Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
SpaceX: Φέρεται να ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν παράνομες συμφωνίες απόλυσης

SpaceX: Φέρεται να ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν παράνομες συμφωνίες απόλυσης

Προβλήματα αντιμετωπίζει ξανά ο Έλον Μασκ. Αυτή τη φορά φέρεται να εξανάγκασε εργαζόμενους υπό απόλυση να υπογράψουν παράνομες συμφωνίες προκειμένου να αποζημιωθούν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η SpaceX του Έλον Μασκ κατηγορήθηκε από μια αμερικανική υπηρεσία εργασίας ότι απαίτησε από τους υπαλλήλους που απολύθηκαν ή απολύθηκαν από τον κατασκευαστή πυραύλων και δορυφόρων να υπογράψουν παράνομες συμφωνίες που τους απαγόρευαν να δυσφημούν την εταιρεία και να συμμετάσχουν σε ομαδικές αγωγές εναντίον της.

Η καταγγελία, που κατατέθηκε αργά την Τετάρτη από περιφερειακό υπάλληλο του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) στο Σιάτλ, έρχεται καθώς η SpaceX αντιμετωπίζει ήδη μια ξεχωριστή υπόθεση ενώπιον του NLRB και έχει με τη σειρά της καταθέσει αγωγή υποστηρίζοντας ότι η δομή της υπηρεσίας παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η SpaceX, που εδρεύει στο Χόθορν της Καλιφόρνια, κατηγορείται στη νέα καταγγελία ότι απαιτεί από τους αποχωρούντες υπαλλήλους να υπογράψουν συμφωνίες αποχώρησης με ρήτρες εμπιστευτικότητας και μη υποτίμησης που τους περιορίζουν από το να ασκούν τα δικαιώματά τους βάσει της εργατικής νομοθεσίας των ΗΠΑ, ανέφερε το συμβούλιο εργασίας σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

To Εθνικ;o Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) θέλει να ακυρώσει όλες τις απολύσεις με ρήτρα εμπιστευτικότητας γιατί απαγορεύουν την προσφυγή σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα τίθεται ζήτημα ελευθερίας του λόγου.

Τι ισχύει με τις ρήτρες εμπιστευτικότητας – Νόμιμες αλλά δεν πρέπει να απογορεύεται η προσφυγή στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων

Οι διατάξεις αυτές είναι συνήθεις σε συμφωνίες αποχώρησης που υπογράφουν οι εργαζόμενοι, αλλά το NLRB έχει πει ότι οι συμφωνίες αυτές πρέπει να καθιστούν σαφές ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους να υπερασπιστούν καλύτερες συνθήκες εργασίας ή να υποβάλουν καταγγελίες στο NLRB.

Το NLRB ανέφερε ότι η καταγγελία, η οποία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη, ισχυρίζεται επίσης ότι οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι της SpaceX για την άσκηση νομικών διαφορών σε διαιτησία αντί για δικαστήριο και την παραίτηση από τη συμμετοχή σε ομαδικές αγωγές κατά της εταιρείας, ήταν και είναι παράνομες. Η SpaceX προχωράει αργά αλλά σταθερά στο διαστημικό της πρόγραμμα, ενίοτε με προβλήματα. Ο Έλον Μασκ αντιμετωπίζει συχνή και σκληρή κριτική για τις επιλογές του και κυρίως για εργασιακά ζητήματα. 

Η αρχική ακρόαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο ενώπιον διοικητικού δικαστή, η απόφαση του οποίου μπορεί να επανεξεταστεί από το πενταμελές συμβούλιο εργασίας του NLRB που διορίζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι αποφάσεις του συμβουλίου μπορούν να προσβληθούν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Σχετικά με άλλη περίπτωση παράνομων απολύσεων το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) αντιμετωπίζει αγωγή της SpaceX, η οποία ζητά την επίλυση των διαφορών μονάχα στο δικαστήριο.

Ποιο είναι το επίδικο για τις υπόλοιπες δικαστικές μάχες της SpaceX

Η καταγγελία επιδιώκει να αναγκάσει τη SpaceX να ακυρώσει τις συμφωνίες και να την εμποδίσει να επιβάλει τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί από τους εργαζόμενους.

Η αγωγή της εταιρείας κατά του συμβουλίου εργασίας, η οποία εκκρεμεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας, προέρχεται από μια ξεχωριστή υπόθεση στην οποία ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι η SpaceX απέλυσε παράνομα οκτώ μηχανικούς οι οποίοι κυκλοφόρησαν μια επιστολή που επέκρινε τον Μασκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της εταιρείας και τον κατηγόρησε για σεξιστική συμπεριφορά.

Η SpaceX έχει αρνηθεί την παράβαση στην υπόθεση αυτή και έχει υποστηρίξει ότι οι εσωτερικές διαδικασίες επιβολής της NLRB παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμά της σε δίκη με ενόρκους. Η εταιρεία λέει επίσης ότι τα όρια στην απομάκρυνση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των διοικητικών δικαστών παραβιάζουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Είναι η πολλοστή φορά που η SpaceX κατηγορείται πως παραβιάζει εργασιακά δικαιώματα.

Οι εταιρείες αναζητούν τις πιο ελκυστικές πολιτείες με φιλικούς δικαστές, όμως σπάνια κερδίζουν την αλλαγή της εκδίκασης

Η Amazon.com, η Starbucks, η Trader Joe’s και τρεις baristas της Starbucks που αντιτίθενται στα συνδικάτα στα καταστήματα όπου εργάζονται προβάλλουν παρόμοιους ισχυρισμούς σε εκκρεμείς αγωγές και υποθέσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Η SpaceX ζήτησε από ένα αμερικανικό εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη να επανεξετάσει την πρόσφατη απόφασή του που απέρριψε την αίτηση της εταιρείας να παραμείνει η αγωγή της στο Τέξας. Ένας δικαστής είχε μεταφέρει την υπόθεση στην Καλιφόρνια, όπου εδρεύει η SpaceX και η διοικητική υπόθεση που αφορά τους απολυμένους μηχανικούς συνεχίζεται εκεί.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024