα καταγωγής τους.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ξένοι φοιτητές με βίζα σπουδών μπορούν να εργάζονται μόνο 20 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου και απεριόριστες ώρες κατά τις επίσημες περιόδους διακοπών.

Οι εξαγγελλόμενοι περιορισμοί του Ρίσι Σούνακ υποστηρίζονται και από το Εργατικό Κόμμα, παρότι την ίδια στιγμή τον κατηγορεί ότι έχει «αποτύχει πλήρως να αντιμετωπίσει τα προβλήματα δεξιοτήτων και της αγοράς εργασίας που υπονομεύουν την ανάπτυξη και αυξάνουν τη μετανάστευση», όπως δήλωσε η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, Υβέτ Κούπερ.

Οι συνέπειες του Brexit

Το 2021/22 σημειώθηκε μεγάλη μείωση (40%) στις αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αριθμός των αιτούντων που έγιναν δεκτοί στην ΕΕ μειώθηκε κατά 50%, μετά τις αλλαγές στις απαιτήσεις βίζας και στη χρηματοδότηση για τους συγκεκριμένους φοιτητές.

Οι αιτήσεις της ΕΕ για το 2022/23 μειώθηκαν κατά 24% επιπλέον και η αποδοχή κατά 29% – στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την αναδιοργάνωση του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 1994.

Από το 2016/17 (τη χρονιά του Brexit) σημειώθηκε πτώση των εισακτέων από χώρες της ΕΕ, που παραδοσιακά έστελναν μεγάλο αριθμό φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός από τη Ρουμανία μειώνεται κατά 70%, την Πολωνία 66%, την Ελλάδα 66%, την Κύπρο 58%, τη Γερμανία 52% και την Ιταλία 51%.

Αιτία θεωρείται η αλλαγή των κανόνων μετά το Brexit, σύμφωνα με τους οποίους οι νέοι φοιτητές που φτάνουν από την ΕΕ, για να ξεκινήσουν μαθήματα από τον Αύγουστο του 2021 και μετά, δεν είναι πλέον επιλέξιμοι για το καθεστώς του «εγχώριου σπουδαστή», πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουν διεθνή δίδακτρα, ενώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε για σπουδαστικά δάνεια.

Οι σπουδαστές, που ξεκίνησαν μαθήματα στις τις 31 Ιουλίου 2021 ή πριν από αυτή τηγν ημερομηνία, παραμένουν επιλέξιμοι για υποστήριξη για τη διάρκεια των σπουδών τους.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024