Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τα αναβολικά - Οι αθλητές, τα γυμναστήρια και τα καταστήματα σε επαρχιακές πόλεις

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τα αναβολικά – Οι αθλητές, τα γυμναστήρια και τα καταστήματα σε επαρχιακές πόλεις

Τουλάχιστον από το 2018 το κύκλωμα διακινούσε ανεξέλεγκτα αναβολικές ουσίες και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις όλης της χώρας

Μια γυναίκα και δύο άντρες φέρεται να είναι τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος που διακινούσε παράνομα αναβολικά και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, ακόμα και για τη στυτική δυσλειτουργία ενώ την ομάδα του κυκλώματος συμπληρώνουν ένας ιδιοκτήτης γυμναστηρίου και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος συμπληρωμάτων διατροφής.

Πρόκειται για τα πέντε άτομα συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας σε Γιαννιτσά, Βέροια, Χαλκιδική, Λάρισα και Άργος.

Το κύκλωμα

Μετά από πολύμηνες έρευνες, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αναλάβει την υπόθεση σε συνεργασία με τη Europol, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ κατάφεραν χαρτογραφήσουν πλήρως τις διαδρομές που ακολουθούσαν τα παράνομα και επικίνδυνα για τη δημόσια φαρμακευτικά σκευάσματα από τους προμηθευτές, του πωλητές και μεταπωλητές και τους πελάτες καταναλωτές.

Όπως προέκυψε τα τρία αρχηγικά μέλη είχαν αναπτύξει σχέσεις με άτομα σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαικές χώρες και συγκεκριμένα την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Λετονία και την Πολωνία από τις οποίες έκαναν τις εισαγωγές των αναβολικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Πλαστές συσκευασίες και ψεύτικες διευθύνσεις

Προκειμένου να καλύπτουν τα ίχνη τους αλλά και να εμφανίζουν τα προϊόντα τους ως νόμιμα είχαν εξασφαλίσει και την προμήθεια πλαστών συσκευασιών με στοιχεία νόμιμων φαρμακοβιομηχανιών, στα οποία τοποθετούσαν τα παράνομα σκευάσματα καθώς και πλαστές ταινίες γνησιότητας του Ε.Ο.Φ.

Η περεταίρω διακίνηση γινόταν με εταιρείες ταχυμεταφορών δηλώνοντας ψευδή στοιχεία αποστολέα και διευθύνσεις.

Η διακίνηση του μεγαλύτερου όγκου των παράνομων σκευασμάτων γινόταν μέσω ενός γυμναστήριο και ενός καταστήματος πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής, ιδιοκτησίας μελών της οργάνωσης.

Μάλιστα στους χώρους όπου αποθήκευαν τα παράνομα σκευάσματα είχαν τοποθετήσει συστήματα τηλεόρασης-κάμερες.

Η διακίνηση

Μέσω αυτών των καναλιών το κύκλωμα είχε αναπτύξει ένα μεγάλο πελατολόγιο με εν ενεργεία και πρώην αθλητές, κυρίως από τον χώρο του ποδοσφαίρου, της σφαιροβολίας και κυρίως του bodybuilding.

Επίσης το κύκλωμα προμήθευε τα παράνομα σκευάσματα σε ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, εταιρείες εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής και οργάνων γυμναστικής κ.α. που με τη σειρά τους τα πωλούσαν στους δικούς τους πελάτες.

Από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκαν σκευάσματα του κυκλώματος σε πόλης της επαρχίας όπως σε Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Γιαννιτσά, Άργος, Χίος, Κιλκίς και Σπάρτη.

Ωστόσο η δράση του δεν περιοριζόταν μόνο εντός των συνόρων. Κατά τις έρευνες που έγιναν εντοπίστηκαν δεκάδες δέματα έτοιμα προς αποστολή στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες όπως Γερμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Βέλγιο, Φινλανδία και Γαλλία.

Το «μαύρο» χρήμα

Εκτός από την διακίνηση και πώληση των αναβολικών, το κύκλωμα ακολουθούσε και ειδικές μεθόδους απόκρυψης προέλευση των εσόδων που αποκόμιζαν από τη συστηματική παράνομη δραστηριότητά.

Μάλιστα επεδίωκαν τη νομιμοποίηση του «μαύρου χρήματος» χρησιμοποιώντας χρηματοπιστωτικές εταιρείες του εξωτερικού.

Όπως αναφέρθηκε μεταξύ των μελών του κυκλώματος αλλά και των πελατών περιλαμβάνονται πρώην και εν ενεργεία αθλητές.

Οι αθλητές, τα γυμναστήρια και τα καταστήματα

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των πελατών της οργάνωσης, περιλαμβάνονται 5 εν ενεργεία και πρώην αθλητές ποδοσφαίρου, σφαιροβολίας και σωματικής διάπλασης, 3 ιδιοκτήτες γυμναστηρίων – χώρων άθλησης και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο από τους προαναφερόμενους αθλητές καθώς και σε ένα μέλος της οργάνωσης είχαν επιβληθεί ποινές αποκλεισμού από τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ αφού σε ελέγχους που είχαν γίνει βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση αναβολικών.

Ειδικότερα μεταξύ των μελών του κυκλώματος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στη Βέροια, με τα αρχικά Γ.Ν και ιδιοκτήτης καταστήματος με συμπληρώματα διατροφής στη Χαλκιδική, με τα αρχικά Ν.Μ.

Μεταξύ των πελατών του κυκλώματος φέρεται να ήταν αθλητής της σφαιροβολίας με τα αρχικά Κ.Ζ στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών, αθλητής bodybuilding με τα αρχικά Α.Ζ, και ένας ποδοσφαιριστής με τα αρχικά Α.Κ , γνωστός στις μικρές κατηγορίες, όπου έπαιζε για χρόνια.

Πέρα από τα αναβολικά και τα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα μέλη του κυκλώματος διακινούσαν και ακατέργαστη κάνναβη ενώ σε χώρους που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν όπλα και σφαίρες.

Sports in

Βασιλιάς Φελίπε και Λετίθια: Κλείνουν 20 χρόνια γάμου και ποστάρουν οικογενειακές φωτογραφίες – Οι «ψίθυροι» απιστίας

Το βασιλικό ζεύγος είχε ενωθεί με τα δεσμά του γάμου το 2004 στον καθεδρικό ναό Almudena στη Μαδρίτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024