Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί Κινέζοι μισούν τον πλουσιότερο Κινέζο

Γιατί Κινέζοι μισούν τον πλουσιότερο Κινέζο

Η αυτοκρατορία εμφιαλωμένου νερού του πλουσιότερου ανθρώπου της Κίνας αντιμετωπίζει ένα εθνικιστικό μποϊκοτάζ γιατί δεν είναι… αρκετά κινέζικη

Ο Ζονγκ Σανσάν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, αντιμετωπίζει ένα κύμα εθνικιστικών επιθέσεων που τον κατηγορούν για έλλειψη πατριωτισμού σε μια εκστρατεία που έπληξε την τιμή των μετοχών της εταιρείας ποτών του και απειλεί να βλάψει τις πωλήσεις της.

Ο Ζονγκ και η εταιρεία ποτών του Nongfu Spring, ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού της χώρας, είναι οι τελευταίοι στόχοι μιας στρατιάς διαδικτυακών φανατικών. Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Nongfu έχουν ανησυχήσει ακόμη και τα κατά τα άλλα πατριωτικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σε μια εποχή που το Πεκίνο προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστήριξη πίσω από ιδιωτικές επιχειρήσεις για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με το CNN.

Οι επικρίσεις πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο τον περασμένο μήνα του Ζονγκ Κινγκού, ιδρυτή του Ομίλου Wahaha, ενός από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Nongfu. Ο Ζονγκ ήταν αξιοσέβαστο πρόσωπο σε εθνικιστικούς κύκλους που αντιμετώπισε σθεναρά τη γαλλική εταιρεία Danone σε μια επιχειρηματική διαμάχη πριν από περίπου 20 χρόνια και κέρδισε.

Όχι αρκετά Κινέζος

Ο θάνατός του πυροδότησε μη κολακευτικές συγκρίσεις με τον Ζονγκ και οδήγησε σε επιθέσεις σε όλα, από θεωρούμενα ιαπωνικά στοιχεία στη συσκευασία των προϊόντων Nongfu Spring έως την αμερικανική υπηκοότητα του γιού του, που είναι μη εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας και πιθανός διάδοχος του.

«Ο Ζονγκ Σουζί θα κληρονομήσει τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία του πατέρα του. Αλλά ως ο μελλοντικός πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, είναι Αμερικανός υπήκοος. Είναι απίστευτο», είπε ένας χρήστης του Weibo με το όνομα «Internationale».

Οι διαδικτυακοί επικριτές συνέκριναν σχέδια σε σχήμα κυπρίνου στην ετικέτα ροφήματος της Nongfu Spring με τις παραδοσιακές ανεμοδούρες koinobori με σημαία κυπρίνου της Ιαπωνίας. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο που συνδέουν έναν ναό που εμφανίζεται στην ετικέτα ενός από τα ποτά πράσινου τσαγιού του με το Sensoji του Τόκιο.

«Ένας άνθρωπος χωρίς αισθήματα για τη χώρα του… όσο πλούσιος κι αν είναι, δεν είναι τόσο καλός όσο ένας συνηθισμένος άνθρωπος με κινέζικη καρδιά», είπε ο χρήστης του Weibo «Internationale».

Οι εθνικιστές τόνισαν επίσης το γεγονός ότι εξέχοντα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ, όπως Vanguard και BlackRock, είναι κύριοι μέτοχοι της Nongfu Spring.

«[Ο γιος] θα διαχειριστεί τελικά την εταιρεία ως Αμερικανός υπήκοος. Αλλά ως Κινέζος, υποστηρίζω μόνο τις δικές μας εθνικές μάρκες», σχολίασε ένας άλλος χρήστης του Weibo.

Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ έχουν γίνει ανεξέλεγκτες στο διαδίκτυο. Σε ένα σύντομο βίντεο, ένα μικρό κατάστημα φάνηκε να αντικαθιστά όλο το εμφιαλωμένο νερό της Nongfu με εκείνο της Wahaha’s. Σε ένα άλλο, ένα σούπερ μάρκετ επέστρεψε στην εταιρεία έναν καταψύκτη Nongfu με τα ποτά του. Το βίντεο έχει γίνει viral στην πλατφόρμα Douyin με περισσότερα από 300.000 likes.

Ο εκλιπών Ζονγκ Κινγκού, ιδρυτής του Ομίλου Wahaha

Η διαδικτυακή καμπάνια έχει προκαλέσει πλήγμα στην τιμή της μετοχής της Nongfu. Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της έχουν χάσει σχεδόν 5% από τα τέλη Φεβρουαρίου, εξαλείφοντας περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της, σύμφωνα με υπολογισμό του CNN.

Ο Ζονγκ έχει δει επίσης να εξατμίζονται 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Αυτή τη στιγμή η περιουσία του είναι 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια και εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, σύμφωνα με το Index.

Κάλεσμα για ηρεμία

Ο Ζονγκ Σανσάν προσπάθησε διαλύσει την αντιπαλότητά του με τον ιδρυτή της Wahaha, αλλά δεν μπόρεσε να ηρεμήσει στο διαδίκτυο.

«Εκμεταλλευόμενεςς τον θάνατο του κυρίου Ζόνγκ [Κινγκού], εμφανίστηκαν πολλές συκοφαντίες εναντίον μου και της Nongfu Spring στο διαδίκτυο. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που ο κύριος Ζονγκ θα ήθελε να δει», είπε ο Ζονγκ Σανσάν σε μια ανάρτηση στις 3 Μαρτίου στον λογαριασμό της εταιρείας του στο WeChat.

Κάλεσε τους χρήστες του Διαδικτύου να μην «παραπλανηθούν» από κάποιους διαδικτυακούς influencers που, όπως είπε, προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα μεταξύ των δύο εταιρειών.

«Είτε Wahaha είτε Nongfu Spring, επιμένουμε πάντα στο ίδιο πράγμα – να παράγουμε καλά προϊόντα για τους ανθρώπους», είπε.

Αλλά η δήλωσή του δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ. Ο εθνικισμός που εμφανίζεται ώθησε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να υπερασπιστούν τις ιδιωτικές εταιρείες.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, η Zhejiang Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος στην ανατολική επαρχία Zhejiang, δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης και ένα άρθρο στο WeChat, προτρέποντας τους χρήστες του Διαδικτύου να σταματήσουν να επιτίθενται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.

Η επαρχία φιλοξενεί πολλές από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές εταιρείες της χώρας, όπως  Alibaba και Geely Auto καθώς και τιςNongfu Spring και Wahaha.

Η εφημερίδα επανέλαβε στο κύριο άρθρο ότι η πολιτική του Πεκίνου είναι να υποστηρίζει τον ιδιωτικό τομέα.

Το Nongfu Spring είναι απλώς ο τελευταίος σημαντικός στόχος των εθνικιστών της Κίνας. Πολλές παγκόσμιες και κινεζικές φίρμες έχουν παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά όλα αυτά τα χρόνια.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024