Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα επί πληρωμή χειρουργεία άνοιξαν τις πύλες της απόλυτης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ - «Τσουνάμι» αντιδράσεων

Τα επί πληρωμή χειρουργεία άνοιξαν τις πύλες της απόλυτης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ – «Τσουνάμι» αντιδράσεων

«Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» η προμετωπίδα των φορέων εργαζόμενων στα νοσοκομεία που αντιδρούν στα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία

Ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας βάζουν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τα λεγόμενα «νόμιμα» φακελάκια όπως έχουν καταγγελθεί από πλήθος φορέων και οργανώσεων εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα τέσσερα απογευματινά χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου», με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, να επισκέπτεται την πόλη.

«Άνοιξαν οι πύλες της απόλυτης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ»

Στο «Παπαγεωργίου» όπου χειρουργήθηκαν τρεις ασθενείς, επικράτησε ένταση όταν μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εισέβαλαν με πανό σε αίθουσα του νοσοκομείου, όπου πραγματοποιείτο ημερίδα.

Στο νοσοκομείο υπεβλήθη σε αρθροπλαστική γόνατος ασθενής που ήταν στην αναμονή από το 2019, 73χρονη επίσης για αρθοπλαστική, 54χρονος για κοίλη, ενώ στο ΑΧΕΠΑ πραγματοποιήθηκε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο βουβωνοκήλης.

Oι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με προμετωπίδα συνθήματα όπως «μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» και «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι φακελάκια για τα χειρουργεία.

Βίντεο από την κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»:

«Στο Παπαγεωργίου εκκρεμούν 9.000 χειρουργεία»

Μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος υπογράμμισε ότι με τα απογευματινά χειρουργεία άνοιξαν οι πύλες της απόλυτης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

«Ήταν μία θλιβερή εβδομάδα για το ΕΣΥ, και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αλλά για περίσκεψη, και αναστοχασμό. Άνοιξαν οι πύλες της απόλυτης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Στην πανδημία το δημόσιο σύστημα έδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει. Το 40% είναι από ιδιωτικές δαπάνες υγείας, σε μέσο όρο στην ΕΕ. Πλέον όποιος έχει γερό πορτοφόλι, προηγείται των άλλων», υπογράμμισε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε πως «αυτή την εβδομάδα συνέβησαν τραγελαφικά πράγματα. Οφείλουμε μια συγγνώμη στους ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής. Κλήθηκαν ασθενείς που περίμεναν να χειρουργηθούν. Και περίμεναν ότι θα είναι δωρεάν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όταν κλήθηκε ένας ασθενής στο Παπαγεωργίου από το 2016 που περίμενε, του είπαν να περάσει από το ταμείο να πληρώσει 1.200 ευρώ. Μια άλλη γυναίκα έπρεπε να πληρώσει για γενικό χειρουργείο 1.200 ευρώ. Είχε 600 ευρώ και ήρθαν συγγενείς προκειμένου να καλύψουν το ποσό. Όταν είδαν από το υπουργείο πως πήγε η πρώτη μέρα, είπαν ότι μόνο η πρώτη μέρα είναι δωρεάν. Οι άλλες μέρες; Εκείνος που έχει χρήματα έχει προτεραιότητα από εκείνον που περιμένει και δεν έχει. Στο Παπαγεωργίου εκκρεμούν 9.000 χειρουργεία και γίνονται 40-50 τον μήνα με βάση τον σχεδιασμό. Να προσλάβουμε προσωπικό και να δώσουμε κίνητρα προσέλκυσης για να μην έχουμε αυτό το νόμιμο αλισβερίσι μεταξύ νοσοκομείων κι ασθενών».

Με αγώνες απέναντι στα απογευματινά χειρουργεία συνεχίζουν οι εργαζόμενοι

«Δεν θα περάσει το νόμιμο φακελάκι, τα απογευματινά- επί πληρωμή- χειρουργεία στο νοσοκομείο μας Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή σε αυτό το αίσχος!» τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» και με απόφαση του Σωματείου και της ΕΙΝΑΠ προχωρούν σε στάση εργασίας την Τρίτη 19 Μάρτη από τη 13:00 ως τις 15:00 και κινητοποίηση στη 13:30 στο Αίθριο.

Το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με την 3μελή Επιτροπή Γιατρών ΠΑΓΝΗ καλούν όλα τα σωματεία υγειονομικών καθώς και τους φορείς της πόλης, να παραστούν την Τρίτη 19 Μάρτη στις 12.30 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου, τη μέρα της φιέστας για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Παράλληλα, προκηρύσσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συνέλευση στις 11:00 στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ.

«Καλούμε όλο το λαό, τα σωματεία της πόλης, τους συλλόγους, τις ενώσεις, να δώσουν το παρών στην κινητοποίηση που θα γίνει στην πύλη του ΠΑΓΝΗ την Τρίτη 19/03, 12:30 μ.μ., ημέρα έναρξης των απογευματινών χειρουργείων», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024