Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Κερδίζει τον παγκόσμιο πόλεμο των σιτηρών

Ρωσία: Κερδίζει τον παγκόσμιο πόλεμο των σιτηρών

Ενώ η Ουκρανία πασχίζει να εξαγάγει τα προϊόντα της, η Μόσχα «κλειδώνει» νέες αγορές στον Τρίτο Κόσμο

Η μεγάλη παραγωγή της Ρωσίας και όχι τα φθηνά σιτηρά της Ουκρανίας που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή ήπειρο ευθύνεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες.

Αυτό υποστηρίζει το Politico, εξηγώντας ότι η παραγωγή σιτηρών της Μόσχας καταγράφει ρεκόρ και τα προϊόντα της εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πώς η Ρωσία κερδίζει τον παγκόσμιο πόλεμο των σιτηρών

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις εξαγωγές τροφίμων της, ιδίως τις εξαγωγές σιταριού, ως μια μορφή ήπιας ισχύος» δηλώνει η Caitlin Welsh, διευθύντρια του Προγράμματος Παγκόσμιας Ασφάλειας Τροφίμων και Νερού στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και συν-συγγραφέας ενός πρόσφατου εγγράφου σχετικά με την αυξανόμενη κυριαρχία της Ρωσίας στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές εις βάρος της Ουκρανίας.

Με τη βοήθεια των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η Ρωσία έχει καλλιεργήσει πρωτοφανείς ποσότητες σιταριού τα τελευταία δύο χρόνια τις οποίες πούλησε σε χαμηλή τιμή στην παγκόσμια αγορά.

Πίεση στο Κίεβο

Η κίνηση αυτή έχει αντιστρέψει την έκρηξη των τιμών των σιτηρών, οδηγώντας τες στα προπολεμικά επίπεδα που είναι ασύμφορα για τους αγρότες σε χώρες όπως η Πολωνία. Σημειώνεται ότι εδώ και μήνες οι Πολωνοί αγρότες αντιδρούν στις πιέσεις που υφίστανται αποκλείοντας τα σύνορα με την Ουκρανία. Οι αποκλεισμοί αυτοί αποτελούν έναν νέο πονοκέφαλο για το Κίεβο, που αναζητούσε εναγωνίως εναλλακτική οδό για την εξαγωγή των σιτηρών του μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως σημειώνει το Politico, ο διαμαρτυρίες έχουν απειλήσει την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της Πολωνίας, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να προχωρήσει σε μια επίθεση γοητείας για να πείσει άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ για την ανάγκη περιορισμού των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών στο μπλοκ – πιο πρόσφατα κέρδισε την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δέχεται επίσης πυρά από τους αγρότες στην πατρίδα του.

Ενόσω όμως τη συζήτηση στην ΕΕ μονοπωλεί το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών, αρκετές χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, συνεχίζουν να αγοράζουν φθηνά ρωσικά σιτηρά.

Πλέον με την παρότρυνση της Πολωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και άλλων ανατολικών χωρών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επιβάλει εκ νέου δασμούς στις εισαγωγές από τη Ρωσία, γεγονός που θα διπλασιάσει ουσιαστικά την τιμή τους και θα συντρίψει τη ζήτηση.

Ωστόσο, οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν την κίνηση αυτή περισσότερο ως αντιπερισπασμό παρά ως πραγματική λύση στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, δεδομένου του σχετικά χαμηλού μεριδίου της αγοράς της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν οι εισαγωγές.

Κίνηση-ματ από τη Μόσχα

Αντί να τσακώνονται για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι ουκρανικές ή οι ρωσικές εισαγωγές στους αγρότες, οι χώρες της ΕΕ θα ήταν καλύτερο να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει τα δικά της γεωργικά προϊόντα για να αποτρέψουν την παγκόσμια κυριαρχία της Ρωσίας, ιδίως στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, υποστηρίζουν αναλυτές.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Κίεβο. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ιδέα ότι η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει στις παραδοσιακές αγορές της σε τρίτες χώρες προκειμένου να πιέσει τη Ρωσία», υποστηρίζει ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος της χώρας, Taras Kachka. «Αυτό είναι απολύτως σαφές και το κάνουμε ήδη».

Στο μεταξύ η Μόσχα, ενώ συνεχίζει επί δύο και πλέον χρόνια τον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργεί συμμαχίες ανακατευθύνοντας τεράστιες ποσότητες σιτηρών σε περιοχές του τρίτου κόσμου. Τον τελευταίο χρόνο, η Μόσχα έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους δωρεάν σιτηρών σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κερδίζοντας την εύνοια των τοπικών καθεστώτων τα οποία βοήθησε να αποτρέψουν το ξέσπασμα εμφύλιων ταραχών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ άλλωστε έχει υπογράψει επικερδείς συμφωνίες με τη Βραζιλία, το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, των οποίων οι σοδειές έχουν αποδεκατιστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η Ρωσία εξάγει μόνο δύο προϊόντα στην Αφρική: δημητριακά και όπλα», δηλώνουν αναλυτές. «Οι αφρικανικές χώρες γίνονται κλειδί για τη Μόσχα λόγω της αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσής της».

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024