Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ρώσων σε ενεργειακούς πόρους

Ουκρανία: Μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ρώσων σε ενεργειακούς πόρους

Οι Ουκρανοί έδωσαν εντολή για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και επέβαλαν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Ένας υπόγειος χώρος αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία δέχθηκε επίθεση την Κυριακή όπως μεταδίδει το Reuters, στο πλαίσιο του τελευταίου κύματος ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αξιωματούχοι αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση σε πόλεις, διέταξαν εισαγωγές και επέβαλαν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Πλεονέκτημα έχει η Ρωσία και στην αγορά σιτηρών.

Την ώρα που ο πόλεμος έχει αναζωπυρωθεί για τα καλά, η κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz της Ουκρανίας ανέφερε την επίθεση στον χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS), αλλά πρόσθεσε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου στους καταναλωτές δεν επηρεάστηκε. Ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Ολεξέι Τσερνίσωφ , δήλωσε ότι ο εξοπλισμός που υπέστη ζημιές κατά την επίθεση επισκευάζεται.

«Η κατάσταση δεν θα επηρεάσει κρίσιμα τις λειτουργίες του UGS, καθώς το αέριο αποθηκεύεται βαθιά κάτω από το έδαφος»

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές, με τις μεγαλύτερες δυσκολίες στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία προχώρησε σε εισαγωγές ενέργειας και «πάγωσε» τις εξαγωγές

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας και οι διανομείς δήλωσαν ότι η Ουκρανία αύξησε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και σταμάτησε τις εξαγωγές μετά την πρόσφατη σειρά ρωσικών επιθέσεων, κατά τις οποίες ο κορυφαίος παραγωγός ενέργειας DTEK έχασε το 50% της δυναμικότητάς του.

Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, επικεφαλής της Ukrenergo, η οποία διαχειρίζεται τις γραμμές μεταφοράς της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το τελευταίο κύμα επιθέσεων προκάλεσε ζημιές ύψους τουλάχιστον 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ρωσία επιτέθηκε σε ουκρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς την Παρασκευή, προκαλώντας σημαντικές διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, ενώ ενεργειακές εγκαταστάσεις σε τρεις ουκρανικές περιοχές δέχθηκαν επίσης επίθεση νωρίς την Κυριακή.

Ουκρανοί βρίσκουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών.

Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για να ανταπεξέλθει η Ουκρανία στη ζήτηση

Ο Ζελένσκι, στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του την Κυριακή, δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι του Χάρκοβο, που αποτελεί συχνό στόχο ρωσικών επιθέσεων, είναι χωρίς αξιόπιστη ηλεκτροδότηση. Το δίκτυο είχε αποκατασταθεί σε άλλα σημεία, είπε. Δήλωσε ότι στο Χάρκοβο ίσχυαν «αυστηρά χρονοδιαγράμματα» για τη χρήση του ρεύματος. Η DTEK, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ότι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος είχαν επιβληθεί στο λιμάνι της Οδησσού.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού Όλεχ Κίπερ, σε μια ανάρτηση λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, δήλωσε ότι τμήματα της πόλης ήταν χωρίς ρεύμα μετά από ζημιές στις υποδομές που προκλήθηκαν από μια νέα νυχτερινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν επί τόπου, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Για την τρέχουσα ημέρα, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπονται σε 14.900 μεγαβατώρες (MWh). Δεν αναμένονται εξαγωγές». Η Ουκρανία εισήγαγε 3.300 MWh μια ημέρα πριν από την επίθεση στις 22 Μαρτίου, με εξαγωγές 2.148 MWh. «Οι απώλειες (από την επίθεση της Παρασκευής) έχουν ήδη εκτιμηθεί και ο όμιλος DTEK έχει χάσει το 50% της παραγωγικής του ικανότητας, μπορούμε να πούμε αυτή την πληροφορία επίσημα», δήλωσε ο Σέρχιι Κοβαλένκο, επικεφαλής της εταιρείας διανομής Yasno, στην δημόσια τηλεόραση.

Ο Κοβαλένκο δήλωσε ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε δύο τμήματα του ενεργειακού συστήματος – την παραγωγή και τη διανομή, πλήττοντας τόσο θερμικά όσο και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. «Ο εχθρός χτύπησε σκληρά στους κόμβους του δικτύου και στους μετασχηματιστές», είπε.

Από την επίθεση στην υδροηλεκτρική εγκατάσταση της Ζαπορίζια.

Ακόμα μια επιχείριση σε ενεργειακή εγκατάσταση, αυτή τη φορά στο Λβιβ

Το υπουργείο ανέφερε ότι η Ρωσία επιχείρησε την Κυριακή να πλήξει μια κρίσιμη εγκατάσταση ενεργειακής υποδομής στην περιοχή του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία. «Ο εξοπλισμός έπιασε φωτιά και η εγκατάσταση απενεργοποιήθηκε. Δεν υπήρξαν θύματα», ανέφερε το υπουργείο.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής Λβιβ, Μαξίμ Κοζίτσκι, δήλωσε αργότερα ότι οι πυροσβέστες χρειάστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Το υπουργείο ανέφερε ότι οι γραμμές ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Κιέβου υπέστησαν ζημιές και 1.400 νοικοκυριά σε δύο οικισμούς έχασαν το ρεύμα.

Ο Τσερνίσοφ της Naftogaz δήλωσε ότι η εταιρεία του εργάζεται επί του παρόντος για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των επιπτώσεων των ρωσικών επιθέσεων. Το μεγαλύτερο μέρος της αποθηκευτικής ικανότητας φυσικού αερίου της Ουκρανίας βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας και μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024