Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εμπορευματοποίηση της υγείας προχωράει - Θέμα χρόνου τα απογευματινά χειρουργεία (και) με ιδιωτική ασφάλιση

Η εμπορευματοποίηση της υγείας προχωράει – Θέμα χρόνου τα απογευματινά χειρουργεία (και) με ιδιωτική ασφάλιση

Αυτό που άρχισε να φαίνεται από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται με επίσημο τρόπο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ετοιμάζουν «πακέτα» που θα καλύπτουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Το άνοιγμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στους ιδιώτες προχωράει απρόσκοπτα με την κυβέρνηση να προσθέτει νέα κομμάτια στο παζλ της εμπορευματοποίηση της υγείας.

Τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν η αφορμή να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου καθιερώνοντας  το «νόμιμο φακελάκι» και προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από μερίδα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας που διαμαρτύρονται για «προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν».

Μεγάλο το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών λέει ο Αδ. Γεωργιάδης

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ικανοποιημένος από τη «μεταρρυθμιστική» πρόοδο που συντελείται, έκανε γνωστό (ERTNews) ότι έχει έρθει σε επαφή με ασφαλιστικές εταιρείες.   Αποκάλυψε μάλιστα πως κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη εκδηλώσει εγγράφως την πρόθεσή τους για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Χειρουργικό ιατρείο

Το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών είναι μεγάλο, σημείωσε, λέγοντας πως «πιστεύω ότι σύντομα θα βγουν προγράμματα από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα καλύπτουν τα απογευματινά χειρουργεία».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο Έλληνας φορολογούμενος που πληρώνει κανονικά ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης θα κληθεί να πληρώσει εις διπλούν.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις και το χέρι στην τσέπη

Υπενθυμίζεται πως το κόστος για των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία το επωμίζεται ο ασθενής. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά) με το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Με την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών το κόστος θα είναι προφανώς ακόμη μικρότερο αλλά το χέρι στην τσέπη θα έχει μπει.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την αντίθεση της στα απογευματινά χειρουργεία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)

Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ζητούν:

  • Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Σημειώνεται ότι οι ενώσεις γιατρών έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό.

Τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπου ξεκινούν άμεσα τα απογευματινά χειρουργεία

«Ευαγγελισμός»

Σύμφωνα με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), είναι:

  • «Ο Ευαγγελισμός»: 2 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα. Εκτιμώμενος αριθμός περιστατικών 30.
    Τα περιστατικά αφορούν: Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Πλαστική Χειρουργική, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ και Γναθοχειρουργική.
  • «Γ. Γεννηματάς»: 4 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα.
    Τα περιστατικά αφορούν: Γενική Χειρουργική, Ουρολογική, Πλαστική, ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργική, Γναθοχειρουργική, Πανεπιστημιακή και Κρατική Οφθαλμολογική, Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική.
  • ΚΑΤ: 3 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα.
    Τα περιστατικά αφορούν: Γενική Χειρουργική, Αθλητικές Κακώσεις, Μικροχειρουργική, Ορθοπεδική, Σκολίωση και Σπονδυλική Στήλη, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Γναθοπροσωπική και Θωρακοχειρουργική.
  • «Σωτηρία»: 1 χειρουργική τράπεζα για 1 ημέρα την εβδομάδα. Τα περιστατικά αφορούν: Γενική Χειρουργική, Θωρακοχειρουργική και ΩΡΛ.

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024