Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει στους 143 – Πόσοι ήταν οι δράστες;
Ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα αυξήθηκε σε 143, δήλωσε το Σάββατο η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του Russia Today και του κρατικού σταθμού Rossiya Segodnya.
Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνέλαβε 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων υπόπτων για συμμετοχή στο μακελειό με πυροβολισμούς που σκότωσε 143 ανθρώπους σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, την πιο θανατηφόρα επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια.
Η αστυνομία συνέλαβε 11 υπόπτους -μεταξύ των οποίων και τους τέσσερις ενόπλους που εμπλέκονται άμεσα στην πραγματοποίηση της φονικής επίθεσης- μετά από καταδίωξη με αυτοκίνητο στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας.
Το ISIS του Khorasan που ανέλαβε την ευθύνη ευθύνεται για πολλές επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας δήλωσε ότι οι φερόμενοι ως δράστες είχαν επαφές στην Ουκρανία και κατευθύνονταν προς τα σύνορα. «Μετά τη διάπραξη της τρομοκρατικής επίθεσης, οι εγκληματίες σκόπευαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν τις κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά», δήλωσε η FSB. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως συνελήφθησαν 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Αυτοσχέδιο μνημείο έχει δημιουργηθεί κοντά στο σημείο της επίθεσης αλλά και σε άλλες περιοχές της Μόσχας.
Τι είναι ασφαλές να αναφερθεί μέχρι στιγμής
Η προεδρία της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Κίεβο «δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση«, ενώ οι στρατιωτικές της υπηρεσίες πληροφοριών χαρακτήρισαν το περιστατικό «ρωσική προβοκάτσια» και κατηγόρησαν τις ειδικές υπηρεσίες της Μόσχας ότι βρίσκονται πίσω από αυτό.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα το ISIS-K ή ISIS του Khorasan ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι μαχητές της επιτέθηκαν σε «μεγάλη συγκέντρωση» στα περίχωρα της Μόσχας και «αποσύρθηκαν με ασφάλεια στις βάσεις τους».
Οι επιτιθέμενοι ντυμένοι με στολές παραλλαγής εισήλθαν στο κτίριο, άνοιξαν πυρ και πέταξαν χειροβομβίδες ή εμπρηστικές βόμβες. Βίντεο έδειξαν εικόνες από φλόγες και μαύρο καπνό να βγαίνει από την αίθουσα. Τρία ελικόπτερα συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ρίχνοντας νερό στον γιγαντιαίο συναυλιακό χώρο που μπορεί να χωρέσει αρκετές χιλιάδες άτομα και έχει φιλοξενήσει κορυφαίους διεθνείς καλλιτέχνες.

Ο Πούτιν δήλωσε πως όλοι οι δράστες έχουν συλληφθεί, όμως αυτή η πληροφορία έρχεται σε αντίθεση με αυτές από πηγές των σωμάτων ασφαλείας.
Θύματα από σφαίρες, φωτιά και αναθυμιάσεις
Δεκάδες άνθρωποι κρύφτηκαν πίσω από καθίσματα στην αίθουσα ή έσπευσαν προς τις εισόδους του υπογείου ή της οροφής για να γλιτώσουν από τις σφαίρες. Πολλοί γλίτωσαν από τις σφαίρες και έχασαν την ζωή τους από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις. Πληροφορίες από την Ρωσική εθνοφρουρά στο Telegram έκαναν λόγο για 10 νεκρούς που βρέθηκαν στην τουαλέτα που κρύβονταν και πέθαναν από τις αναθυμιάσεις. Άλλοι κατέφυγαν ψηλότερα, όμως μέρος της οροφής κατέρρευσε συνέπεια της πυρκαγιάς.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε δηλώσει δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση ότι υπήρχε κίνδυνος «εξτρεμιστές» να στοχεύουν μαζικές συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Η ρωσική πλευρά αναφέρει πως κάλεσαν την πρεσβεία στη Μόσχα να δώσει περισσότερα στοιχεία για το επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, που όμως η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως δεν παραδόθηκαν. Η Ρωσία πίστεψε πως οι ΗΠΑ ήθελαν να σπείρουν τον τρόμο στο εσωτερικό της και το αντιμετώπισε ως «ψυχολογικό πόλεμο».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. «Ο πρόεδρος ευχήθηκε σε όλους ταχεία ανάρρωση και μετέφερε την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς», ανέφερε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Τατιάνα Γκολίκοβα σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Όπως σημείωσε, «όλοι οι δράστες βρέθηκαν και συνελήφθησαν». Αρχικά οι δράστες αναφέρθηκε πως είναι μίνιμουμ 5 και έφταναν έως τους 20. Από τους 11 υπόπτους μόνο οι τέσσερις σχετίζονται με την επίθεση.
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
- Το Μεξικό θα υποβάλει μηνυτήριες αναφορές στις ΗΠΑ για θανάτους πολιτών του που σκοτώθηκαν από την ICE
- Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τη Γαλλία: Ο Μπόνο απέκρουσε πέναλτι του Εμπαπέ (vid)
- Χάαλαντ: «Αν δείτε τι συμβαίνει στη Νορβηγία, θα καταλάβετε ότι δεν είναι η συνηθισμένη εικόνα της χώρας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

















![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442