Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απογευματινά χειρουργεία: Έγγραφο «φωτιά» καταθέτει ο γγ της ΟΕΝΓΕ για τη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών

Απογευματινά χειρουργεία: Έγγραφο «φωτιά» καταθέτει ο γγ της ΟΕΝΓΕ για τη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών

Με την ένδειξη επείγον, το έγγραφο, θα κατατεθεί το πρωί της Τρίτης (19/03) στο πρωτόκολλο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας - Πειραιά.

Διανύοντας τον πρώτο μήνα λειτουργίας των επί πληρωμή «απογευματινών χειρουργείων» πιλοτικά, πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με τους ειδικούς να εστιάζουν και στις σοβαρές και επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Μεταξύ αυτών και ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός-διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και γγ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ο αιρετός εκπρόσωπος τον γιατρών στο Συμβούλιο Διοίκησης γνωστοποίησε πως την Τρίτη (19/03) πρόκειται να καταθέσει έγγραφο στο πρωτόκολλο προς τον διοικητή του ΓΝ Νίκαιας – Πειραιά το περιεχόμενο του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα.

Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Καταπέλτης για τη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών

«Όπως γνωρίζετε τον 1/2024 οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να μειώσουν τις κάθε ημέρας λειτουργούσες χειρουργικές αίθουσες από 7 σε 6 λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Μάλιστα εσείς πιέζατε αυτή η μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη (να λειτουργού καθημερινά μόνο 5 χειρουργικές αίθουσες) επικαλούμενος θέματα ασφάλειας των ασθενών ακριβώς λόγω έλλειψης νοσηλευτών χειρουργείου.

Αρνηθήκατε μετακινήσεις νοσηλευτών από άλλα νοσηλευτικά τμήματα στο χειρουργείο δηλώνοντας πως δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο. Με δική σας εισήγηση το Συμβούλιο Διοίκησης επίσημα ζήτησε από την 2η ΥΠΕ τον διορισμό δέκα νοσηλευτών και δώδεκα τραματιοφορέων για τη στελέχωση του χειρουργείου.

Αυτονόητα λοιπόν η προσπάθεια επιβολής στο νοσοκομείο μας «απογευματινών» χειρουργείων επί πληρωμή από την τσέπη των ασθενών τεκμηριώνει πως ένας από τα δύο συμβαίνει: είτε η υπολειτουργία του χειρουργείου είναι ΣΚΟΠΙΜΗ ώστε να ευοδοθεί αυτός ο «θεσμός» ή με έναν υπερφυσικό τρόπο άγνωστο σε εμάς η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού διορθώθηκε ως εκ θαύματος.

Αν ισχύει το πρώτο, προκύπτουν ευθύνες (όχι μόνο διοικητικές ή πολιτικές). Αν ισχύει το δεύτερο, τότε απαιτώ να αυξηθεί ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ τα τακτικό πρόγραμμα της Νευροχειρουργικής (σε 10 χειρουργικές ημέρες/15θημερο από 6 που είναι σήμερα) και από αρχές του επόμενου μηνός να αυξηθεί περαιτέρω (σε 14 χειρουργικές ημέρες/15θημερο με αξιοποίηση και της χ/κής αίθουσας νο3 του 2ου ορόφου που θα λειτουργεί για Ν/Χ περιστατικά 2 ημέρες/εβδόμαδα ταυτόχρονα με την αίθουσα νο2 ώστε να ανταποκριθούμε στο φόρτο που γνωρίζετε πόσο μεγάλος είναι. Το αντίστοιχο απαιτώ και για τα άλλα Χειρουργικά Τμήματα.

Κύριε Διοικητά, οι γιατροί των Χειρουργικών τμημάτων του ΓΝ Νίκαιας – Πειραιά είμαστε δημόσιοι λειτουργοί με τεράστια επιστημονική και κοινωνική προσφορά η οποία σας είναι καλά γνωστή. Η ζήτηση Χειρουργικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής τις οποίες παρέχουμε σας είναι επίσης γνωστή. Η άρνησή σας να ανταποκριθείτε προκειμένου να εξυπηρετήσετε επικοινωνιακά παιχνίδια και χυδαία σχέδια κατάργησης της δωρεάν περίθαλψης σε βάρος των ασθενών μας, θα κριθεί ως απαράδεκτη και κολάσιμη».

Ο τιμοκατάλογος των επεμβάσεων

Να σημειωθεί πως από τη στιγμή που κατατέθηκε το ΦΕΚ και πραγματοποιήθηκε το πρώτο χειρουργείο, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με προμετωπίδα συνθήματα όπως «μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» και «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι φακελάκια για τα χειρουργεία».

Υπενθυμίζεται πως το κόστος για των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία το επωμίζεται ο ασθενής. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά) με το κόστος τους κυμαίνεται από 300 ευρώ μέχρι και 2.000 ευρώ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου

Με το άνοιγμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στους ιδιώτες να προχωράει απρόσκοπτα και την κυβέρνηση να προσθέτει νέα κομμάτια στο παζλ της εμπορευματοποίηση της υγείας ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε πως όλα σχεδόν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να ενταχθούν μέχρι τέλος του Μαρτίου 2024 στο θεσμό των «απογευματινών χειρουργείων».

«Ο βασικότερος λόγος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να καταστήσει το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ πιο ελκυστικό, δηλαδή να μπορεί να έχει ο χειρουργός, ο αναισθησιολόγος, ο νοσηλευτής και ο τραυματιοφορέας υψηλότερες αμοιβές. Τους δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθουν στο ΕΣΥ» ανέφερε (ΑΝΤ1) πριν πέντε ημέρες.

Άνοιγμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στους ιδιώτες

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024