Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεχάστε τις Magnificent Seven… έρχονται οι Electric Eleven και θα ταράξουν τις αγορές

Ξεχάστε τις Magnificent Seven… έρχονται οι Electric Eleven και θα ταράξουν τις αγορές

Ποιες εταιρείες είναι στο κλαμπ των Electric Eleven

Tο Χόλυγουντ φαίνεται ότι έχει εμπνεύσει αρκετές φορές τους αναλυτές αγορών, δίνοντας τους κωδικές ονομασίες σε κάθε τάση που μπορεί να υποδηλώνει μια μεγάλη αλλαγή πορείας. Εσχάτως, οι «7 υπέροχες» (Magnificent Seven) της Wall Street βρίσκονταν στα χείλη πολλών επενδυτών, όχι μόνο για τις μεμονωμένες επιδόσεις τους, αλλά και για τη μεγάλη ώθηση που έδωσαν στην αμερικανική αγορά.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η τάση των Magnificent Seven παρέρχεται σταδιακά και αναδύεται ένα νέο «μάντρα»… οι Electric Eleven», μια νέα ομάδα μετοχών που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους τεχνολογικούς γίγαντες «Magnificent Seven» όσον αφορά την απόδοση της τιμής της μετοχής.

Ο όρος αποδίδεται σε έναν εξαιρετικά αναγνωρισμένο αναλυτή του κλάδου της τεχνολογίας στις ΗΠΑ, τον Mark Mahaney, επικεφαλής έρευνας στην επενδυτική τράπεζα της Νέας Υόρκης Evercore, την οποία οι Financial Times ονόμασαν τράπεζα “Goldman North”. Ο Mahaney καλύπτει μετοχές του Διαδικτύου για 25 χρόνια και ήταν επί 17 χρόνια στην κορυφαία τριάδα των αναλυτών από το Institutional Investor για την έρευνά του.

Όπως και οι μετοχές Magnificent Seven, και οι 11 εταιρείες στο καλάθι του E11 είναι εταιρείες τεχνολογίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Ειδικότερα, οι “Electric 11” είναι οι: Alphabet, Meta Platforms, Netflix, Shopify, Spotify Technology, Uber Technologies, Airbnb, Amazon.com, DoorDash, The Trade Desk και Booking Holdings.

Τρεις από τους τιτάνες της τεχνολογίας στην ομάδα «Electric Eleven», οι Amazon, Alphabet και Meta, βρίσκονται επίσης και στο γκρουπ των Magnificent Seven. Οι άλλες τέσσερις είναι η Apple, Tesla, NVIDIA και Microsoft.  Την ίδια ώρα, ίσως λιγότερο γνωστές στους επενδυτές είναι η καναδική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify, η υπηρεσία παράδοσης φαγητού DoorDash, η πλατφόρμα αγοράς διαφημίσεων The Trade Desk και το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο Booking Holdings.

Οι εκτιμήσεις

Στις Electric Eleven, οι καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα είναι η Meta με άνοδο 39,8%, το DoorDash με άνοδο 35,3% και το Spotify με 35%. Την πιο αδύναμη απόδοση έχει η Booking Holdings, με πτώση 1,9%. Αλλά σύμφωνα με τον Mahaney το γκρουπ αναμένεται να έχει άνοδο 20% για τα επόμενα δύο χρόνια. «Είναι μια ομάδα υψηλής ποιότητας», ανέφερε.

«Υπάρχει μια συζήτηση για το ποιοι θα είναι οι νικητές τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε ο Mahaney, εκτιμώντας ότι το καλύτερο παράδειγμα εταιρείας που έχει αναπτύξει με επιτυχία την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τις υπηρεσίες της τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι η Meta (το Facebook).

«Έχω δει αυτή τη δραματική επιτάχυνση στον ρυθμό ανάπτυξής της λόγω των αναπτύξεων AI. Για μένα, είναι ένα παράδειγμα του αν η Meta μπορεί να το κάνει, και άλλες εταιρείες μπορούν επίσης», πρόσθεσε.

Ο αντίλογος

Βέβαια, παρά την εξαιρετική απόδοση των μετοχών της τεχνητής νοημοσύνης λόγω του ενθουσιασμού για την πιθανή ευρεία εφαρμογή, ορισμένοι είναι δύσπιστοι σχετικά με την ικανότητα επιλογής των πρωτοπόρων στον εκκολαπτόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ένας από αυτούς είναι ο Terry Smith του Fundsmith Equity fund.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές τον Ιανουάριο, ο διαχειριστής κεφαλαίων, ο οποίος επιβλέπει assets άνω των 22,7 δισ. λιρών, εξέφρασε την αμφιβολία ότι οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν τους νικητές από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και εκτίμησε ότι οι πρώιμοι «νικητές» μπορεί να μην είναι και πολύ ένα success story.

Άλλες ανησυχίες σχετικά με την επένδυση σε μετοχές που σχετίζονται με το Al περιλαμβάνουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο που θέτει η Κίνα, της οποίας η διάθεση για τσιπ ημιαγωγών υποστηρίζει τέτοιες εταιρείες. Εάν η ζήτηση από την Κίνα υποχωρήσει ή παρεμποδιστεί με οποιονδήποτε τρόπο μετά από πολιτική παρέμβαση, θα μπορούσε να βλάψει τα ονόματα της τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Άλλα ζητήματα με τις μετοχές τεχνολογίας περιλαμβάνουν πιθανή έλλειψη διαφοροποίησης στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτών λόγω της υπερβολικής έκθεσης στο θέμα. Οι Magnificent Seven, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν τώρα λίγο περισσότερο από το 27% του δείκτη S&P 500.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024