Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάλτα: Αφαιρεί την υπηκοότητα από Ισραηλινό CEO της Intellexa μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Μάλτα: Αφαιρεί την υπηκοότητα από Ισραηλινό CEO της Intellexa μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο Tal Jonathan Dilian, πιθανότατα, απέκτησε υπηκοότητα Μάλτας μέσω του προγράμματος «χρυσού διαβατηρίου»

Η Μάλτα ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει την υπηκοότητα από έναν Ισραηλινό πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κατασκοπευτικού λογισμικού Intellexa, αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Tal Jonathan Dilian, ο οποίος έχει μαλτέζικη υπηκοότητα, η σύντροφός του, Sara Aleksandra Fayssal Hamou, και πέντε εταιρείες που συνδέονται μαζί του, υπέστησαν κυρώσεις από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) αυτή την εβδομάδα.

O Dilian, που αναφέρεται ότι ζει στην Ελβετία, είναι πιθανό να έχει αποκτήσει τη μαλτέζικη υπηκοότητα μέσω του προγράμματος «χρυσού διαβατηρίου» της Μάλτας

Ο Tal Jonathan Dilian που είναι στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τους επιβλήθηκαν κυρώσεις για το ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπευτικού λογισμικού, που χρησιμοποιείται για τη στόχευση Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, δημοσιογράφων και πολιτικών εμπειρογνωμόνων.

«Η διάδοση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού θέτει διακριτούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ξένους φορείς, για να καταστήσει δυνατή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στοχοποίηση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο για καταστολή και αντίποινα», ανακοίνωσε η OFAC.

«Οι σημερινές ενέργειες αποτελούν ένα απτό βήμα προς τα εμπρός για την αποθάρρυνση της κατάχρησης των εμπορικών εργαλείων παρακολούθησης, τα οποία ολοένα και περισσότερο αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών μας», προσέθεσε.

Η λιτή ανακοίνωση του ΥΠΕΣ της Μάλτας για τον Dilian

Σε μια σύντομη ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών της Μάλτας ανέφερε ότι, μετά τη δήλωση της OFAC, η κυβέρνηση της Μάλτας «ξεκίνησε τη διαδικασία στέρησης της μαλτέζικης υπηκοότητας ενός προσώπου που εμφανιζόταν στις κυρώσεις, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων των Ηνωμένων Πολιτειών, που αφορούσαν ένα νομικό και φυσικό πρόσωπο της Μάλτας».

«Στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για θέματα που αφορούν τη μαλτέζικη ιθαγένεια, η διαδικασία στέρησης κινείται από τον υπουργό Εσωτερικών, Ασφάλειας και Απασχόλησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και τονίζεται πως «αυτό γίνεται σύμφωνα με το νόμο περί μαλτέζικης υπηκοότητας και της αντίστοιχης επικουρικής νομοθεσίας, καθώς προβλέπουν ότι ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να στερήσει από τα πρόσωπα που έχουν εγγραφεί ή πολιτογραφηθεί τη μαλτέζικη υποηκοότητα, υπό τις συνθήκες εκείνες που καθορίζονται από τις ίδιες νομικές διατάξεις».

Να σημειωθεί ότι ο Dilian, ο οποίος είναι 52 ετών και αναφέρεται ότι ζει στην Ελβετία, είναι πιθανό να έχει αποκτήσει τη μαλτέζικη υπηκοότητα μέσω του Προγράμματος Ατομικών Επενδυτών (IIP) – γνωστότερο ως πρόγραμμα χρυσού διαβατηρίου της Μάλτας – αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτό, καθώς η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει κατάλογο με τα ονόματα όσων απέκτησαν τη μαλτέζικη υπηκοότητα με αυτό τον τρόπο.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024