Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ισχυρότερη κάρτα γραφικών του κόσμου… κοστίζει 40 χιλιάδες δολάρια!

Η ισχυρότερη κάρτα γραφικών του κόσμου… κοστίζει 40 χιλιάδες δολάρια!

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της νέας αρχιτεκτονικής Blackwell είναι ότι προφανώς "μειώνει το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας έως και 25 φορές

Η Nvidia αποκάλυψε επίσημα την GPU επόμενης γενιάς, με την κωδική ονομασία Blackwell, δίνοντάς μας μια γεύση από την τεχνολογία που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την RTX 5090. Ωστόσο, ίσως να θέλετε να περιορίσετε τον ενθουσιασμό σας αν ελπίζατε να ακούσετε περισσότερα για το μέλλον των καρτών γραφικών GeForce, καθώς η κεντρική παρουσίαση της GTC επικεντρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις φιλοδοξίες της εταιρείας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Και παρόλο που μοιάζει με μια κανονική κάρτα γραφικών, δεν είναι. H κατασκευή της στοχεύει στην τεχνητή νοημοσύνη και στους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων. Εξ ου και η υψηλή τιμή της, περίπου 30.000 με 40.000 δολάρια. Δεν είναι κάτι εύκολο να επιτευχθεί, και είναι ίσως η πιο ισχυρή στον κόσμο.

Δεν είναι μυστικό ότι η Nvidia επενδύει πλέον σε κάτι περισσότερο από την καλύτερη κατηγορία καρτών γραφικών και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο επιχειρηματικό της ενδιαφέρον

H Blackwell B200 GPU, της Nvidia έχει ακραία απόδοση 20 petaflops FP4 υπολογισμών, ενσωματώνοντας περισσότερα από 208 δισεκατομμύρια transistors!

Η εκπαίδευση ενός μοντέλου 1,8 τρισεκατομμυρίων παραμέτρων θα απαιτούσε προηγουμένως 8.000 GPU Hopper και 15 μεγαβάτ ενέργειας, υποστηρίζει η Nvidia. Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia λέει ότι 2.000 GPU Blackwell μπορούν να το κάνουν καταναλώνοντας μόλις τέσσερα μεγαβάτ.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της νέας αρχιτεκτονικής Blackwell είναι ότι προφανώς «μειώνει το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας έως και 25 φορές» σε σύγκριση με την H100 (την υπάρχουσα λύση AI της Nvidia). Μέσω της χρήσης των NVLink server racks, ο κατασκευαστής καρτών γραφικών σκοπεύει να εξοπλίσει εταιρείες όπως η Google και η Microsoft με εκατοντάδες Blackwell chips, με λύσεις όπως το «DGX Superpod» που υποστηρίζουν έως και 288 CPUs, 576 GPUs και 240TB μνήμης.

Πάντως ό,τι χρειάζεστε για την αναβάθμιση του υπολογιστή σας θα τα βρείτε όλα στο SHOPFLIX.gr και θα έρθουν στην ώρα τους στην πόρτα σας σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν μένετε.

Tώρα, που το SHOPFLIX γιορτάζει τα 2α γενέθλιά του κάνει ΔΩΡΟ τα μεταφορικά για όλα τα καλάθια από 40€ και μέχρι 35 κιλά! Και μην ξεχνάτε, 5€ κουπόνι για την επόμενη αγορά σε κάθε παραγγελία!

Δεν σταματούν όμως εκεί! Γιατί αν κάνετε όλες τις μεγάλες σας αγορές στο SHOPFLIX με κάρτα Visa,  κόστους πάνω από 1000€ σας επιστρέφει 100€ κατευθείαν στην κάρτα σας για να συνεχίσετε τις αγορές σας στο SHOPFLIX!

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024