Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Η πλευρά του Ταλ Ντίλιαν διαψεύδει ότι ο Φέλιξ Μπίτζιος έπαψε να είναι μέτοχος της Intellexa

Υποκλοπές: Η πλευρά του Ταλ Ντίλιαν διαψεύδει ότι ο Φέλιξ Μπίτζιος έπαψε να είναι μέτοχος της Intellexa

«Δεν γνωρίζω τον κ. Μπίτζιο», δηλώνει στο inside story ο Αντρέα Γκαμπάτσι, στενός συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν, ιδρυτή της Intellexa.

Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν συνειδητοποιήσαμε πως στις 7 Μαρτίου 2024, δύο μόλις ημέρες μετά τις βαριές κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων που συνδέονται άμεσα με το σκάνδαλο των υποκλοπών γνωστό ως Predatorgate, η κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited, η οποία κατέχει το 35% της ελληνικής Intellexa ΑΕ, ανάρτησε νέα έγγραφα στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου.

Το πού τελικά θα μας οδηγούσαν αυτά τα έγγραφα, ήταν ακόμη πιο αναπάντεχο και ενδεχομένως ποινικά κολάσιμο για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Ο δεύτερος μέτοχος της Intellexa

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος, ένα από τα κομβικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποκλοπών –και πλέον μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός– ιδρύει την εταιρεία Santinomo Limited με έδρα τη Λεμεσό. Σκοπός της Santinomo μεταξύ άλλων είναι η ανάπτυξη λογισμικού ολοκληρωμένων συστημάτων σε σειρά πεδίων. Διευθυντής της αναλαμβάνει ο ίδιος ο Φέλιξ Μπίτζιος και γραμματέας η κυπριακή εταιρεία Finsol Enterprises. Διευθυντής της Finsol Enterprises είναι ο Έλληνας λογιστής Ηλίας Κυριακίδης και λειτουργός συμμόρφωσης (καθώς πρόκειται για εταιρεία αδειοδοτημένη από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο) είναι ο Έλληνας δικηγόρος Κωνσταντίνος Κουκούτσης.

Τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ίδρυση της Santinomo από τον Φέλιξ Μπίτζιο, ιδρύεται στην Ελλάδα η Intellexa AE. Αρχές Μαΐου 2020 το 35% της Intellexa AE μεταβιβάζεται στη Santinomo Limited, ιδιοκτησίας 100% του Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος από τις 31 Μαρτίου 2020 είχε διοριστεί ως αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής της Intellexa AE (έως τις 23 Ιουνίου 2021).

Στις 4 Αυγούστου 2022, μία ημέρα προτού γίνει γνωστό ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, εκτός από την στόχευσή του με Predator ήταν και στο στόχαστρο επισυνδέσεων της ΕΥΠ, και παραμονή της παραίτησης του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα στον απόηχο αυτών των αποκαλύψεων, η εταιρεία Santinomo Limited αναρτά στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου μία πράξη που φέρεται να έλαβε χώρα 18 μήνες πριν από τη γνωστοποίησή της.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, η γραμματέας της Santinomo Limited, δηλαδή η εταιρεία Finsol Enterprises, βεβαιώνει πως οι 1.000 μετοχές της εταιρείας Santinomo Limited έχουν μεταβιβαστεί από τον Φέλιξ Μπίτζιο στην ιρλανδική Thalestris Limited. Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία της Intellexa, με έδρα το Δουβλίνο, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία δημόσια διαθέσιμα στοιχεία κατείχε το 65% της ελληνικής εταιρείας. Η μεταβίβαση αυτή, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, φέρεται να έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2020.

Στις 31 Αυγούστου 2022, η Santinomo Limited αναρτά νέο ετεροχρονισμένο έγγραφο στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, και πάλι για πράξη που έλαβε χώρα 20 μήνες πριν. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, στις 19 Δεκεμβρίου 2020 η εταιρεία αποκτά νέο διευθυντή και γραμματέα. Αποχωρεί ο Φέλιξ Μπίτζιος και η Finsol Enterprises από τις αντίστοιχες θέσεις, και χρέη διευθυντή και γραμματέα αναλαμβάνει ο επιχειρηματίας Αντρέα Γκαμπάτσι (Andrea Gambazzi) στενός συνεργάτης του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, όπως και της συζύγου του ιδίου, Σάρας Αλεξάνδρας Χάμου.

Η ετεροχρονισμένη γνωστοποίηση στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου της μεταβίβασης των μετοχών της Santinomo Limited, που φέρεται να έγινε από τον Φέλιξ Μπίτζιο προς την ιρλανδική Thalestris Limited τον Δεκέμβριο του 2020, φαίνεται ωστόσο να έρχεται σε αντίθεση με τους ισολογισμούς της Thalestris για τα έτη 2020 και 2021, αλλά –το κυριότερο– δεν συμβαδίζει με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων που τηρείται στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η Thalestris, στις ελεγμένες από ορκωτούς λογιστές οικονομικές της καταστάσεις για τις χρήσεις 2020 και 2021 αναφέρει ότι κατέχει το 65% της ελληνικής Intellexa ΑΕ –υπενθυμίζεται ότι το υπόλοιπο 35% είναι στα χέρια της Santinomo– και δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε απόκτηση μετοχών της Santinomo και αυτό παρότι οι οικονομικές καταστάσεις για το 2021 αναρτήθηκαν τον Νοέμβριο του 2022, δηλαδή πολλούς μήνες μετά και από την φερόμενη μεταβίβαση και από την ετεροχρονισμένη γνωστοποίησή της στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου.

Επίσης μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου 2022, στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που τηρείται στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου (και πλέον δεν υπάρχει σε αυτό πρόσβαση από τρίτους), ως πραγματικός δικαιούχος της Santinomo Limited εμφανίζεται ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Οι νέες –αλλά μπαγιάτικες– αλλαγές

Η εταιρεία Intellexa AE (μαζί με άλλες νομικές οντότητες σε διάφορες δικαιοδοσίες) τέθηκε σε κυρώσεις από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2023 και στις 5 Μαρτίου 2024 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε με τη σειρά του κυρώσεις κατά της Intellexa AE, της ιρλανδικής Thalestris Limited και άλλων νομικών οντοτήτων όπως και φυσικών προσώπων (Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου).

Δύο ημέρες μετά τις τελευταίες κυρώσεις, στις 7 Μαρτίου 2024, η Santinomo Limited αναρτά στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου ακόμη δύο ετεροχρονισμένα έγγραφα, που αφορούν και πάλι τον μακρινό Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, που αναρτήθηκαν πριν λίγες ημέρες, ο Αντρέα Γκαμπάτσι δεν έμεινε διευθυντής και γραμματέας της Santinomo Limited ούτε για μία ημέρα.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υποτίθεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2020, ο Φέλιξ Μπίτζιος και η Finsol Enterprises παραιτήθηκαν από τη θέση του διευθυντή και του γραμματέα αντίστοιχα, για να αναλάβει ο συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν και της Σάρας Αλεξάνδρας Χάμου, Αντρέα Γκαμπάτσι, μιας που –σύμφωνα με πάλι με ετεροχρονισμένο έγγραφο– ο Φέλιξ Μπίτζιος είχε πουλήσει μια ημέρα πριν τις μετοχές του στην ιρλανδική Thalestris. Τελικά στις 7 Μαρτίου 2024 η Santinomo Limited ενημερώνει τον Έφορο Εταιρειών Κύπρου με καθυστέρηση 39 μηνών, ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2020 ο Φέλιξ Μπίτζιος ανέλαβε εκ νέου τη διεύθυνση της εταιρείας, διαδεχόμενος τον Αντρέα Γκαμπάτσι και η Finsol Enterprises επέστρεψε στη θέση του γραμματέα της εταιρείας.

«Δεν γνωρίζω ούτε έχω συναντήσει ποτέ τον κ. Μπίτζιο»

Οι νέες ετεροχρονισμένες αναρτήσεις μας έβαλαν σε σκέψεις, έτσι απευθύναμε αναλυτικά γραπτά ερωτήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους. Δηλαδή στον Φέλιξ Μπίτζιο, τη Finsol Enterprises, τον διευθυντή της λογιστή Ηλία Κυριακίδη και τον λειτουργό συμμόρφωσης, δικηγόρο Κωνσταντίνο Κουκούτση, αλλά και στην άλλη άκρη της συναλλαγής, δηλαδή στον Αντρέα Γκαμπάτσι, που ελέγχει το 51,41% των δικαιωμάτων της ιρλανδικής Thalestris Limited και λειτουργεί ως trustee για άλλα πρόσωπα που κατέχουν το υπόλοιπο 48,59% των δικαιωμάτων ψήφου.

Ο μόνος που έχει απαντήσει μέχρι στιγμής είναι ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης Αντρέα Γκαμπάτσι. Οι απαντήσεις που λάβαμε ανοίγουν νέο κεφάλαιο στο ρεπορτάζ και πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε ελέγχους από τις εποπτικές (και όχι μόνο) αρχές της Κύπρου.

«Αναφορικά με τη μεταβίβαση μετοχών και τα έγγραφα που μου στείλατε, μπορώ μετά βεβαιότητας να δηλώσω ότι δεν έχω εμπλακεί ποτέ σε αυτή τη μεταβίβαση (της Santinomo Limited) ούτε γνωρίζω οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών που κατείχε η Santinomo Limited στην Intellexa AE, προς την Thalestris Limited.

Επιπλέον δεν έχω υπάρξει ποτέ μέτοχος ούτε έχω αναλάβει ποτέ ενεργό ή/και παθητικό ρόλο στην Santinomo Limited. Τέλος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν γνωρίζω ούτε έχω συναντήσει ποτέ τον κ. Μπίτζιο». Ο Αντρέα Γκαμπάτσι, τον οποίο ρωτάμε μεταξύ άλλων αν θεωρεί ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να τον επηρεάσουν προσωπικά, σπεύδει να διευκρινίσει στις απαντήσεις του ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε με τις δραστηριότητες της Thalestris Limited και πως δεν είναι ειδικός σε αυτόν τον κλάδο (προφανώς εννοεί τον κλάδο των κατασκοπευτικών λογισμικών). «Εξάλλου, εξ όσων γνωρίζω, αυτή η εταιρεία έχει παύσει να είναι ενεργή για περισσότερο από έναν χρόνο».

Τι απαντούν στο inside story οι εποπτικές αρχές της Κύπρου

Ταυτόχρονα με όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, γραπτά ερωτήματα μέσω email απευθύναμε και στις εποπτικές αρχές της Κύπρου, δηλαδή στην Έφορο Εταιρειών, Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου, και στο τμήμα εποπτείας και συμμόρφωσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Οι ερωτήσεις απεστάλησαν πριν λάβουμε την απάντηση του Αντρέα Γκαμπάτσι, που αρνείται την ίδια την ύπαρξη της μεταβίβασης του 35% της Intellexa όπως και την ανάληψη οποιουδήποτε καθήκοντος στη Santinomo Limited.

Στις απαντήσεις του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) γράφει, μεταξύ άλλων: […] σας ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας παρέχετε, οι οποίες θα μελετηθούν. Aν τα ευρήματα εμπίπτουν σε θέματα ΞΠΧ/ΧΤ (σ.σ.: ξέπλυμα παράνομου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας) θα προχωρήσουμε με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες του ΠΔΣ. Ο ΠΔΣ ως αρμόδια εποπτική αρχή για θέματα ΞΠΧ/ΧΤ θα προχωρήσει σε έρευνα των όσων θέσατε ενώπιόν μας, και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν για σκοπούς λήψης μέτρων σε περίπτωση παράβασης της σχετικής νομοθεσίας.

Εάν από την έρευνα προκύψει ζήτημα ενδεχόμενης παράβασης των Κανόνων Δεοντολογίας Δικηγόρων το θέμα θα παραπεμφθεί ενώπιον του Πειθαρχικού Οργάνου για τη δική του αξιολόγηση, στη δε περίπτωση που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα αυτά εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των κρατικών διωκτικών αρχών».

Σύμφωνα με δικηγόρους που γνωρίζουν το κυπριακό νομικό πλαίσιο, αν όσα μας απαντά ο Αντρέα Γκαμπάτσι επιβεβαιωθούν και από τους επικείμενους ελέγχους των κυπριακών αρχών, τότε όσοι είναι υπεύθυνοι για την υποτιθέμενη μεταβίβαση των μετοχών της Santinomo Limited και την ενδεχόμενη ψευδή της βεβαίωση, δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν να κάνουν με πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος.

Ακόμα, αν οι έλεγχοι των κυπριακών αρχών αποδείξουν ότι η μεταβίβαση της Santinomo Ltd από τον Φέλιξ Μπίτζιο στην ιρλανδική εταιρεία Thalestris δεν έγινε ποτέ, και άρα το 35% της ελληνικής Intellexa δεν άλλαξε ποτέ χέρια, αυτό δεν αποκλείεται να βάλει στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων και τον Φέλιξ Μπίτζιο, τον οποίον υπενθυμίζουμε πως η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε να καλέσει ως μάρτυρα, και τον οποίον επίσης, με βάση όσα γνωρίζουμε, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, που διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών, δεν έχει ακόμα ενοχλήσει.

Πηγή: insidestory.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024