Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το έγγραφο που κατέθεσε η Intellexa στο ελληνικό ΥΠΕΞ για την απόκτηση άδειας εξαγωγής του Predator στο Σουδάν

Το έγγραφο που κατέθεσε η Intellexa στο ελληνικό ΥΠΕΞ για την απόκτηση άδειας εξαγωγής του Predator στο Σουδάν

Έγγραφο - ντοκουμέντο από τους Reporters United.

Το σκοτεινό μονοπάτι των υποκλοπών φωτίζεται μέρα με τη μέρα καθώς νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα από ερευνητές δημοσιογράφους.

Στο πλούσιο υλικό που υπάρχει πλέον διαθέσιμο έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το Reporters United και έχει να κάνει με έγγραφο που κατέθεσε η Intellexa (Φέλιξ Μπίτζιος) στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόκτηση άδειας εξαγωγής του Predator στο Σουδάν.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ότι η Intellexa θα ενεργήσει για λογαριασμό της Krikel (Γιάννης Λαβράνος).

Η εξαγωγή του Predator στο Σουδάν ήταν γνωστή εδώ και μήνες αλλά τώρα ήρθε να προστεθεί και το επίμαχο έγγραφο που δείχνει τις σχέσεις των δύο εταιρειών

Ουσιαστικά το έγγραφο μας λέει πως οι δύο εταιρείες που φέρονται να συνδέονται με τον Γρηγόρη Δημητριάδη (πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού) συνεργάζονται σε εξαγωγή λογισμικού υποκλοπών που αδειοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση.

Το επίμαχο έγγραφο που κατατέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών

Για την εξαγωγή στο Σουδάν ξέραμε εδώ και μήνες αλλά τώρα ήρθε να προστεθεί και το επίμαχο έγγραφο.

Τον Απρίλιο του 2023, μετά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στο Predator παραδέχθηκε ότι το λογισμικό παρακολούθησης έγινε εξαγωγή από την Ελλαδα στο Σουδάν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Συρίγος έριξε την ευθύνη στην εταιρεία Intellexa, λέγοντας πως εκείνη ήταν που εξήγαγε το κακόβουλο λογισμικό. Όταν του επισημάνθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε την άδεια , ο κ. Συρίγος υποστήριξε πως το κράτος δεν είχε γνώση για το επίμαχο λογισμικό, λέγοντας πως η κυβέρνηση εξαπατήθηκε. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τέλος, υποστήριξε ότι η λειτουργία του Predator απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση όταν έγινε γνωστός ο λόγος που χρησιμοποιείται το λογισμικό.

Οι εξαγωγές…

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως με βάση την έκθεση του Citizen Lab (2021) τα ίχνη του Predator είχαν εντοπιστεί σε χώρες όπως το Ομάν, η Αρμενία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και φυσικά η Ελλάδα.

Με νέα έκθεση του Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας (στην οποία απέκτησε πρόσβαση το Reporters United στο πλαίσιο των Predator Files), εντοπίστηκαν και άλλες χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, η Αγκόλα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Μογγολία και το Καζακστάν.

Το παζλ των πολλών κομματιών όμως συνεχίζεται να συμπληρώνεται και η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να ολοκληρώσει άμεσα τις έρευνες και να αποδώσει ευθύνες στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024