Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To BBC ταξιδεύει στην Ικαρία και αποκαλύπτει το μυστικό της μακροζωίας

To BBC ταξιδεύει στην Ικαρία και αποκαλύπτει το μυστικό της μακροζωίας

Το BBC ταξιδεύει στην Ικαρία, ο τόπος που οι άνθρωποι ζουν 100 χρόνια και χωρίς άγχος

Για ακόμα μια φορά ο διεθνής τύπος στρέφει την προσοχή του στα ελληνικά νησιά και ειδικά σε ένα από τα αγαπημένα του θέματα: την μακροζωία στο νησί της Ικαρίας.

Ως μία από τις πέντε χαρακτηρισμένες «Μπλε Ζώνες» στον κόσμο, η Ικαρία, ένα μικρό ελληνικό νησί στο ανατολικό Αιγαίο, έχει χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών σε σύγκριση με άλλα μέρη και οι περισσότεροι από τους 8.000 κατοίκους της έχουν μερικά από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, γράφει το BBC, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Φάτε φασόλια και ζήστε περισσότερο: Ένας λόγος για τον οποίο πολλοί Ικαριώτες ζουν μέχρι τα 100».

Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο των Ικαριωτών ζει πάνω από 90 χρόνια και παράγοντες όπως οι ισχυροί κοινωνικοί και οικογενειακοί δεσμοί, η άσκηση και ο μεσημεριανός ύπνος, θεωρείται ότι είναι οι κύριοι λόγοι που οι κάτοικοι του νησιού είναι… αιωνόβιοι.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι βεβαίως και η διατροφή.

Όπως και η μεσογειακή διατροφή , η Ικαριακή διατροφή περιλαμβάνει υγιεινά λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες και τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Είναι εξαιρετικά φυτικής προέλευσης, με ξηρούς καρπούς, δημητριακά, πατάτες, όσπρια, λαχανικά και σπόρους, ενώ το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή πρόσθετου λίπους. Το γιαούρτι και το τυρί, τα ψάρια, τα πουλερικά και το κόκκινο κρασί καταναλώνονται με μέτρο, ενώ το κόκκινο κρέας περιορίζεται σε λίγες μόνο φορές το μήνα.

Η διατροφή με αυτόν τον τρόπο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η νηστεία και τα φασόλια

Στο νέο της βιβλίο μαγειρικής, The Ikaria Way, η Ελληνοαμερικανίδα σεφ Diane Kochilas προσφέρει έναν «οδικό χάρτη» για όσους θέλουν να ενσωματώσουν στη ζωή τους πτυχές της μεσογειακής διατροφής, εμπνευσμένες από το πώς τρώνε οι κάτοικοι της Ικαρίας.

Οι χορτοφαγικές τροφές που βρίσκονται στην Ικαρία δεν είναι μόνο υγιεινές και χορταστικές, αλλά και πρακτικές. Πρώτον, στο νησί, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, κάποιοι εξακολουθούν να ακολουθούν το ημερολόγιο της νηστείας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και, ως εκ τούτου, δεν τρώνε κρέας σε ορισμένες εποχές του χρόνου, όπως τη Σαρακοστή.

Τα συστατικά που βρίσκονται στο βιβλίο μαγειρικής της Kochilas είναι άφθονα και στην Ικαρία – όπως γιαούρτι, αποξηραμένα φρούτα, μέλι, θαλασσινό αλάτι, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φρέσκα βότανα, δημητριακά, σκόρδο και διάφορα όσπρια.

Τα φασόλια είναι ψηλά στη λίστα στο The Ikaria Way και η Kochilas και πρωταγωνιστούν σε πιάτα όπως η λεμονάτη φρέσκια φάβα με αγκινάρες, ταχίνι και γιαούρτι, αποξηραμένη φάβα στιφάδο κόκκινα φασόλια με νιφάδες καυτερής πιπεριάς και φρέσκα βότανα και καραμελωμένα φασόλια γίγαντες με κουρκουμά.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024